Annonce
Navne

Formand: Ingen skæg og ballade uden disciplin og ansvar

Sten Mortensen har i mange år fulgt Vejen Garden i både indland og udland - siden 2008  som formand. Nu fylder han 60 år og tager gerne flere år med formandskasketten i landets bedste garde. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Sten Fyhn Mortensen fik aldrig lært at spille et instrument, men gennem en lang årrække har han som formand for Vejen Garden gjort sit til, at børn og unge oplever glæde og fællesskabet om musikken og - uden det bliver sagt højt - vigtigheden af respekt og omsorg. Den 22. april fylder han 60 år.

VEJEN: - Jeg er vokset op i Vejen og har nok altid haft en fascination af Vejen Garden. Da jeg var helt lille, boede vi på Irisvej, og mange morgener gik jeg foran skoleeleverne og slog på min legetøjstromme, mens de var på vej til Østerbyskolen. Jeg legede Vejen Garden. Det var dog aldrig på tale, at jeg skulle med i garden. Mit musikalske talent var ikke indlysende. Jeg blev spejder i stedet.

Stem Mortensen skulle med andre ord en lang omvej, før han blev noget ved musikken - nemlig formand for Vejen Garden.

- Mange år senere, i 1989, stiftede jeg familie og blev ansat som efterskolelærer på Sydvestjyllands Efterskole i Bramming, hvor vi også bosatte os. Da min ældste søn, Daniel, var syv år, fik vi besked fra hans musiklærer om, at han meget gerne skulle have lov til at lave noget med musik.

Annonce

- Han kom til at spille trommer i den lokale musikskole, men undervisningen var ret ustabil, og så en dag tog vi i stedet til optagelsesprøve, som det hed dengang, i Vejen Garden. Det blev begyndelsen på mange gode oplevelser med garden, både for Daniel, der kom til at spille klarinet, og senere også for lillebror Benjamin, der spiller saxofon, fortæller Sten Mortensen.

Familiens første rejse med garden var til VM i Bournemouth i England.

- Vi rejste bare med som turister, men var fuld af beundring over, hvordan der blev vist drengene omsorg og opmærksomhed, så vi var helt trygge ved at lade garden tage sig af vores dreng. Han gik som tamburmajor for fanfaregruppen, og vi kom nok til at tage lidt mange billeder af ham, mens han førte garden gennem den smukke by ved havet. Drengene vandt det år titlen som ’Worldchampion Parade Band’.

Vejen Garden har altid haft en aktiv bestyrelse, og en af de vigtigste opgaver er at samle mange penge ind.

- Det var spændende, når jeg kunne åbne dørene for de store loppemarkeder i den gamle Vejen-hal, og der var trængsel blandt opkøberne, der næsten væltede over hinanden for at komme ind. Der var mange frivillige i sving, og det fællesskab, vi havde, var med til at fastholde mit engagement i garden.

- Det var festligt, både når vi arbejdede, og når vi for eksempel rejste til Heikendorf ved Kiel for at bo på camping sammen og for at heppe på garden. I 2007 samlede vi 360.000 kr. sammen, så vi kunne sende garden til Calgary i Canada året efter.

- Selvfølgelig har det også været stort at arrangere DM på hjemmebane i Vejen, og Vejen Garden har nu oplevet at vinde DM fem gange i alt. Det har ingen anden garde i Danmark gjort.

Formand

Da Tove Gæmelke i foråret 2008 gik af som formand, spurgte hun Sten Mortensen, om han ville tage over. Det var egentlig ikke planen af hensyn til hans arbejde i Støtteforeningen, men der var nye kræfter, der overtog arbejdet der.

- Som formand for garden har jeg været optaget af at støtte op om dem, der driver det daglige arbejde, og det er min rolle at være med til at skabe rammer for Vejen Gardens aktiviteter.


Jeg udgør ikke altid en meget synlig rolle, for meget af det, jeg har haft med at gøre og lagt planer for, det eksekveres af nogle andre. Jeg befinder mig godt ved at spille på midtbanen og lade andre score, men går noget galt, så rykker jeg også gerne ned i forsvaret.

Sten Mortensen


- Jeg er formand for en garde, der bygger på en lang og værdifuld tradition, som vi værdsætter, men samtidig er der sket meget fornyelse. Senest er fanfarekorpset under omdannelse til et trommekorps. Hvis de når at blive klar, så ser vi trommekorpsets debut ved gardens næste udrykning den 1. maj. Coronanedlukningen har sat forberedelserne lidt tilbage, men det er nogle dedikerede drenge, så jeg gætter på, de når det.

- Tattooholdet har gennemgået en stor fornyelse de senere år. Jørgen Schmidt og Thomas Winther har med hjælp fra vore udenlandske instruktører Henk Smit og Gary George ført tattooholdet gennem et show, der har en uhørt sværhedsgrad. Det er det show, vi vandt DM med i 2019 og som vi skulle have været ud i Europa med, hvis ikke coronakrisen kom i vejen.

- Koncertholdet har også nået nye højder med Jens Christian Lietzen som dirigent. Det var en særlig oplevelse at følge orkesteret, da de spillede deres koncert ved DM 2019. De gav alt for at vinde. Garden har flere gange før vundet DM, og tattoholdet har vundet flere førstepladser, men koncertholdet havde hidtil højst vundet 2. pladsen. Denne gang lykkedes det.

- Den hidtil største ærgrelse, jeg har haft i min tid som formand, var at sidste års julekoncerter måtte aflyses på grund af coronarestriktioner. Jeg håber, vi kan tage revanche i år, og at vi kommer til at lave koncerter for udsolgt hus. Jeg har været spændt på, hvilken forfatning garden ville være i ved genåbningen, men alt tyder på, at vi stadig har en stor, stærk og velspillende garde.

Annonce

Tradition og fornyelse

Sten Mortensen er stolt af Vejen Gardens støtteforening, som gør en enorm indsats bl.a. med gardens genbrugsbutik og organiseringen af de frivillige.

- Noget af det, jeg sætter pris på i garden, er at vi ikke understøtter en kultur, der hele tiden siger: ”Se mig! Se mig!” Garden er helhed. Nogle gange er det trompeten, der spiller solo, andre gange fløjten, saxofonen eller trombonen. Men det hele passer sammen. Garden er i uniform for at styrke helheden. Når drengene får uniformerne af, er de forskellige, men de respekterer forskellighederne.

Når man lige har fået en dreng i garden, så er det nok mest ham, man kigger efter, men i dag kigger jeg ikke særligt efter min egen dreng, når garden optræder. De er alle mine drenge, og jeg er stolt af dem alle sammen.


De er alle mine drenge, og jeg er stolt af dem alle sammen.

Sten Mortensen


Annonce

Efterskolen

Sten Mortensen blev ansat sammen med sin kone Tove på Sydvestjyllands Efterskole, Bramming Hovedgård, i 1989. Han har hovedsageligt undervist i dansk, samfundsfag, historie og kristendom og har i en del år haft jagtkursus som valgfag. Desuden er han vejleder.

- Jeg bor ikke på skolen, så hjem er for mig et andet sted, men jeg har nok en lille knappenål sat i landkortet der, som det sted verden drejer rundt for mig. Jeg har dog ikke været på Sydvestjyllands Efterskole uafbrudt. I 1997-99 var jeg forstander på Sommersted Ungdomsskole. I 2004-05 havde jeg orlov for at tage diplomuddannelse på Journalisthøjskolen i Aarhus. Jeg er også i gang med en pædagogisk diplomuddannelse på Den Frie Lærerskole i Ollerup.

Rundt om Mortensen

Sten Mortensen, født 22. april 1961. Lærer på Bramming Efterskole.

Gift med Tove, som i mange år var hans kollega på efterskolen. I dag arbejder hun som kirketjener i Skjern.

Børn: Daniel, 27 år, bachelor i musikvidenskab og lærer på Kildevæld Efterskole i Kolding. Gift med Therese.

Benjamin, 24 år. Bor i Aarhus og læser til lærer.

Formand Sten Mortensen  og chefdirigent Jørgen Schmidt udgør totredjedele af Vejen Gardens bestyrelse. Foto: Steen Rasmussen
Sten Mortensen har bl.a. været med Vejen Garden til Stampede i Calgary i Canada, som garden gennem årene har besøgt en håndfuld gange. Foto: Steen Rasmussen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Oprensning af åen forhindrer ikke oversvømmelser: - Vi kan grave åen fem meter dybere, uden at det vil gavne noget som helst

Annonce