Annonce
forside

Forkert og forhastet beslutning at lukke havnen

Læserbrev: Med bestyrtelse og undren fik jeg nyheden om, at byrådet havde besluttet at nedlægge Kolding Havn. Med borgmesteren i spidsen og som en tyv i natten, tog politikerne en forhastet beslutning uden forudgående dialog med havnen og erhvervslivet og uden analyse, undersøgelser og beregning. En vidtrækkende beslutning baseret på mavefornemmelse.

Visioner og gætterier er der nok af i Kolding Kommune, men Kolding Havn ved man hvad er. Havnen er i vækst og bidrager med 6,6 % af alle jobs i Kolding Kommune og 8,5 % af skatteindtægterne. Igennem 175 år har havnen bidraget til byens udvikling og velstand og er i dag et moderne transportknudepunkt af national interesse.

Spørger man borgmesteren, hvad der skal ske med arbejdspladser og virksomheder, er svaret: De kan flytte til Fredericia. Men der er ikke plads til Koldings pakhuse, siloer og tankanlæg. Og tror borgmesteren, at Fredericia vil betale de to mia. for genopførelsen? Erhvervslivet har allerede betalt én gang for deres anlæg, som de selv skal rive ned.

Borgmesteren har fortalt virksomhederne, at de kunne lade være med at etablere sig på lejet jord. En unuanceret og erhvervsfjendsk holdning.

Tror byrådet de kan bygge almene boliger og leje dem ud til priser som almindelige mennesker kan betale? Uagtet, hvor mange velhaverlejligheder man bygger, gør en erhvervsfjendsk politik det svært at tiltrække virksomheder. Hvor skal velfærden komme fra? Politikerne kaldte dagen, hvor de lukkede havnen for en festdag. Om nogle år vil man begræde beslutningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Esbjerg

Fødevarekontrol: For gammel frugt koster Brugsen i Bramming bøde på 30.000 kroner

Annonce