Annonce
Haderslev

Forgæves kamp: Delvis nedrivning af bevaringsværdigt hus på vej

Naffet 10 trænger til en kærlig hånd. Huset blev sidst istandsat i begyndelsen af 1980'erne, Den nye ejer vil fjerne østgavlen og skære 1,86 meter af huset for at forbedre ind- og udkørselsforholdene for biler til de Naffet 10 og 12. Da forvaltningen sagde nej, satte udvalgsformand ønsket på den politiske dagsorden, og tirsdag godkendte et borgerligt flertal ønsket. Foto: Inge Rogat Møller
Borgerligt flertal har sagt ja til, at ejerne af Naffet 10 kan få lov til at fjerne en gavl, så biler kan køre ind og ud. Socialdemokrat frygter, at det kan danne præcedens og komme til at berøre unikt købstadsmiljø.

Ejeren af Naffet 10 må forvente, at Museum Sønderjylland stiller med et gravehold og at han derfor får en pæn regning, når en delvis nedrivning af den bevaringsværdige ejendom går i gang.

Det vurderer det socialdemokratiske byrådsmedlem Bent Vedsted Rønne, som på tirsdagens byrådsmøde forgæves kæmpede imod, at 1,86 meter af det gamle hus fra 1744 bliver revet ned for at skabe en større passage for biler, så beboerne i nummer 10 og 12 kan parkere i gården bag nummer 10.

- Jeg kender ikke huset, men det er meget tænkeligt, at museet vil undersøge undergrunden og kælderen, som formentlig er fra 1500- eller 1600-tallet og måske går ud over bygningen. Det synes jeg, at ejerne skal være opmærksomme op. Derfor finder jeg det også beklageligt, at der ikke er lavet en kulturhistorisk vurdering af huset, inden man tager en så drastisk beslutning, siger Bent Vedsted Rønne, som frygter, at dispensationen kan danne præcedens.

Annonce

- Vi skal jo helst ikke have, at andre ejere af bevaringsværdige ejendomme ser en chance for at foretage store forandringer ved at lade dem forfalde, tilføjer han.

Ombygning i 1882

Naffet 10 er bygget i 1744 og ombygget i 1882. I begyndelsen af 1980’erne blev det senest restaureret, men i dag fremstår huset, som har en SAVE-værdi på tre, forfaldent med afpillet puds og sætningsskader.

Teknik og Miljø sagde oprindeligt nej til den delvise nedrivning, fordi huset er beskyttet af en bevarende helhedsplan, som i begyndelsen af 1980’erne blev lavet for at beskytte den historiske bydel og kvartererne omkring Slotsgade, Badstuegade og Naffet med deres særlige arkitektoniske og karakteristiske købstadsbebyggelser.

Forvaltningen vægtede i sit nej, at Haderslevs kulturmiljøs fortælling om den gamle købstad ville blive svækket, hvis nedrivningen blev gennemført. Ikke blot indenfor den pågældende bevarende lokalplan, men for serien af de bevarende lokalplaner omfattende hele den gamle købsstad. Forvaltningen vurderede dog også, at parkeringspladserne på bagsiden af huset ville lette presset på parkeringen i området og samtidig gøre ejendommen mere attraktiv, da kun få bygninger i området har egen parkering.

Naffet 10

Naffet 10 er et seks fag grundmuret langhus i to etager over en høj og meget gammel kælder.

På grunden lå i slutningen af 1500-årene en eller to boder. Ejeren hed Franz Schumacher. I 1600-tallet blev huset lagt til naboejendommen, Naffet 12 - den gamle provstebolig, og i 1708 omtales her fire boder og en kælder som hørende til provstegården.

Grunden blev i 1739 solgt fra. Ny ejer var Hans Dreyer, som formentlig efter 1744 opførte et nyt hus på otte fag med portgennemkørsel over to fag i øst og en fremspringende karnap over fire fag over de  gamle kældre.

I 1837, da bendrejer Andreas Hartmann er ejer, forhøjes huset. De to østligste fag stod indtil 1882 som en portgennemkørsel i bindingsværk. Da den bliver nedrevet blev østgavlen grundmuret - eller omsat. Bagbygningen er opført i 1855 af kleinsmedemester Hans K. Petersen.

Bevaringsforeningen Land & By klagede prompte, da Benny Bonde med et medlemsinitiativ i slutningen af september satte spørgsmålet om den delvise nedrivning på den politiske dagsorden efter forvaltningens nej.

- Hvis forslaget om nedrivning af de to vestlige fag realiseres, vil husrækken miste en væsentlig del af sin karakter. Den vil komme til at fremstå som en tandrække med en mistet tand, og huset vil miste en stor del af sin arkitektoniske og kulturhistoriske værdi, og Haderslev vil endnu engang få mindre karakter af at være en kulturarvskommune, skrev Land & By blandt andet.

Annonce

14-17-afgørelse

Også denne protest blev overhørt af et borgerligt flertal i byrådet, som fik sagen overbragt, efter at Bent Vedsted Rønne og hans partifælle, Søren Rishøj Jakobsen, samt Svend Brandt (EL) var blevet stemt ned i udvalget for plan og miljø. Bent Vedsted Rønne begærede derfor sagen i byrådet.


Den gavl, vi taler om, har ikke været der fra starten. Om et år har vi en helt ny bygning, som syner flot. Det, vi har nu, er noget gammelt skidt, der falder sammen.

Benny Bonde (LA)


Med stemmerne 17 mod 14 blev han samt resten af den socialdemokratiske gruppe, SF, Enhedslisten, Alternativet og den radikale Børge Koch dog nedstemt. Den borgerlige fællesgruppe, anført af Benny Bonde, gav nemlig lov til, at der bliver dispenseret fra den bevarende helhedsplan og at ejeren får lov til at nedrive vinduesfaget.

- Men ved I hvad, det er jo ikke første gang, der er sket noget med det hus. I de 450 år, der har stået hus på grunden, er der bygget om fem gange. Den gavl, vi taler om, har ikke været der fra starten. Om et år har vi en helt ny bygning, som syner flot. Det, vi har nu, er noget gammelt skidt, der falder sammen, sagde Benny Bonde på byrådsmødet med udgangspunkt i bogen Huse i Haderslev bind 1.

Huse i Haderslev er udarbejdet af Haderslev Kommune og Fredningsstyrelsen og udkom i 1982. I forordet står der, at formålet med beskrivelsen og registreringen er at bevare det særlige købstadsmiljø og undgå uheldige bygningsændringer i fremtiden.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

22-årig dømt til behandling: Brød loven 28 gange i løbet af en times kørsel på motorvejen

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Vildtkonsulent om blodigt fåredrab ved Nymindegab: Det kan næsten ikke være andet end et ulveangreb

Vejen For abonnenter

Mette er klar til kæmpe opgave: EU-modstandere vil samle 70.000 underskrifter

Esbjerg

Esbjerg-virksomhed med flere end 1000 ansatte er blevet handlet

Billund

37-årig mand i kritisk tilstand efter soloulykke på landevej

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Aabenraa For abonnenter

Tre meter lang fiskefilet sætter sindene i kog: Er det kunst?

Sønderjyske Ishockey

Flot comeback af SønderjyskE i Aalborg

Billund

Legoland søger medarbejdere: Du kan få løn for at lege med Legoklodser

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Esbjerg For abonnenter

Der pibler gult vand op fra undergrunden og ødelægger belægning: Der er ingen lette løsninger

Esbjerg For abonnenter

Bekymrede borgere reagerer: Hvorfor gør de ikke noget ved den bro?

Billund

Se billederne fra den store reception i Magion: Ib Kristensen blev fejret for et liv på 70 år og en borgmestertid på 20 år

Annonce