Annonce
Varde

Formand: - Halvdelen af eleverne på specialskolen har en IQ langt under normalområdet - og gruppen er i vækst

Connie Høj, V, fortalte på byrådsmødet, under bevilling af yderligere 4,8 millioner kroner til specialskolen, at halvdelen af eleverne på Sct. Jacobi Skole og Dagtilbud har en begavelse langt under normalområdet. PR-foto
Der er pladsmangel på ny specialskole. For halvdelen af eleverne er årsagen til specialundervisning en IQ langt under normalområdet, fortalte Connie Høj, V, på byrådsmødet og varslede, at der kommer endnu flere.

Varde: Varde Kommune har kun lige samlet al specialundervisning på én skole, Sct. Jacobi Skole og Dagtilbud, før det viser sig, at skolen er for lille.

Elevgruppen er i vækst, og på byrådsmøde i sidste uge bevilgede politikerne 4,8 millioner kroner til at afhjælpe problemet.

50 procent har begavelse langt under normalområdet, 20 procent har autisme og 30 procent andre udfordringer – og de to første grupper, lav begavelse og autisme, ventes fortsat at stige.

Connie Høj, Venstre, formand for udvalget for børn og læring

Som udvalgsformand Connie Høj, V, sagde på byrådsmødet, som argument for allerede nu at udløse en ekstrabevilling på næsten fem millioner kroner til den helt nye skole:

Annonce

- I februar gennemførte vi en screening af skolens 261 elever. 50 procent har begavelse langt under normalområdet, 20 procent har autisme og 30 procent andre udfordringer – og de to første grupper, lav begavelse og autisme, ventes fortsat at stige, sagde hun.

Lav IQ er markant årsag

Den tendens bekræfter skolechef Kim Bondesen:

- Vi kan se på de børn, der kommer direkte fra dagtilbud og ind på vores skole, at lav IQ er en markant årsag, siger han.

De 4,8 millioner kroner er udløst akut, fordi specialskolen allerede næste skoleår vil have 41 klasser mod 37 klasser i dette skoleår.

Skolechef Kim Bondesen fortæller, at lav IQ er en markant årsag til, at børn kommer direkte fra dagtilbud i specialskole. PR-foto

- Vi arbejder med muligheder for at udnytte pladsen bedre på skolen, men især kigger vi på to lokaler i Jacobihallen enten til undervisning eller til lærernes forberedelse, siger skolechef i Varde Kommune, Kim Bondesen, og fortsætter:

- At flytte lærerne har den mindste indflydelse og er klart mest smart.

Hvad, der bliver besluttet, ligger endnu ikke fast. Men den måske mest drastiske af ideerne til afhjælpning af pladsmangel, nemlig opstilling af pavilloner, er blevet udelukket, bekræfter udvalgsformand Connie Høj.

Formand for fællesbestyrelsen, forælder Anja Hansen, skriver i lidt forkortet form i en mail:

“Som fællesbestyrelse ønsker vi ikke på nuværende tidspunkt at udtale os, da den endelige afgørelse endnu ikke er truffet. Vi håber stadig på, at vi i samarbejde med udvalget kan finde frem til den bedste løsning i forhold til skolens pladsudfordringer. Vi tænker, at de forskellige løsningsmodeller, der er forelagt udvalget, kalder på en uddybning og en kvalificering på et dialogmøde for at sikre den allerbedste løsning. Vi har derfor anmodet udvalget om et sådan møde hurtigst muligt.”

Pladsmanglen

27. september 2021 stod Sct. Jacobi Skole og Dagtilbud klar til første skoledag som Varde Kommunes nye og eneste specialskole. Mindre end et halvt år senere stod skolen dog med pladsproblemer.

Siden 1. januar 2018 er antallet af elever, der er blevet visiteret til et specialtilbud i Varde Kommune, steget med 90 elever. Det svarer til en stigning på 52 procent. Bare det seneste år er der visiteret 36 nye elever til specialområdet, hvilket betyder, at der i dag er 261 elever på skolen.

Politikerne bevilgede på seneste byrådsmøde 4,8 mio kroner til de ekstra klasser, væksten i elever på specialskolen medfører.

Ud over at se på lokaler i Jacobihallen er der et arbejde i gang med at undersøge, om det er muligt at flytte de elever, der er alderssvarende begavet, over på 10iCampus, fremfor at de skal gå på specialskolen. Det vil dog først ske tidligt fra skoleåret 2023-24, da det kræver grundig forberedelse af elever og forældre.

Annonce
Varde For abonnenter

Chokeret Julie tog sig af dement kvinde, der gik forvirret rundt i midtbyen og ledte efter kørelejlighed til grænsen: - Jeg fik at vide, at jeg bare skulle lade hende gå

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Nedgravet lig fundet i kolonihaveområde og tre personer fængslet: Det ved vi om den uhyggelige drabssag

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Sydjylland

André gav sin mobber et knæ i ansigtet: Blev første gang smidt ud af skolen i 3. klasse - nu vil han lægge årti med vold og stoffer bag sig

Kultur For abonnenter

Duran Duran kæmpede forgæves mod festivalkulden: Simon Le Bon kunne tø sin stemme op men ikke publikum

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Kolding

Henrik fandt 43-årig formodet drabsoffer gennembanket kort før han forsvandt: - Der må være nogle, der har været meget sure på ham

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Klimakamp ved køledisken: Klimamærker guider Kvicklys kunder til mere klimavenlige indkøb

Kolding

Se billederne: Allans hus kostede 85.000 kroner - det er noget gammelt lort

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Billund

Barn kørt ned af bil: 72-årig kvinde overså formentlig sin vigepligt

Aabenraa For abonnenter

Pia og hele byen knokler for kæmpe gul Tour-fest: Nu skal landsby på verdenskortet

Kolding

Dreng med autisme tog fra Gentofte til Kolding for at komme i praktik: Her ville firma godt give Noah en praktikplads

Annonce