Annonce
Sydjylland

Forklaring fra drabstiltalt blev alvorligt udfordret: Gemte metalrør under jakken

Der var ikke megen opbakning til den 45-årige mands udlægning af forløbet, da de første fire vidner i sagen tirsdag afgav forklaring. Arkivfoto: Jesper Orry
En række vidner lavede tirsdag huller i den forklaring, som den drabstiltalte 45-årige mand har afgivet om forløbet på mordaftenen. To vidner kunne fortælle, at den afdøde havde mange kontanter i sin lejlighed.

Esbjerg: Den 45-årige mand, der har erkendt vold med døden til følge mod en 76-årig mand i dennes lejlighed på Tinghøjs Allé i september 2018, fik i tirsdag dele af sin forklaring kraftigt udfordret.

Han har selv forklaret, at han i den 76-åriges lejlighed impulsivt greb en metalstang, der lå på gulvet, og med den slog den ældre mand flere gange i hovedet, hvorved manden pådrog kvæstelser, som han senere døde af.

Han har også forklaret, at årsagen til volden skulle findes i, at han på vej ind til den afdøde traf en mand, der fra den 76-årige havde hørt, at den 45-årige skulle have siddet i fængsel for vold og overgreb mod sin kone og sine børn.

Det blev han, ifølge sin egen forklaring, så sur over, at han senere på aftenen afkrævede den 76-årige en forklaring, og da han ikke fik et tilfredsstillende svar, havde det slået klik for ham, og han havde slået ham med jernstangen.

Ved tirsdagens retsmøde forklarede alle fire vidner sig imidlertid til ugunst for den 45-årige mand.

Annonce

Medbragt metalstang

Indehaveren af et pizzeria i nærheden af gerningsstedet kunne fortælle, at den 45-årige inden episoden havde været på restauranten, og at han allerede på det tidspunkt var i besiddelse af et 30-40 centimeter langt metalrør, som han gemte under jakken.

Den mand, som den 45-årige fortalte at have mødt ved den dræbtes lejlighed, og som skulle have talt om vold og overgreb, afviste pure, at den dræbte havde fortalt ham noget i den stil, og han var desuden ganske sikker på, at han ikke havde mødt den tiltalte den pågældende aften ved den afdødes lejlighed.

Det var en overbo fra opgangen, der fandt den 76-årige mand død i sin lejlighed den 6. september 2018, da han ville kigge ind til ham for at se, hvordan han havde det.

- Han sad i stolen, som han ofte gjorde, men jeg kunne med det samme se, at han var død. Han var overfyldt med størknet blod. Jeg gik i chok, og det er jeg sådan set stadig, forklarede manden, der fra en nabolejlighed fik ringet 112.

Han kunne desuden fortælle, at den afdøde ved mindst en lejlighed havde fremvist et stort bundt kontanter, han anslog det selv til omkring 40.000 koner, og efter fundet af den dræbte 76-årige, opdagede manden, at den afdødes scooter var forsvundet.

Misbruger

Den 45-åriges tidligere kæreste har til politiet forklaret, at den 45-årige på det tidspunkt var dybt kriminel og misbruger, og at hun om morgenen den 4. september havde mødt ham. Han havde da fortalt, at han netop havde brugt 28.000 kroner, og ifølge ekskæresten havde han helt røde øjne og virkede aggressiv.

To dage senere var han mødt op hos hende og havde medbragt en telefon og en militærmedalje, som stammer fra den afdødes hjem. Kort før drabet havde han i øvrigt fortalt hende, at den afdøde lå inde med mange kontanter i sin lejlighed.

Dermed er der mindre og mindre, der bakker den 45-åriges forklaring om impulsiv vold mod den 76-årige mand op, en mand som var hans gode ven gennem 25 år.

Til gengæld er der flere ting, der indikerer, at der i stedet kunne være tale om et planlagt rovmord med kontanter, en elscooter og forskellige effekter som udbytte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Se billeder og video fra luften: Kolonihaver totalt oversvømmet

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding

Se læsernes vilde billeder af oversvømmelserne: Her plejer folk at gå og cykle

Annonce