Annonce
Billund

Forlystelsespark vil have lov til mere støj

Sådan kunne en ny forlystelspark til 10 milliarder kroner på Østerbyvej i Billund komme til at se ud. Om forlystelsesparken ender med at blive en realitet, er et åbent spørgsmål. Illustration: Creo Arkitekter / Lars Møller Christensen.
Folkene bag en måske kommende forlystelsespark på Østerbyvej ved Billund mener, det er en forudsætning for deres projekt, at de får lov at støje mere. Det skal politikerne nu tage stilling til.

Billund: Endnu er spaden ikke blevet sat i jorden på Østerbyvej, hvor Herning-firmaet Gram & Jeppesen Group har planer om at etablere en forlystelsespark i størrelse XL. Det er dog ikke ensbetydende med, at der ikke allerede er brugt masser af arbejdstimer på projektet.

Gram & Jeppesen Group fremlagde for et år siden en plan, der viser, at de vil etablere en forlystelsespark på omkring 300.000 kvadratmeter, hvilket vil gøre parken dobbelt så stor som Legoland. Endnu bliver der bokset en del i kulisserne med diverse papirarbejde, og nu har Gram & Jeppesen Group søgt om tilladelse til at kunne støje mere fra parken, end reglerne ellers sædvanligvis tillader.

Annonce

Dobbelt så stor som Legoland

Det var vilde planer, som Herning-firmaet Gram & Jeppesen Group fremlagde for et år siden: Firmaet vil bygge en forlystelsespark på 300.000 kvadratmeter - hvilket vil være det dobbelte af Legoland. Den skal være placeret på Østerbyvej ved Billund og stå klar til turistsæsonen 2022

.

De vilde planer indeholder desuden et 53 meter højt hotel på mellem 15 og 18 etager indeholdende cirka 915 værelser samt et parkeringshus i seks-otte etager med plads til 5000 biler.

Siden er tiden gået med at få en lokalplan på plads, men selvom Peder Jeppesen, medindehaver af Gram & Jeppesen Group, allerede for et år siden garanterede over for avisen, at finansieringen på 10 milliarder kroner er på plads, er der efter alt at dømme meget lang vej til, at den røde snor kan klippes.

Ønsker mulighed for mere støj

Reglerne for støj er fastsat af miljøstyrelsen, og disse regler følger kommunerne som udgangspunkt. Reglerne tillader mere støj på hverdage i dagtimerne end om aftenen og i weekenderne, men Gram & Jeppesen Group mener altså, at det vil være nødvendigt at have lov til at kunne støje mere på skæve tidspunkter, hvis de skal kunne få succes med deres forlystelsespark.

Konkret mener firmaet bag planerne, at det i weekenden og om aftenen skal være tilladt at støje lige så meget som på hverdage.

Ok til mere weekendstøj

Politikerne i Billund Kommune skal på et møde om to uger tage stilling til, hvordan kommunen forholder sig til sådan en ansøgning. Forvaltningen slår dog fast over for politikerne, at planerne om forlystelsesparken næppe kan blive aktuelle, hvis de gældende regler fra miljøstyrelsen kræves fulgt nøje.

Forvaltningen anbefaler derfor politikerne at træffe en beslutning om, at det i weekenden frem til klokken 18 bliver tilladt at støje på samme niveau som på hverdage, men at støjniveauet om aftenen skal overholdes.

Øget støj giver imidlertid andre udfordringer, da det vil kræve behov for afskærmning - nogle steder i op til 40 meters højde. Det vil selvsagt kunne ses, og en så høj støjmur vil desuden kunne give udfordringer i forbindelse med kraftigt blæsevejr.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce