Annonce
Læserbrev

Forliget røg i havnen

Læserbrev: Det måske mest visionære udviklingsprojekt i Kolding Kommunes historie er røget i havnen.

Tænk at politisk fnidder, misforståelser og manglende kommunikation kan få det store visionære projekt til at kuldsejle.

Det er desværre et faktum, her efter at udspillet fra det selvbestaltede firkløver bestående af Enhedslisten, SF og Hanne Dam fik sat en kæp i hjulet i forligskredsen.

Herefter springer socialdemokraterne, kan vi konstatere, og hermed er visionen reelt død.

Det var en vision, der har været en del af Radikale Venstres politik i årevis, og vi var glade, da et samlet byråd bakkede op om det eneste rigtige, nemlig omdannelse af Kolding Havn og udvikling af Kolding by.

En ny og kommende vision har lange udsigter. Processen må starte forfra, og vi er sat år tilbage. Det nuværende byråd bliver aldrig en del af færdiggørelsen, hvad enten det bliver en både og løsning eller kun en "og" løsning.

ØV siger vi i Radikale Venstre, men vi vil naturligvis gå konstruktivt ind i den kommende proces og dialog, også med havnens virksomheder.

Når bølgerne har lagt sig oven på en politiks trælse udvikling, må vi i byrådet se hinanden i øjnene og få en snak om, hvordan vi fremover skal og vil samarbejde. De brede forlig er vigtigt.

Sådan en sag, som visionen om Kolding Havn, kan og må aldrig blive en del af en politisk mudderkastning og kan aldrig vedtages med et snævert flertal.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Esbjerg står sammen: Stor donation af beskyttelsesudstyr til Sydvestjysk Sygehus

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Annonce