Annonce
Kolding

Forfatter og journalist fylder 80 år

Annonce

Kolding: Forfatteren og journalisten Ulrik Gräs, Tørskind, fylder torsdag den 15. oktober 80 år.

Ulrik Gräs har i flere omgange været knyttet til Kolding Folkeblad. Første gang i 1971-72 som lokalredaktør i Egtved, i 1973 var han politireporter i Kolding, ligesom han i en længere periode vikarierede i Vejen i 1974. Samme år modtog Ulrik Gräs Statens Kunstfonds tre-årige arbejdslegat, og han kunne derefter samle sig om sit forfatterskab.

Ulrik Gräs’romaner og noveller i 1970’erne og 80’erne vakte opsigt. Novellesamlingen Boulevardparken blev i 1974 omsat til en TV-udsendelse, ”Hold fast ved virkeligheden”, der er indgået i Dansk Kulturarv med Ole Ernst som oplæser. Temaerne var kønskamp og klassekamp. Gräs modtog Martin Andersen Nexø-prisen for romanerne Elskere elsk, Stammerne og Hjerteslag, der alle fik betydelig udbredelse i bogklubberne Modtryk og Samleren.

Forfatterskabet fortsatte på Fanø i Bomholts Hus 1980-82, og senere blev det til nogle kortere perioder i Digterhjemmet, sidst i 2011.

I 1986 vendte Ulrik Gräs en periode tilbage til journalistikken som Kolding Folkeblads lokalredaktør i Egtved og derefter som fast radiovært på P1 i årene 1992-2000.

Ulrik Gräs fik sit andet gennembrud som forfatter med besættelsesromanen Berusede by ved årtusindskiftet. For romanen modtog han Harald Kidde-prisen, og senere fik han Hans Lyngby Jepsen-prisen for trilogien Lido, Gongong og Loop 2006-2016 om fire drenges opvækst og manddom i den danske provins fra 2. verdenskrigs slutning til murens fald.

Det var som journalist i Kolding, Ulrik Gräs lærte byens gamle borgmester, Peter Ravn, at kende. Han interviewede ham på plejehjemmet i 1973, og de blev venner, så det er ikke tilfældigt, at Peter Ravn dukker lyslevende op flere steder i trilogiens sidste bind Loop, der er et eksistentielt drama om politisk og moralsk stedsans.

2015 kom novellesamlingen Uparfumeret om utilpassede drenge og unge, og nu er Ulrik Gräs aktuel med en ny novellesamling, Galgenfugle, der har selvmordet som et gennemgående tema.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Kristian og Tina investerede millioner i topmoderne minkfarm: Nu drømmer børnene om at forvandle den til kæmpe legeland

Aabenraa For abonnenter

Juristen Ali fra Sønderjylland blev nævnt som rollemodel af Ellemann på direkte tv

Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Annonce