Ejeren af Naffet 10 må forvente, at Museum Sønderjylland stiller med et gravehold og at han derfor får en pæn regning, når en delvis nedrivning af den bevaringsværdige ejendom går i gang.
Det vurderer det socialdemokratiske byrådsmedlem Bent Vedsted Rønne, som på tirsdagens byrådsmøde forgæves kæmpede imod, at 1,86 meter af det gamle hus fra 1744 bliver revet ned for at skabe en større passage for biler, så beboerne i nummer 10 og 12 kan parkere i gården bag nummer 10.
- Jeg kender ikke huset, men det er meget tænkeligt, at museet vil undersøge undergrunden og kælderen, som formentlig er fra 1500- eller 1600-tallet og måske går ud over bygningen. Det synes jeg, at ejerne skal være opmærksomme op. Derfor finder jeg det også beklageligt, at der ikke er lavet en kulturhistorisk vurdering af huset, inden man tager en så drastisk beslutning, siger Bent Vedsted Rønne, som frygter, at dispensationen kan danne præcedens.
- Vi skal jo helst ikke have, at andre ejere af bevaringsværdige ejendomme ser en chance for at foretage store forandringer ved at lade dem forfalde, tilføjer han.
Ombygning i 1882
Naffet 10 er bygget i 1744 og ombygget i 1882. I begyndelsen af 1980’erne blev det senest restaureret, men i dag fremstår huset, som har en SAVE-værdi på tre, forfaldent med afpillet puds og sætningsskader.
Teknik og Miljø sagde oprindeligt nej til den delvise nedrivning, fordi huset er beskyttet af en bevarende helhedsplan, som i begyndelsen af 1980’erne blev lavet for at beskytte den historiske bydel og kvartererne omkring Slotsgade, Badstuegade og Naffet med deres særlige arkitektoniske og karakteristiske købstadsbebyggelser.
Forvaltningen vægtede i sit nej, at Haderslevs kulturmiljøs fortælling om den gamle købstad ville blive svækket, hvis nedrivningen blev gennemført. Ikke blot indenfor den pågældende bevarende lokalplan, men for serien af de bevarende lokalplaner omfattende hele den gamle købsstad. Forvaltningen vurderede dog også, at parkeringspladserne på bagsiden af huset ville lette presset på parkeringen i området og samtidig gøre ejendommen mere attraktiv, da kun få bygninger i området har egen parkering.
Naffet 10
Naffet 10 er et seks fag grundmuret langhus i to etager over en høj og meget gammel kælder.
På grunden lå i slutningen af 1500-årene en eller to boder. Ejeren hed Franz Schumacher. I 1600-tallet blev huset lagt til naboejendommen, Naffet 12 - den gamle provstebolig, og i 1708 omtales her fire boder og en kælder som hørende til provstegården.
Grunden blev i 1739 solgt fra. Ny ejer var Hans Dreyer, som formentlig efter 1744 opførte et nyt hus på otte fag med portgennemkørsel over to fag i øst og en fremspringende karnap over fire fag over de gamle kældre.
I 1837, da bendrejer Andreas Hartmann er ejer, forhøjes huset. De to østligste fag stod indtil 1882 som en portgennemkørsel i bindingsværk. Da den bliver nedrevet blev østgavlen grundmuret - eller omsat. Bagbygningen er opført i 1855 af kleinsmedemester Hans K. Petersen.
Bevaringsforeningen Land & By klagede prompte, da Benny Bonde med et medlemsinitiativ i slutningen af september satte spørgsmålet om den delvise nedrivning på den politiske dagsorden efter forvaltningens nej.
- Hvis forslaget om nedrivning af de to vestlige fag realiseres, vil husrækken miste en væsentlig del af sin karakter. Den vil komme til at fremstå som en tandrække med en mistet tand, og huset vil miste en stor del af sin arkitektoniske og kulturhistoriske værdi, og Haderslev vil endnu engang få mindre karakter af at være en kulturarvskommune, skrev Land & By blandt andet.
14-17-afgørelse
Også denne protest blev overhørt af et borgerligt flertal i byrådet, som fik sagen overbragt, efter at Bent Vedsted Rønne og hans partifælle, Søren Rishøj Jakobsen, samt Svend Brandt (EL) var blevet stemt ned i udvalget for plan og miljø. Bent Vedsted Rønne begærede derfor sagen i byrådet.
Benny Bonde (LA)Den gavl, vi taler om, har ikke været der fra starten. Om et år har vi en helt ny bygning, som syner flot. Det, vi har nu, er noget gammelt skidt, der falder sammen.
Med stemmerne 17 mod 14 blev han samt resten af den socialdemokratiske gruppe, SF, Enhedslisten, Alternativet og den radikale Børge Koch dog nedstemt. Den borgerlige fællesgruppe, anført af Benny Bonde, gav nemlig lov til, at der bliver dispenseret fra den bevarende helhedsplan og at ejeren får lov til at nedrive vinduesfaget.
- Men ved I hvad, det er jo ikke første gang, der er sket noget med det hus. I de 450 år, der har stået hus på grunden, er der bygget om fem gange. Den gavl, vi taler om, har ikke været der fra starten. Om et år har vi en helt ny bygning, som syner flot. Det, vi har nu, er noget gammelt skidt, der falder sammen, sagde Benny Bonde på byrådsmødet med udgangspunkt i bogen Huse i Haderslev bind 1.
Huse i Haderslev er udarbejdet af Haderslev Kommune og Fredningsstyrelsen og udkom i 1982. I forordet står der, at formålet med beskrivelsen og registreringen er at bevare det særlige købstadsmiljø og undgå uheldige bygningsændringer i fremtiden.