Annonce
Indland

Formand: Ghettopakken tvinger os til frasalg i Mjølnerparken

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Bo-Vita, der administrerer almene boliger, har ikke haft noget valg, når det kommer til at sælge boliger.

Hvis ikke den daværende VLAK-regering med stemmer fra Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og SF havde gennemført ghettopakken, så havde Bo-Vita, der administrerer almene boliger, ikke solgt over halvdelen af sine lejligheder i Mjølnerparken.

Det fortæller formand for Bo-Vita Jan Hyttel.

- Vi sælger på grund af ghettoloven. Mjølnerparken er en hård ghetto ifølge loven, og så skal man afvikle 60 procent af familieboligerne.

- Det kan man gøre ved at omdanne dem til ældre- eller ungdomsboliger. Det kan vi ikke. Så kunne vi rive dem ned, men det synes vi ikke, at man skal med gode boliger. Så vi kan frasælge dem til private. Det er vores eneste valgmulighed.

- Så det er lovgivningen, der tvinger os til det. Uden den, så havde vi ladet boligerne fortsat være almene boliger. Hvorfor skulle vi have lavet om på det?, siger Jan Hyttel.

Der er tale om to ud af fire karréer i Mjølnerparken, der bliver solgt fra til private. De vil ende som lejligheder til privat udlejning. Køber vil dermed kunne sætte krav til lejerne, så området kan komme væk af ghettolisten.

Det vil betyde, at ganske mange familier skal genhuses, fordi de ikke har råd til at leje sig ind eller ikke lever op til de kommende krav.

- Det vil ikke ret mange - hvis overhovedet nogen - have råd til, siger Jan Hyttel.

Han understreger, at Bo-Vita vil hjælpe dem, der ikke kan blive boende, så godt de kan.

- Vi er i den heldige situation, at vi jo er i gang med at renovere lejlighederne. Så omkring 130 familier er på midlertidige lejekontrakter, fordi deres lejligheder alligevel skulle renoveres.

- Så har vi omkring 130 lejemål, hvor vi kan genhuse dem i andre boliger i nogle af vores andre boligområder i København. Vi har små 6000 boliger i København, hvor der også er en naturlig fraflytning. Så vi er sikre på, at vi kan genhuse alle inden for Københavns Kommunes grænser.

- Vi tror ikke, at det bliver nødvendigt at tvangsflytte nogen, siger Jan Hyttel.

Pengene fra salget af ejendommene på Nørrebro vil Bo-Vita bruge på genhusningen og på at opføre nye almene boliger i København.

- Nu står de ledige grunde jo ikke og råber efter os i København, men der er eksempelvis plads nogle af de steder, hvor vi allerede har boliger. Så der er flere muligheder, siger Jan Hyttel.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Se billeder og video fra luften: Kolonihaver totalt oversvømmet

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding

Se læsernes vilde billeder af oversvømmelserne: Her plejer folk at gå og cykle

Kolding

Efter oversvømmelser: Central gade midt i Kolding åbner igen

Annonce