Annonce
Navne

Forfatter: - Uden erindringer bliver vi hjemløse

Kaj Smedemark. Privatfoto

HADERSLEV: I mange år var lektor emeritus Kaj Smedemark ansat på UC Syds afdeling i Haderslev. Her underviste han blandt andet ved den nyoprettede net-uddannelse.

I dag bor han i Fynshav og har udgivet sine erindringer i bøgerne "Tag lyset med" 1 og 2. Her beskriver han blandt andet årene som højskolelærer og - forstander ved Danebod Højskole på Als og tiden som underviser på UC Syds læreruddannelse, hvor han underviste i biologi og natur og teknik.

Kaj Smedemark kom til UC Syd efter sammen med sin hustru, Hanne, at have været ledere af Danebod Højskole. Skolen var endt i økonomisk krise, og de to blev ansat i 1997. De sagde deres job op af hensyn til familien, der foruden dem selv bestod af fire børn.

To år og to forstandere senere gik højskolen konkurs, hvilket beskrives i "Tag lyset med" bind 2.

Kaj Smedemark har ønsket at fortælle om sit liv for sine børn og slægt, men opfordrer andre til at læse med.

- Uden erindring bliver vi hjemløse, mener han.

Kaj Smedemark arbejder i dag som grafiker og forfatter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Danmark

Live: Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Alarm 112

20 personer anholdt i islamistisk terrorsag i Danmark

Annonce