Annonce
Danmark

Formand: - Politikerne har fejlet

Jens Kr. A. Møller, administrerende direktør i realkreditinstituttet DLR. Pr-foto

Realkreditdirektør Jens Kr. A. Møller skal ledes regeringens landsby-udvalg. Han mener, at politikerne har været alt for sene til at forstå udviklingen.

Formanden for regeringens Udvalg for levedygtige landsbyer, Jens Kr. A. Møller, er administrerende direktør i realkreditinstituttet DLR, der fortrinsvis finansierer landbruget og erhvervslivet uden for de større byer.

Han arbejder i København, men bor i en lille by syv kilometer nord for Sorø på Sjælland - "det er ikke noget, jeg er stolt af, det er noget, jeg er taknemmelig for", siger han.

- Hvorfor er du kvalificeret til at lede arbejdet med at skabe liv i landsbyer?

- Jeg har i mere end 20 år arbejdet med finansiering af erhverv og fast ejendom i det, nogle lidt nedladende kalder Udkantsdanmark, så jeg har fået et ret godt kendskab til området. Og så har vi i DLR tidligere advokeret for, at sådan et udvalg ikke skal fyldes med akademikere - der skal også vore nogle, som har problemerne inde på kroppen til daglig, siger Jens Kr. A. Møller.

- Hvorfor har vi brug for et udvalg til skabe liv på landet?

- Der kommer til at ske en stor destruktion af kapital og et tab af velfærd, hvis vi lader forfaldet brede sig i landsbyerne med huse, der står tomme fordi, de ikke kan sælges, og en befolkning, der i højere grad end i byområderne bliver ældre og ældre. Det er der meget store samfundsmæssige omkostninger ved. Og så skal vi beslutte, hvad det er for et land, vi vil have? Vil vi fortsætte med at centrere det hele omkring de største byer og lade resten forfalde, eller vil vi have balance og helhed i udviklingen?

- Har udviklingen været styret politisk, eller er den blot et udtryk for, hvordan mennesker i dag ønsker at leve?

- Det er det gode spørgsmål. Jeg har tænkt meget over det, siden jeg fik denne opgave. Vi ser jo, at folk bliver mere og mere bevidst om, hvor f.eks. deres fødevarer kommer fra, samtidig med at færre og færre ønsker at bo, hvor de bliver produceret. Det er et paradoks og noget at det, vi skal analysere på i udvalget.

- Hvordan er det kommet så vidt, at vi i et lille land hele tiden snakker om udkantsproblemer. Det må være svært for f.eks. en canadier at forstå?

- Vi skal bare til Sverige, hvor det ikke er ualmindeligt, at man kører tre timer for at gøre store indkøb. Her vi mere bekvemme i Danmark. Vi er et lidt forkælet folk. Det kan også undre, at mange af de pressede landsbyer blot ligger fem-syv kilometer fra en større by. Det er et kæmpeparadoks.

- Taler vi landsbyerne ned i Danmark?

- Der er en tendens til, at det er noget, vi ser ned på. Man skal forklare sig, hvis man siger, at man bor i en lille by på landet. Det skal man ikke, hvis man bor i Aalborg eller Silkeborg f.eks.

- Har politikerne være for sene til at forstå denne dagsorden?

- Den har i hvert fald været overset. Man må sige, at politikerne fejlede i 00'erne - det gik så godt med økonomien, at man begyndte at tro, at vi kunne undvære produktionssamfundet og i stedet kunne leve af at bygge samtalekøkkener og være kreative designere. Man havde det økonomiske råderum til at kunne have gjort noget andet. Og så var der kommunalreformen - den var i sit udgangspunkt god, men noget kørte skævt. Den førte til skolelukninger, og når man lukker en skole, lukker man en landsby. Man skærer 25 procent af ejendomsværdien i alle boliger. Det er i realiteten en ekspropriation af folks formuer.

Udvalget

Udvalget for levedygtige landsbyer får 10 medlemmer:Jens Kr. A. Møller, direktør, DLR Kredit A/S (formand)

Bent Jensen, CEO, LINAK

Dorthe Winther, Formand, Sammenslutningen af Danske Småøer

Ellen Højgaard Jensen, Direktør, Dansk Byplanlaboratorium

John Wagner, Adm. direktør, De Samvirkende Købmænd

Laila Kildesgaard, Direktør, KL

Steffen Damsgaard, Formand, Landdistrikternes Fællesråd

Susanne Hovmand-Simonsen, Godsejer, Knuthenlund Gods

Søren Møller, Landsformand, DGI

Thorkild Ærø, direktør, prodekan, Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sønderjyske Fodbold

Til slut fik AaB alligevel det straffespark, der skulle til for at slå SønderjyskE

Annonce