x
Annonce
Tønder

Formand efter bank-dom: Det øger vores optimisme

Det er mere end seks år siden, at daværende bestyrelsesformand Carsten Dinsen Andersen og den øvrige ledelse i Tønder Bank mødte oprørte aktionærer og investorer til et informationsmøde i kølvandet på bankens nedtur. En højesteretsdom fastslår nu, at en bankledelse godt nok ikke kan drages til ansvar for en konkurs, men gøres ansvarlig for enkelte lån. Arkivfoto: Hans Christian Gabelgaard

Højesteret slår fast, at det er vanskeligt at drage en banks ledelse til ansvar for et krak. Men ledelsen kan gøres ansvarlige for enkelte lån. Det er godt nyt i forhold til den forestående retssag mod ledelsen i Tønder Bank, vurderer formanden f

TØNDER: Det er vanskeligt at drage en banks ledelse til ansvar for en banks krak. Men den kan være ansvarlig for enkelte lån. Og det kan ramme hårdt.

Det viser tirsdagens dom i Højesteret, hvor ledelsen i den krakkede Capinordic Bank blev idømt til at betale erstatning på 90 millioner kroner for at have ydet ni uansvarlige lån.

Højesteretsafgørelsen er blandt andet blevet nærlæst af formanden for Dansk Aktionærforening, Niels Mengel, der også er bestyrelsesmedlem i foreningen Tønderinvestor 2009, der kæmper for at få erstatning efter Tønder Banks krak i 2012.

- Capinordic bank-dommen kan ikke bruges direkte i forhold til vores sag mod Tønder Bank. Det er en anden type sag. Men dommen øger vores optimisme for, at der kan komme penge tilbage. Så det er positivt. Dommen viser, at en bankledelse kan blive dømt ansvarlig for enkeltsager. I Tønder Bank var der også nogle stærkt belastende lån, der førte til, at banken gik ned, påpeger Niels Mengel.

Annonce

Sagen

Tønder Bank gik ned 2. november 2012 og blev overtaget af Sydbank.I efteråret 2015 stævnede kuratoren i konkursboet den forhenværende bankdirektør, revisor og bestyrelse for 180 millioner kroner. Kuratoren mener, at bankens ledelsen har svigtet sit ansvar ved nogle år før konkursen at udvide med flere engagementer og samtidig ikke nedskrive tilstrækkeligt på de dårlige kunder. Tidligere bestyrelsesmedlem Hans L. Hansen udtalte dengang på vegne af hele bestyrelsen til JydskeVestkysten, at han ikke mente, at bestyrelsen kunne holdes erstatningsansvarlige for hændelserne i banken.

Tønder Banks direktør Mogens Mortensen er tidligere blevet idømt en bøde på 25.000 kroner for bl.a. misvisende indberetninger til Finanstilsynet.

Den store sag

Sideløbende med Tønderinvestor-kravet på godt 27 millioner kroner rettet mod konkursboet, har kurator og kammeradvokat, Boris Frederiksen, tilbage i 2015 stævnet Tønder Banks ledelse (direktion og bestyrelsen) samt revision for et samlet beløb på 180 millioner kroner. Netop dette beløb er ifølge kurators opfattelse lig med den voldsomme vækst, som banken oplevede op igennem 00'erne og frem til konkursen i 2012. Vel at mærke en vækst, som der ikke var forsvarlig økonomisk grundlag for.

Da Finanstilsynet i efteråret 2012 kom på kontrolbesøg og gennemgik kreditbøgerne, blev der konstateret en manglende nedskrivning på bankens 60 største engagementer på 292,3 millioner kroner. Det krav var bankens dødsdom. Alene på bankens fire største engagementer var der et øget nedskrivningsbehov på 97,2 millioner kroner.

Lange udsigter

Hvornår den stort anlagte sag med bank-ledelsen kommer for retten, er fortsat uvist. Men der kan meget vel gå frem til 2020.

- Vi kommer nok ind i 2020, fordi der er en række lavpraktiske ting. Vi skal finde omkring 30 retsdage, som passer begge parters advokater og så retten, har Boris Frederiksen tidligere vurderet.

Advokat Stefan Østerby-Jørgensen, Advodan Tønder, der indtil videre har ført sagen for bankens bestyrelse, har på nuværende tidspunkt ingen yderligere kommentar til forløbet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Statsministeren er på farlig kurs

Formentlig synes de fleste, at Mette Frederiksen og hendes regering har ydet en imponerende indsats under coronakrisen. Men nu kan statsministeren være på vej ad en farlig sti, der godt kan få den hidtidige enighed til at slå revner. Det har vi bestemt ikke behov for lige nu. Muligvis gjorde Mette Frederiksen ret i stort set at trække genåbningen af Danmark tilbage på det seneste pressemøde mandag. Problemet er blot, at vi stort set ikke kender baggrunden for beslutningen. Det samme gælder alle på Christiansborg uden for regeringens snævre kreds. Oppositionen har efter eget udsagn ikke været inddraget i de seneste afgørelser, men er blot på forhånd blevet orienteret om regeringens beslutning. Det samme gælder åbenbart også for regeringens egne støttepartier. Flere repræsentanter for oppositionen bebrejder Mette Frederiksen for denne fremgangsmåde. Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulsen Dahl kalder ligefrem Mette Frederiksen for egenrådig. Desværre er den kritik berettiget. De politiske kolleger og alle vi danskere har ganske mange gange set sundhedsminister Magnus Heunicke præsentere sine plancher med de efterhånden berømte røde og grønne kurver. Men det er så i vidt omfang også de eneste modeller, der er blevet lagt frem. Regeringen har givetvis også i forbindelse med de seneste tiltag konsulteret sundhedsfaglige eksperter, inden planerne er blevet lagt. Men hvad har fagfolkene sagt, hvad bliver konsekvenserne, og hvilke alternativer findes der? De spørgsmål har vi aldrig fået besvaret. Forståeligt nok er frustrationen i Folketinget betydelig. Det kan meget vel slå over i modvilje, hvilket ville være en både politisk og samfundsmæssigt meget alvorlig situation. Den nuværende krise er for stor til politisk strid, og tydelige tegn på manglende fodslag i parlamentet vil skabe usikkerhed, ja måske ligefrem frygt blandt borgerne. Men rette vil de nemlig på grund af manglende information kunne spørge sig selv, om regeringens kurs er den rette.

Tønder

Flere usikkerheder efter aflysning af Tønder Festival: Hvad skal der ske med de billetter, som er solgt?

Annonce