Annonce
Tønder

Foreninger markerer 100-året for 1. Verdenskrig

Historisk Forening for Løgumkloster Kommune er blandt ansøgerne. De søger om tilskud til mindearrangementer flere steder - blandt andet på krigsfangekirkegården, hvor dette foto er fra. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard

En pulje på 100.000 kroner er på vej til lokale foreninger, der vil markere 100-året for 1. Verdenskrigs afslutning.

TØNDER: I alt syv ansøgninger tikkede ind, da Tønder Kommune havde ansøgningsfrist på en pulje, der skal støtte lokale arrangementer, som markerer, at det i år er 100 år siden 1. Verdenskrig sluttede. Foreningerne har til huse i hele kommunen, og er på plads med ganske forskellige arrangementer. Det glæder kulturkonsulent Mette Nielsen fra Tønder Kommunes Kultur- og Fritidsafdeling, der er med til at administrere puljens midler.

- Jeg glæder mig til at se, hvordan det går med projekterne. Jeg synes, det er virkelig godt, at de vil noget, som er så forskelligt. Kulturelt Forum står bag det hele, og det er nu op til dem at klare udmøntningen af pengene, forklarer hun.

Annonce

Her er ansøgerne - og hvad de vil

Toftlund Lokalhistorisk Forening og Arkiv søger tilskud til et mindearrangement med foredrag.Historisk Forening for Løgumkloster Kommune søger tilskud til mindearrangementer med forskellige foredrag.

Tønder Kulturskole søger tilskud til aktiviteter, workshops og koncerter om fred.

Lokalhistorisk Forening for Gl. Tønder Kommune søger tilskud til en guidet bustur rundt i Tønder Kommune, hvor steder med relevans for 1. verdenskrig besøges samt midler til en mobil udstilling om 1. verdenskrig.

Historisk Forening for Skærbæk og omegn søger om tilskud til et kirkearrangement samt et foredrag.

Møgeltønder Forsamlingshus søger om tilskud til et mindearrangement med musik og foredrag.

Hurtig reaktion

Kulturelt Forum kom på banen, da økonomiudvalget fik idéen til at oprette puljen. Nu skal medlemmerne til at fordele de 100.000 kroner.

- Det hele er gået enormt hurtigt. Det gik hurtigt, da idéen først blev vedtaget, og Kulturelt Forum fik opgaven med at markedsføre tiltaget, forklarer Mette Nielsen.

Hvem der får penge, og hvor mange, bliver afgjort den 28. maj.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Klar til kamp om ballon-forbud: Esbjerg-politikere bokser endnu en runde

Leder For abonnenter

JV mener: Bander har kun fortjent foragt

Det er en politisk dom, der fredag faldt ved byretten i København, mener Loyal to Familia. Det er selvfølgelig noget vrøvl. Men det kan egentlig ikke undre, at bandemedlemmerne med deres systematiske lovovertrædelser ikke har respekt for, at vi lever i en retsstat. Her er det heldigvis sådan, at det er uafhængige domstole, der frikender eller dømmer de tiltalte. Fredag var dommen, at et midlertidigt politiforbud mod Loyal to Familia blev gjort permanent, og at banden blev opløst som forening. Og som det er i en retsstat, kan dommen ankes, hvilket Loyal to Familia har gjort. Så sagen fortsætter i Landsretten 1. september, og det er sandsynligt, at den tabende part i den sag vil forsøge at få en endelig afgørelse i Højesteret. Men uanset det videre forløb er det en meget opsigtsvækkende dom, da det er første gang, at en domstol opløser en forening. At danne en forening er en grundlæggende frihedsrettighed i Grundloven. Men Grundloven siger også, at foreninger, der virker ved vold eller søger at nå deres mål med vold, kan opløses ved dom. Det er heldigvis meget svært at få forbudt og opløst en forening i Danmark. Og når det gælder rockergrupper og bander, er det kompliceret for anklagemyndigheden at bevise, at de er foreninger i Grundlovens forstand. Derfor er det ikke domme som den, der fredag faldt mod Loyal to Familia, som kommer til at løse problemet med den den organiserede kriminalitet. Det kræver en konstant kamp fra myndighedernes side, og at vi som samfund ikke falder for fristelsen til at forherlige bander. De har kun fortjent fordømmelse og foragt. Forhåbentlig vil dommen dog øge trygheden for landets øvrige borgere. Det er der brug for. Kriminelle bander skaber masser af ulykke og utryghed med deres tyranniske adfærd i form af trusler, vold og afpresning. At omfanget af ugerningerne er stort, viser det skræmmende store antal medlemmer af bander og rockergrupper, som lige nu er varetægtsfængslet eller afsoner en dom: 372.

Kolding

V og DF vender på en tallerken igen: Bekymring fra borgere får dem til at fravælge konsulenter på resultatløn

Esbjerg

Esbjerg Kommune: Slut med balloner til børn efter kritik af kommunalt arrangement

Annonce