Annonce
Udland

Chefforhandler holder et vindue på klem for brexit-mirakel

John Thys/Ritzau Scanpix
Det er på høje tid at omsætte gode intentioner til juridisk tekst, siger EU-brexitforhandler Michel Barnier.

Tiden er ved at løbe ud, men det er stadig muligt at finde en løsning på brexit i denne uge, så Storbritannien kan forlade EU med en aftale 31. oktober.

Det budskab deler flere EU-landes ministre og EU's chefforhandler, Michel Barnier, inden et EU-møde i Luxembourg tirsdag.

- Det er klart, at en aftale skal være brugbar for alle parter. For hele Storbritannien og for hele EU. Men lad mig tilføje at det er på høje tid, at vi omsætter intentionerne til juridisk tekst, siger EU's chefforhandler, Michel Barnier, på vej ind til mødet.

Franskmanden skal tirsdag formiddag orientere EU-landenes udenrigs- og europaministre om de intense forhandlinger med Storbritannien.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, går målrettet efter et brexit 31. oktober - med eller uden aftale - efter at hans forgænger, Theresa May, forgæves forsøgte at få flertal for en aftale, som hun havde indgået med EU.

Det får store økonomiske konsekvenser for særligt Storbritannien, men også for det øvrige EU, hvis det ender med en papirløs skilsmisse.

- Vi kan stadig nå at undgå et aftaleløst brexit. Men så skal vi også bruge denne tid, siger Hollands udenrigsminister, Stef Blok, på vej ind til mødet.

Den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), hæfter sig ved, at det er godt, at "briterne har lagt et forslag på bordet".

- Jeg er forsigtig optimist, men jeg er også realist. Lad os se hvad der kan komme i stand i denne uge, siger Kofod.

EU's stats- og regeringschefer mødes senere i denne uge for at tale om brexit.

Her kan de ende med at udskyde skilsmissedatoen igen, som det er sket flere gange tidligere.

Et flertal af de britiske vælgere stemte i sommeren 2016 for brexit. Den afstemning havde tidligere premierminister David Cameron lovet briterne, og han trådte tilbage, da det stod klart, at et flertal ville forlade EU.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

112

Mand straffet for at kaste med sin hund

Annonce