Annonce
Esbjerg

Formand: Vi er klar til næste store kapitel i Esbjergs erhvervshistorie

- Alt i alt står vi foran nogle spændende år, som kan blive definerende for byens og områdets fremtid. Jeg tror og håber, at 2021 bliver et år, hvor vi for alvor får lagt alle byggestenene rigtigt og får skabt et stærkt fundament, som vi kan bygge videre på i årene fremover, lyder forhåbningerne fra Business Esbjergs formand, Flemming N. Enevoldsen. Pressefoto
Selvom det meste af 2020 og begyndelsen af 2021 har stået i Corona-krisens tegn, blæser der også positive vinde i Esbjergs retning, som lover godt for fremtiden. Det mener Business Esbjergs formand Flemming N. Enevoldsen, som blandt andet peger på grønne energiprojekter, flere statslige arbejdspladser og et stærkere iværksættermiljø som et par af de positive tendenser.
Annonce

Esbjerg: Når forandringens vinde blæser, så bygger nogle vindmøller, mens andre bygger læhegn. Nogenlunde sådan lyder et velkendt kinesisk ordsprog, som for Esbjergs vedkommende er mere rammende end nogensinde efter et stormfuldt 2020, som både har budt på corona-krise og en endelig aftale om stop for udvinding af ny olie og gas i Nordsøen.

Der er dog ingen tvivl om, at Esbjerg – både i overført og bogstavelig forstand – hører til dem, der vil bygge vindmøller og dermed satse på omstillingen og foretagsomheden. For i disse år blæser der nye vinde fra Nordsøen, som åbner op for endnu flere væksteventyr for Esbjerg og byens virksomheder i fremtiden.

- Det er indbygget i esbjergenseres og vestjyders dna at være omstillingsparate, hårdføre og ikke at give op på grund af lidt blæst, så selvom mange virksomheder har oplevet lidt af et stormvejr med tab af omsætning og indtjeningsgrundlag, er vi - som vi altid har været på disse kanter - i stand til at omstille og tilpasse os nye tider, lyder det fra Business Esbjergs formand Flemming N. Enevoldsen i en pressemeddelelse, hvor han gør status for 2020 og kigger ind i det nye år.

Annonce

Grøn omstilling skal skabe vækst

Business Esbjergs formand hæfter sig især ved de tre gode nyheder, som Esbjerg fik sidste år. Først meddelte den svenske infrastrukturfond Infranode, at de - sammen med Esbjerg Havn – vil investere omkring en milliard grønne kroner i udviklingen af havvindindustrien i Esbjerg.

Kort efter blev dette fulgt op af regeringens vedtagelse af etableringen af en historisk energi-ø med vindmøller i Nordsøen på 3 GW, hvilket effektmæssigt gør den mere end tre gange så stor, som de i dag opstillede vindmøller i parkerne Horn Rev 1, 2 og 3 ud for Esbjerg.

- Investeringstilsagnet i maj 2020 er efterfulgt af interesse fra flere lokale og nationale investorer. Samlet set er der nu mulighed for at investere langsigtet i både energiområdet, havneinfrastruktur og bæredygtighed. Vi er i forvejen verdens førende inden for udskibning af havvindmøller, hvorfor et enormt projekt som energi-øen i Nordsøen har store perspektiver for Esbjerg. Begge dele gør os endnu bedre rustet til at gribe mulighederne for at skabe grøn vækst og nye arbejdspladser i forbindelse med den massive udbygning af havvind i Nordsøen, lyder Flemming N. Enevoldsens vurdering.

Mod slutningen af 2020 kom den gode nyhed, at norske Quantafuel har besluttet at etablere deres første storskala-fabrik i Esbjerg. Fabrikken vil konvertere plastaffald til genanvendelse via en kemisk proces.


Esbjerg som en bæredygtig energimetropol kan blive det næste store kapitel i vores erhvervshistorie, der kan tilføre vækst og tusindvis af nye arbejdspladser til hele regionen.

Glemming N. Enevoldsen, formand, Business Esbjerg


- Disse nyheder er samtidig gode eksempler på den grønne omstilling, som vores område, vores havn, vores kommune og vores virksomheder allerede er i fuld gang med. Vi har et utrolig stærkt udgangspunkt og potentiale, som skal udnyttes. Som kan være med til at cementere Esbjerg som en bæredygtig energimetropol, og som kan blive det næste store kapitel i vores erhvervshistorie, der kan tilføre vækst og tusindvis af nye arbejdspladser til hele regionen, udtaler Business Esbjerg-formanden.

Han peger desuden på, at Business Esbjerg i en undersøgelse af påvist, at Esbjerg med et kommende nyt skattecenter med 100-150 medarbejdere i 2021 efter al sandsynlighed vil runde 1000 statslige arbejdspladser.

- Sådan en udvikling er særdeles positiv, da det både er med til at blåstemple vores kommune som styrelsesklynge, ligesom de mange statslige arbejdspladser er vigtige for et område som vores, da de er med til at skabe et attraktivt og mangfoldigt arbejdsmarked samt styrke og synliggøre vores brand som en kommune med gode job- og karrieremuligheder, forklarer formanden, der også fremhæver, at understøttelse af iværksætteriet i år får et ekstra løft i det nye år med indvielsen af det nye iværksætterhus Riggen.

Annonce

Rustet til at udnytte potentialet

Flemming N. Enevoldsen løfter dog også pegefingeren en smule, da det efter hans opfattelsen kræver en stor fælles indsats, hvis området skal være til klar til at udnytte de store fremtidige muligheder til fulde.

- Én ting er, at vi har investerings- og udvidelsesplaner og infrastrukturen på plads. Vi skal også have nok hænder til at udføre opgaverne. Det kræver såvel faglærte og ufaglærte som højtuddannet ekspertise - på land og til vands – og der skal være tilstrækkeligt af den kvalificerede arbejdskraft. Derfor har vi i Business Esbjerg også prioriteret denne indsats og er med i en tværgående indsats, som skal afklare, hvordan vi kan imødekomme de fremtidige forventninger til uddannelse og arbejdskraft til offshore vind-industrien, fortæller formanden.

Han mener, at området har de bedste forudsætninger for at blive et regionalt, nationalt og europæisk kraftcenter for uddannelse og viden inden for vindenergi, så man på den måde kan være på forkant med udviklingen og kan levere de mange tusinde medarbejdere, som vind-industrien kommer til at få brug for i de kommende år.

- Alt i alt står vi foran nogle spændende år, som kan blive definerende for byens og områdets fremtid. Jeg tror og håber, at 2021 bliver et år, hvor vi for alvor får lagt alle byggestenene rigtigt og får skabt et stærkt fundament, som vi kan bygge videre på i årene fremover, lyder forhåbningerne fra Business Esbjergs formand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Udvalg vrager planer for 180 meter høje møller i Tjæreborg Enge: Byråd skal dog træffe den endelige beslutning

Annonce