Annonce
Sønderborg

Forhandlinger om geotermi er udskudt igen

Det varme vand fra undergrunden pumpes op i et rør med mikroskopiske sprækker yderst, og det sendes retur i et rør magen til. Sprækkerne skal sikre, at røret ikke sander til, men det er lige præcis, hvad der er sket 1,2 km nede i undergrunden. Arkivfoto: Birthe Juul Mathiasen
Direktøren for Sønderborg Varme har ventet på en afklaring siden efteråret.

Sønderborg: Oprindeligt var det planlagt, at Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget i Folketinget skulle drøfte ny energiaftale og hermed også rammer for geotermisk varme i efteråret 2020. Men det blev udskudt til 2. kvartal 2021. Medlemmerne af udvalget har dog stadig ikke fået en indkaldelse.

- Vi ser gerne, at forhandlingerne går i gang, også i et ikke alt for langsomt tempo, lyder det diplomatisk fra Carsten Kissmeyer, et af Venstres medlemmer af udvalget.

Han tvivler dog på, at det sker før sommerferien, og når det sker, vil geotermien formentligt ikke vil rangere højt på dagsordenen.

Annonce

- Vi skal nå mange andre komplicerede emner, som f. eks elektrificeringsplan og styring af fjernvarmesektoren. Og generelt er vi i Venstre ikke interesseret i at give alt for mange tilskud. Står det til os, kommer geotermien kun i spil, hvis der er fornuft i det, siger han.

Potentiale i varmen

Enhedslisten derimod vil gerne støtte geotermiske anlæg:

- Det har vi gjort flere gange, og det gør vi gerne igen. For der er et enormt potentiale i geotermi, især i Jylland og København, fremhæver partiets repræsentant i udvalget, Søren Egge Rasmussen.

Han nævner, at der både i Aarhus og Aalborg arbejdes med planer om etablering af geotermiske anlæg, som også er afhængig af de kommende rammeaftaler. Derfor vil Enhedslisten kæmpe for, at geotermien kommer på dagsordenen:

- Ifølge aftalen skal vi kigge på rammevilkårene for geotermi, hvis de nuværende ikke er gode nok. Så det vil vi forfølge, siger han.

Annonce

Som at reparere bil

Men tiden går, og det ærgrer direktøren for Sønderborg Varme, Erik Wolff:

- Man har længe sagt, at man ville kigge på området, men det sker ikke. Området får ikke den bevågenhed, det fortjener, mener han.

Hvorfor så ikke bare investere i at få anlægget i Spang op at køre igen, uanset hvad politikerne senere ender med at aftale? 

- Fordi det er forbrugernes penge. Det kan sammenlignes med, at man har en bil, der er gået i stykker. Det kan godt være, den kan repareres her og nu til fornuftige penge. Men hvis benzinpriserne stiger til dobbelte lige om lidt, skal man jo overveje, om pengene ikke er bedre brugt andetsteds, svarer han.

JydskeVestkysten har siden 12. maj forsøgt at få Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet til at oplyse, hvornår ministeriet påtænker at indkalde til forhandlingerne om rammeaftalen.

Trods flere henvendelser både skriftlige og mundtlige er det ikke lykkedes os at få et svar, ligesom vi heller ikke har kunnet få oplyst, om geotermien bliver en del af forhandlingerne.

Pumperne udgør kun en lille del af geotermianlægget i Spang. Varmevekslerne fylder det meste. Arkivfoto: Birthe Juul Mathiasen

Aftaleteksten

I den nuværende klimaaftale af 22. juni 2020 blev det aftalt, at partierne bag aftalen skulle indkaldes til nye forhandlinger i anden halvdel af 2020.

Her skulle de drøfte ” ny fremtidssikret økonomisk regulering, der tager højde for Danmarks nye klimamål og sikrer effektivisering og fremtidige forbrugervenlige priser. Der skal desuden ses på rammerne for geotermi.”, som der står i aftaleteksten fra sidste år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce