Annonce
Billund

Forlystelsespark vil have lov til mere støj

Sådan kunne en ny forlystelspark til 10 milliarder kroner på Østerbyvej i Billund komme til at se ud. Om forlystelsesparken ender med at blive en realitet, er et åbent spørgsmål. Illustration: Creo Arkitekter / Lars Møller Christensen.
Folkene bag en måske kommende forlystelsespark på Østerbyvej ved Billund mener, det er en forudsætning for deres projekt, at de får lov at støje mere. Det skal politikerne nu tage stilling til.

Billund: Endnu er spaden ikke blevet sat i jorden på Østerbyvej, hvor Herning-firmaet Gram & Jeppesen Group har planer om at etablere en forlystelsespark i størrelse XL. Det er dog ikke ensbetydende med, at der ikke allerede er brugt masser af arbejdstimer på projektet.

Gram & Jeppesen Group fremlagde for et år siden en plan, der viser, at de vil etablere en forlystelsespark på omkring 300.000 kvadratmeter, hvilket vil gøre parken dobbelt så stor som Legoland. Endnu bliver der bokset en del i kulisserne med diverse papirarbejde, og nu har Gram & Jeppesen Group søgt om tilladelse til at kunne støje mere fra parken, end reglerne ellers sædvanligvis tillader.

Annonce

Dobbelt så stor som Legoland

Det var vilde planer, som Herning-firmaet Gram & Jeppesen Group fremlagde for et år siden: Firmaet vil bygge en forlystelsespark på 300.000 kvadratmeter - hvilket vil være det dobbelte af Legoland. Den skal være placeret på Østerbyvej ved Billund og stå klar til turistsæsonen 2022

.

De vilde planer indeholder desuden et 53 meter højt hotel på mellem 15 og 18 etager indeholdende cirka 915 værelser samt et parkeringshus i seks-otte etager med plads til 5000 biler.

Siden er tiden gået med at få en lokalplan på plads, men selvom Peder Jeppesen, medindehaver af Gram & Jeppesen Group, allerede for et år siden garanterede over for avisen, at finansieringen på 10 milliarder kroner er på plads, er der efter alt at dømme meget lang vej til, at den røde snor kan klippes.

Ønsker mulighed for mere støj

Reglerne for støj er fastsat af miljøstyrelsen, og disse regler følger kommunerne som udgangspunkt. Reglerne tillader mere støj på hverdage i dagtimerne end om aftenen og i weekenderne, men Gram & Jeppesen Group mener altså, at det vil være nødvendigt at have lov til at kunne støje mere på skæve tidspunkter, hvis de skal kunne få succes med deres forlystelsespark.

Konkret mener firmaet bag planerne, at det i weekenden og om aftenen skal være tilladt at støje lige så meget som på hverdage.

Ok til mere weekendstøj

Politikerne i Billund Kommune skal på et møde om to uger tage stilling til, hvordan kommunen forholder sig til sådan en ansøgning. Forvaltningen slår dog fast over for politikerne, at planerne om forlystelsesparken næppe kan blive aktuelle, hvis de gældende regler fra miljøstyrelsen kræves fulgt nøje.

Forvaltningen anbefaler derfor politikerne at træffe en beslutning om, at det i weekenden frem til klokken 18 bliver tilladt at støje på samme niveau som på hverdage, men at støjniveauet om aftenen skal overholdes.

Øget støj giver imidlertid andre udfordringer, da det vil kræve behov for afskærmning - nogle steder i op til 40 meters højde. Det vil selvsagt kunne ses, og en så høj støjmur vil desuden kunne give udfordringer i forbindelse med kraftigt blæsevejr.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

112

Se billederne: Væltet lastbil med skinker forventes fjernet mellem klokken 13 og 14

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce