x
Annonce
Kolding

Formand vil rulle udskældt besparelse tilbage: - Ældre skal bevare muligheden for at spise sammen

Nye tal viser, at seniorområdets regnskab for 2019 giver et overskud på omkring 900.000 kroner. Seniorudvalgsformand Søren Rasmussen (DF) foreslår at bruge en tredjedel af beløbet på at genindføre ydelsen følgeskab, der blev sparet væk fra nytår. Det vil betyde, at hjemmehjælpen igen må følge ældre, der ikke selv kan klare turen, ned at spise og møde andre ældre i kommunale cafeteriaer. Arkivfoto: Jacob Schultz
Nye tal viser, at seniorområdet får et overskud på regnskabet for 2019 på cirka 900.000 kroner. Udvalgsformand Søren Rasmussen (DF) foreslår nu at bruge en del af pengene på at rulle en besparelse tilbage, så hjemmehjælpen igen må følge ældre ned i de kommunale cafeteriaer for at spise og være sammen med andre.

Kolding: De berørte ældre blev med egne ord frygtelig kede af, at et flertal i byrådet vedtog at spare ydelsen følgeskab væk. Det betyder, at hjemmehjælpen ikke længere må følge ældre, der ikke kan klare turen på egen hånd, hen i de kommunale cafeteriaer eller til aktiviteter. Forringelsen indbar, at ældre skulle sidde alene hjemme og spise og var beregnet til at give en besparelse på 300.000 kroner i år.

- Nu viser de nyeste tal, at seniorområdet kommer ud af 2019 med et overskud på cirka 900.000 kroner, og jeg foreslår at bruge en tredjedel af det beløb på at droppe besparelsen, så ingen ældre skal miste deres følgeskab. Jeg foreslår også, at der skal laves et udvidelsesforslag til efterårets budgetforhandliger, så ordningen igen gøres permanent, siger seniorudvalgsformand Søren Rasmussen (DF).

Forslagene skal behandles på mødet i seniorudvalget på tirsdag.

- Jeg har ikke nået at tale med mine udvalgskolleger, men jeg har svært ved at forestille mig, at de ikke bakker op. Med besparelsen satte vi de berørte ældre i en kedelig situation. Og de 300.000 kroner, vi bruger, er en del af overskuddet fra sidste år, så pengene går ikke fra andre. Når udvalget får et overskud, så må vi selv disponere over det. Havde vi haft underskud, så skulle vi også selv udrede det, forklarer han.

Annonce

Følgeskab

Følgeskab er muligheden for, at en hjemmehjælper følger en borger til og fra spisning i et kommunalt cafeteria som det i Aktivitetscenter Paletten eller til og fra en aktivitet. I alt 26 borgere, der ikke magter turen på egen hånd, benytter ordningen.

Kommunens økonomi er under pres, og som en del af det budgetforlig, der blev indgået sidste år, besluttede et flertal i byrådet, at den indsats bortfalder.

At fjerne ydelsen følgeskab skulle i år give en besparelse på 300.000 kroner.

Allerede da besparelsen blev vedtaget, gjorde forvaltningen politikerne opmærksomme på, at der er risiko for, at de 26 borgere, der benytter ordningen, ikke får mulighed for at spise i selskab med andre eller deltage i aktiviteter, og at det kan bevirke, at den enkelte borgers helbredstilstand forværres.

Nu foreslår seniorudvalgsformand Søren Rasmussen (DF) at bruge et overskud fra sidste års regnskab på at rulle besparelsen tilbage. Sagen skal behandles på seniorudvalgets møde tirsdag.

Ros til Paletten

Følger seniorudvalget formandens forslag, så skal ordningen fortsætte uændret, og de ældre, der allerede har mistet hjælpen, vil få den tilbage igen uden at behøve at foretage sig noget.

- At afskaffe følgeskab var en af de besparelser, jeg som formand var mest ked af. I udvalget var vi opmærksomme på, at besparelsen ville ramme ældre. Og det er mig, der har fundet på ordningen, så jeg var godt klar over, at den havde betydning blandt andet i forhold til at forebygge ensomhed, siger han.

Både ældrerådet og berørte på Aktivitetscenter Paletten har protesteret mod besparelsen.

- Allerede da følgeskab blev sparet væk, havde jeg som mål, at tilbuddet skulle genindføres. Og jeg synes, at Aktivitetscenter Paletten fortjener ros. Der har frivillige og ældre samlet underskrifter, og de har været vigtige i debatten, når de har gjort opmærksom på, hvor meget ordningen betyder for de mennesker, der bruger den, mener Søren Rasmussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

Annonce