Annonce
Aabenraa

Forladt dagligvarebutik i forfald: Hvornår mon det braser sammen?

Den tidligere Rema 1000 i Rødekro har set bedre dage. Siden JydskeVestkystens besøg er ruderne blevet dækket til. Foto: Lars Grubak
Centerbygningen ved Østergade i Rødekro, hvor der tidligere lå en Rema 1000, er i forfald. Ejer Hans Tarp erkender, at det ikke ser godt ud, og han ville allerhelst bare rive den ned. Men den slags tager tid, fortæller han.

Rødekro: Centerbygningen ved Østergade i Rødekro har i den grad set bedre dage.

Frem til 2012 lå der en Rema 1000 på matriklen Østergade 1E over for det nuværende tattoostudie One Drop Ink, men den er siden flyttet længere østpå og ud af centrum af byen.

Nu er det bestemt ikke et kønt syn, som møder folk, der kigger ind ad butiksruden til den tidligere dagligvarebutik. Gulvet er oversvømmet, flere steder er betonen smuldret, og inde midt i lokalet er taget tilsyneladende kollapset. Der er også fri adgang til den faldefærdige bygning, for omme bagved står en metaldør ulåst - da JydskeVestkysten kiggede forbi, stod den sågar åben.

Gitte Schmidt fra Rødekro har været inde og tage billeder af tingenes tilstand og lagt dem op i Facebookgruppen "Rise og Rødekro Lokale nyheder & sladder".

- Hvordan kan det være, det får lov til at stå sådan, og hvor længe mon der går, før det braser mere sammen, spørger hun retorisk i et opslag, der siden er blevet taget ned igen.

- Jeg har valgt at slette opslaget angående den gamle Rema 1000-bygning. Sagen er sendt videre. Har haft kontakt til politi, kommunen og en journalist (fra JydskeVestkysten, red.).

Annonce

Det er ikke som i gamle dage, hvor man bare brækkede ned og puttede i et hul.

Hans Tarp

En tung omgang

Erhvervsmanden Hans Tarp ejer hovedparten af bygningen, som også har tidligere arkitekt Ove Gubi og Sønderjysk Byggeselskab som medejere. Han erkender, at det ikke ser godt ud.

- Men vi har fået en pris på at få det hele brækket ned og bygge nyt. Det er det, vi vil, men der er mange, der skal snakkes med, og det hele kræver miljøgodkendelser og lignende. Det er ikke som i gamle dage, hvor man bare brækkede ned og puttede i et hul, siger Hans Tarp.

Hvis det står til ham, kommer der til at være park og boliger på stedet.

- Jeg har været til møde på rådhuset om det, men det tager lang tid med kommunen, siger Hans Tarp, som også var i JydskeVestkysten tilbage i 2013 med planerne om at bygge 30 almennyttige boliger på grunden.

Men hvad med lige nu - det er vel et spørgsmål om tid, før det hele braser sammen?

- Det er rigtigt, det ser ikke godt ud. Men det er en tung omgang, siger Hans Tarp.

Har høj prioritet

Hos Rødekro Udviklingsråd er man opmærksom på bygningen.

Det har høj prioritet hos os at finde en løsning, og det samme ved jeg, det har hos kommunen og ejeren. Men hele centerbygningen har fem forskellige matrikler og fire forskellige ejere, så der er en masse ting at forholde sig til, og folk skal være enige om alt. Men i vores ønsker til udviklingsplanen for byen, som der er sat penge af til i 2021, har centerbygningen topprioritet, siger formand Hans Nørgaard Clausen.

Han fortæller, at udviklingsrådet presser på løbende.

- Og vi er i en dialog. Men det er vigtigt at sige, at det er ude af udviklingsrådets hænder. Vi er bare en interesseorganisation, og vi har ikke midler eller beslutningsret, siger Hans Nørgaard Clausen.

Siden JydskeVestkysten var forbi fredag, er ruderne i øvrigt blevet dækket til, og bagdøren er lukket.

Da JydskeVestkysten kiggede forbi, stod bagdøren på klem. Indenfor kan man se, at taget er kollapset. Foto: Lars Grubak

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Sydjylland

Landmand står i gylle til halsen: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Annonce