Annonce
Livsstil

Forfatter Søren Poder: - Jeg kan ikke længere bare nyde en god bog uden at være meget bevidst om dens sproglige virkemidler

Søren Poders seneste roman, ”Undergang”, handler om coronapandemien. Foto: Henrik Ole Jensen

- Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv?

- Det kommer helt an på, hvad det er for en slags kulturoplevelse. Når jeg går i biografen, så er det mest for at slappe af med popcorn og sodavand, og når jeg går til koncert, så er det også for at nyde en aften sammen med vennerne. På den måde fungerer kulturen som en ramme for andre ting i mit liv. Men kulturen er også noget, som jeg bevidst kobler mig på og udnytter som en følelsesmæssig katalysator. For eksempel ved at lytte til musik under skrivningen, i idéudviklingen eller på en løbetur ... Musik giver mig en fantastisk energi, og jeg kan på forhånd udvælge de kunstnere, som vækker de mest intense følelser af glæde, sorg, gåpåmod eller melankoli. Som forfatter finder jeg selvfølgelig også inspiration i litteraturen, men jeg har desværre fået en arbejdsskade og kan ikke længere bare nyde en god bog uden at være meget bevidst om dens sproglige virkemidler. Jeg læser også de fleste afsnit flere gange for at suge forfatterens tricks til mig.

- Hvilken bog eller hvilket blad har givet dig en god oplevelse?

Annonce

- Der er virkelig mange! For eksempel alle Frederick Forsyths bøger, og især ”Sjakalen”, som er en super kombination af realisme og spænding. Jeg er vild med Frederick Forsyths forfatterskab. Eller hele ”Flashman”-serien af George MacDonald Fraser. Han forstår at arbejde med humor, spænding og en grundig research, der bare ligger under overfladen og aldrig bliver påtrængende. En anden dygtig forfatter er selvfølgelig Stephen King, hvis bøger jeg plejede at købe uden overhovedet at læse bagsiden først, fordi jeg vidste, at jeg ville kunne lide historien og hans måde at skrive på. En af mine favoritter er ”Den lange vandring”, som han udgav under pseudonymet Richard Bachman. Den skildrer en gruppe drenges venskab på en smuk og smertefuld måde i en historie, hvor venskabet faktisk ikke giver nogen mening. Eller danske Sven Hazel, som jo i den grad delte vandene. Hvad man end mener om hans person, så er hans bøger ualmindeligt velskrevne, underholdningen er i top, og jeg nød at læse dem. Derudover nød jeg at læse bøger som ”Manden uden navn” af Robert Ludlum og ”Spøgelset i operaen” af Susan Kay, men det er mange år siden, og jeg ved ikke, om de ville gøre lige så stort indtryk på mig, hvis jeg læste dem i dag. Nogle historier rammer jo plet, fordi læseren har den rette alder eller sindsstemning til at tage dem til sig. Sådan er det også med alle børne- og ungdomsbøgerne fra Bjarne Reuter og Dennis Jürgensen, som jeg elskede, da jeg var barn og ung. Nogle af dem står stadig på hylden, og jeg tænker med stor glæde på de oplevelser, de gav mig, men jeg læser ikke i dem længere.

- Hvilket album eller hvilken koncert vil du gerne høre igen?

- Jeg var så heldig at opleve Linkin Park i Jyske Bank Boxen i 2010. Deres musik har haft en stor indflydelse på mig med deres hjerteskærende tekster og intense energi, blandt andet da jeg skrev ”Sidste skoledag”. Og albummet ”Minutes to Midnight” fra 2007 er efter min mening et af de mest fantastiske albums, der er lavet. Tag for eksempel sangen ”Given Up”, der er så nervepirrende, desperat og smuk. Desværre var forsangeren, Chester Bennington, en plaget sjæl. Det skinnede igennem med smertelig skønhed i musikken, men betød desværre også, at han tog sit eget liv i 2017.

- Hvilken film, hvilken tv-serie eller hvilket teaterstykke har gjort indtryk?

- Jeg vil nævne to dokumentarfilm, nemlig ”The Barkley Marathons” og ”Free Solo”. De handler om mennesker med store drømme og ekstreme viljer, og jeg har en enorm respekt for de medvirkende. Især Alex Honnold i ”Free Solo”, hvor han klatrer hele vejen op ad bjergsiden El Capitan uden sikkerhedsudstyr. Personligt har jeg det anstrengt med højder, så for mig er hans projekt stadig fuldstændig ubegribeligt, selvom jeg har set filmen tre gange.

- Hvilket kunstværk eller hvilken udstilling tænker du tilbage på?

- Sidste år besøgte jeg Jim Lyngvilds kirkekunst i Helligåndskirken i Faaborg. Jeg anede ikke, hvad jeg skulle forvente, men jeg blev meget begejstret. Billederne var så flotte, udtryksfulde, velkomponerede og gennemtænkte, at jeg endte med at bruge meget lang tid i en næsten tom kirke på at gå fra billede til billede. En skøn oplevelse!

- Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på?

- Jeg har ikke noget særligt forhold til design eller kunsthåndværk, men til gengæld elsker jeg gamle bygninger og kører gerne langt for at se en velbevaret borg eller en romantisk ruin. Jeg kørte hele vejen til Belgien for at snige mig ind i det forladte Château Miranda, også kendt som Château de Noisy. Det var en stor - og selvfølgelig forbudt - oplevelse, som jeg er glad for, at jeg fik med, før slottet blev revet ned.

- Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til?

- Der findes en masse spændende foredrag på museer, på Folkeuniversitetet og andre steder, og jeg kan bladre i katalogerne og blive helt ærgerlig over alt det, jeg går glip af, fordi jeg ikke kan være flere steder på samme tid. Jeg har en stor interesse for historie og har blandt andet lyttet til lange foredrag om ringborge, udgravninger ved Viborg og slaget på Grathe Hede. Men det er næsten ligegyldigt, hvad emnet er, når bare foredragsholderen er i stand til at dele sin viden med begejstring og glæde. Jeg lader mig gerne rive med, og jeg nyder at lære nye ting.

- Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

- I vinteren 2017 tog jeg en weekendtur til København med hotelovernatning og så videre for at opleve Metallicas indvielse af Royal Arena, og så blev koncerten aflyst, da James Hetfield (forsangeren, red.) var blevet syg. Det var stadig en hyggelig weekendtur, men som kulturoplevelse var det jo en kæmpe fuser. Heldigvis tog Metallica revanche med et brag af en koncert i arenaen samme efterår. Jeg har oplevet dem mange gange, mange steder, og de plejer at give gode koncerter, hvilket de også gjorde her. /DB

Søren Poder

Født i 1974. Uddannet journalist i 2005 og arbejdede i de efterfølgende år blandt andet som freelancejournalist og senere som journalist og lokalredaktør for Herning Folkeblad.

Han har desuden gået på Den Jyske Forfatterskole i Aarhus. Han debuterede som forfatter med romanen ”Sidste skoledag” i 2015, hans ungdomsroman ”På røven gennem natten” udkom i 2020, og hans seneste roman, ”Undergang”, der handler om coronaepidemien og er hans første bog primært til voksne, er netop udkommet på forlaget Brændpunkt.

Annonce
Livsstil For abonnenter

Zoo-direktør i Odense tror på dyret i mennesket og ikke mennesket i dyret: - Hvis jeg ikke søgte jobbet, ville jeg ikke kunne leve med mig selv

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Trist diskoteksejer om udsigt til lukning: - Vi havde ellers lige lagt åbningstiderne ud på Facebook for resten af måneden

Kolding For abonnenter

29-årig mor dømt for at tæve kæreste med ledning og stikke ham med kniv: Nu er parret kærester igen

Esbjerg

Chaufførmangel, Brexit og covid-19 sender frisk fisk på skinner: Esbjerg-firma vil skære 40 procent af transporttiden

Vejen

127 søgte om julehjælp: 87 enlige forsørgere får en dejlig mail fra Dansk Folkehjælp

Regeringen holder pressemøde om restriktioner onsdag aften

Erhverv For abonnenter

Prisbelønnet industrivirksomhed er gået konkurs: Nu skal den sælges til højestbydende for at redde arbejdspladser

Erhverv

Fylder 70 til jul: Advokat stopper som partner, men fortsætter med paragrafferne

Esbjerg

El-busser fra Kina kører ud i Esbjergs gader: Første køretur er gratis

Coronasmitte kan igen sende børn hjem til onlineskole

Kultur

Centerchef følger spændt med på pressemødet i aften: Hvad med vores koncert med 700 gæster?

Kolding For abonnenter

Rasmus er spastiker og kæmpe håndboldfan: Det er et frirum, hvor jeg kan glemme hverdagens problemer

Varde

Blæste alkometer højt op om formiddagen: Mand med meget aldrende fødselsattest sigtet for spritkørsel

Annonce