Annonce
Erhverv

Forfatter Peter Borbergs har været fascineret af Piet Hein siden 1990'erne: Må knibe sig selv i armen over kildematerialet til stor biografi

Forfatter Peter Borberg regner med, at biografien om Piet Hein bliver på omkring 600 sider og udkommer i efteråret 2022. Foto: Sugi Thiru
Peter Borberg har foreløbig brugt to år i Piet Hein-universet og forventer, at hans omfattende biografi udkommer i 2022.

Middelfart/Odense: Forfatter og dokumentarist Peter Borberg har for alvor mærket historiens vingesus de seneste to år, hvor han har arbejdet på en biografi om Piet Hein.

Han har fået lov til at dykke ned i det enorme arkivmateriale, som Hugo Piet Hein har sorteret og arkiveret i løbet af de seneste 30 år. Derfor har han stået med originale brevvekslinger mellem Piet Hein og folk som blandt andre Niels Bohr, Albert Einstein og Astrid Lindgren.

- Det er ret overvældende at stå med en personlig julehilsen fra Charlie Chaplin og kunne se, at Piet Hein har været nede at besøge ham. Det bugner af materiale, og det er en type materiale, hvor jeg må knibe mig selv lidt i armen. Det er helt vildt, hvad jeg står med. På den måde er det et fantastisk projekt at være gået ind i, og jeg er meget taknemmelig for, at jeg har fået lov, siger Peter Borberg.

Annonce


Der er stadig nogle strækninger, hvor jeg forsøger at komme ind og forstå ham helt, men der begynder at tegne sig et billede af en utrolig kompleks mand, som på den ene side var utrolig fremsynet i sin tænkning om uddannelse og ligestilling, men som samtidig kunne være genstridig og havde det med at skabe problemer i sit liv.

Peter Borberg, forfatter og dokumentarist


Han har tidligere skrevet "Storm P. - en biografi" og været medforfatter på "Jeg vil prøve det hele - en biografi om Jørgen Ryg", men i modsætning til Storm P. skrev Piet Hein ikke dagbog. I stedet har Peter Borberg brugt foreløbigt tre år på at dykke ned i utallige brevvekslinger og avisartikler.

- Jeg har altid været meget fascineret af Piet Hein, fordi han kunne så mange forskellige ting og havde en vild berøringsflade rundt om i verden. Derfor har det strejfet mig mange gange, at det kunne være interessant at skrive om ham, forklarer Peter Borberg.

Han har foreløbig arbejdet med biografien i to år og er ikke helt i mål endnu.

- Der er stadig nogle strækninger, hvor jeg forsøger at komme ind og forstå ham helt, men der begynder at tegne sig et billede af en utrolig kompleks mand, som på den ene side var utrolig fremsynet i sin tænkning om uddannelse og ligestilling, men som samtidig kunne være genstridig og havde det med at skabe problemer i sit liv. Der er mange smækkede døre i hans liv. Der er et ret stort spænd i ham, vurderer Peter Borberg.

Én af de ting, Peter Borberg allerede nu ved, han i biografien kommer til at gøre op med, er billedet af, at der var meget stor afstand mellem de ting, Piet Hein kastede sig over.

- Den gik han ikke selv med på, og det forstår jeg faktisk godt. For ham var der ikke den store forskel på at skrive et digt og udvikle en lampe, for begge dele handlede om at finde det mest rene, komprimerede udtryk, så jeg forstår godt, at han blev ved med at insistere på, at der var en sammenhæng i de ting, han foretog sig, forklarer Peter Borberg.

Han regner med, at biografien bliver lige så omfattende som Storm P.-biografien, der var på næsten 600 sider. Efter planen skal biografien om Piet Hein udkomme i efteråret 2022.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Henter 21-årig manager fra McDonalds: Burgerbar gør klar til at åbne på ferieø

Danmark

Lørdagens coronatal: Antallet af indlagte falder til det laveste siden midt i august

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev

Efter en komplet makeover er graffitien tilbage på busstationen: - Det er jo noget svineri, og de tager mine penge

Tønder For abonnenter

Eksplosivt: Tyskere køber huse i Tønder som aldrig før

Sønderborg

Nybyggeri i historisk bymidte: Firma får ja til at opføre fem etageejendomme

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Rutineret lejesvend vil ikke bare slukke en brand. Han vil blive i SønderjyskE, og han mener ikke, at alderen er et problem

Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter en trafikulykke

Vejen For abonnenter

Lottes lille datter kæmper med spiseproblemer: - Fagfolk siger, at hun kun lige spiser, så hun kan holde sig kørende og overleve

Erhverv

Nyborg har rekord i sanktioner: Må ikke være en trussel, der hænger i luften

Billund

Hotel Propellen er blevet solgt: Skifter ejer den 1. oktober

Haderslev For abonnenter

Kandis-sang og hunden Rocky reddede René fra at tage sit eget liv

Billund For abonnenter

Se drone-video: Sådan ser Gyttegård Plantage og Grene Sande ud fra luften

Sønderjylland For abonnenter

Sønderjyder med succes: Mesterkokke med Michelin-stjerner opvokset i samme mindre by

EfB

Elias Sørensen: Vi var 10.000 gange bedre end dem i første halvleg

Annonce