Annonce
Haderslev

Formand for børnehus: For os er flystøj nærmest baggrundsstøj

Benedikte Schultz Petersen tager det indtil videre de kommende støjgener fra de nye F-35-kampfly roligt. Hun og de øvrige borgere i Skrydstrup er vant til støj fra F-16-flyene. Foto: Timo Battefeld
Børnehuset Himmelblå er nabo til Flyvestation Skrydstrup. Forældrebestyrelsen tager det roligt, at de kommende F-35-kampfly vil give støj over de tilladte støjgrænser. Politikere følger situationen.

FLYSTØJ: Børnehuset Himmelblå har levet med støj fra F-16-fly i mange år, og ligeså har forældrene, hvoraf mange bor i Skrydstrup.

Så børnehusets forældrebestyrelse går ikke i panik over, at støjen fra de kommende F-35-kampfly vil overstige det tilladte for 895 husstande i og omkring flyvestationens hjemby.

- Vi slår koldt vand i blodet, så de nye oplysninger får os ikke til frygte for børnehavens fremtid, siger forældrebestyrelsens formand, Benedikte Schultz Petersen på vegne af en enig bestyrelse.

- For os er flystøj nærmest baggrundsstøj. Det er noget, som vi ikke lægger mærke til i dagligdagen, og flyene støjer jo heller ikke hele tiden, siger Benedikte Schultz Petersen.

Hun slår fast, at flyvestationen og børnehuset har et fint naboskab, og det skyldes blandt andet, at flere forældre til børn i institutionen arbejder på flyvestationen. Desuden inviterer flyvestationen med jævne mellemrum børnehaven på besøg, så børnene kan se F-16-flyene.

Annonce

Tidsplan

Borgerne kan i slutningen af maj høre, hvordan de nye F-35-kampfly lyder.

Ifølge Forsvarsministeriet er datoen for demonstrationsflyvningen den 22. maj, alternativt den 23. maj.

De nye kampfly får base på flyvestationen fra 2023.

Nye arbejdspladser

Når de nye F-35-Fly kommer til flyvestationen i 2023, vil det også betyde flere arbejdspladser til Skrydstrup.

- Og så håber vi jo, at der flytter flere forældre til, som vil bruge vores børnehus, siger Benedikte Schultz Petersen.

Den afventende holdning til støjgenerne deles af formand for børn- og familieudvalget i Haderslev Kommune, Henrik Rønnow (S).

- Vi tager det roligt - det må være vores korte svar. Men vi følger situationen, og hvis nogen i og omkring børnehuset har spørgsmål til os, vil vi naturligvis hjælpe med at give svar, siger Henrik Rønnow.

Også borgmester H.P. Geil (V) slår koldt vandt i blodet.

- Det glæder mig som borgmester, at børnehuset og forældrene tager situationen med ro. Børnehaven har jo ligget der i mange år, så de er vant til flystøjen, siger H.P. Geil.

Han slår fast, at der skal laves støjspærringer ved børnehuset, hvis støjen fra de nye F-35-kampfly overstiger de tilladte grænser.

- Flyene kommer først i 2023, og jeg er sikker på, at vi vil have et godt samarbejde med flyvestationen og børnehuset om at nedsætte støjgenerne, siger H.P. Geil.

Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Frivillige planter sponsorskov

Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce