Annonce
Haderslev

Formanden for forsvarsudvalget: Tåbeligt at ville nedlægge Slesvigske Musikkorps

Formanden for Folketingets forsvarsudvalg, den konservative Rasmus Jarlov, vil ikke nedlægge nogle af de tre militærorkstre, der findes i Danmark. Heller ikke SMUK, der har 3000 medlemmer i støtteforeningen. Privatfoto

Rasmus Jarlov mener ikke, det er besparelsen værd at nedlægge et af de tre eksisterende militærorkestre. Han kalder det tåbeligt.

Mens spekulationer om fremtiden for kasernens og Slesvigske Musikkorps raser i Haderslev, kommer formanden for Folketingets forsvarsudvalg, Rasmus Jarlov (K), nu Slesvigske Musikkorps til hjælp. Han ønsker ikke at nedlægge nogen af de tre eksiterende militærorkestre i Danmark.

- På Christiansborg er vi for nylig blevet anbefalet at nedlægge et af de tre eksisterende militærorkestre som en del af den kommende forsvarsaftale. Det ville i mine øjne være en hel tåbelig besparelse, hvor vi værdimæssigt ville tabe mere, end vi økonomisk ville vinde. Den Kgl. Livgarde, Prinsens Musikkorps og Slesvigske Musikkorps er alle tre vigtige korps i det danske Forsvar. De værner alle om vores historie, vores traditioner og giver musik til både Forsvaret og den danske befolkning. Uden Forsvarets tre musikkorps ville Forsvaret fremstå historieløst, og vi ville mangle et vigtigt bindeled mellem Forsvaret og civilsamfundet, lyder det fra Rasmus Jarlov forud for præsentationen af regeringens udspil for et forsvarsforlig onsdag mig.

Jeg er imod, at vi politikere nedlægger noget så velfungerende som vores militærorkestre. De godt 60 musikere i de tre forskellige musikkorps yder en kæmpe indsats for vores samfund, og det ville være mærkeligt, hvis der pludselig ikke var musik til de militære parader, tafler og statsbesøg længere.

Den konservative mener ikke, at det er besparelsen værd at nedlægge et af de tre musikkorps.

- I det danske Forsvar er historien vigtig. Sang og musik er en del af vores kulturarv - og det har bundet os sammen som nation, når det hele har set sort ud. For eksempel spillede danske sange og musik en stor rolle under 2. verdenskrig, hvor fire regiment-orkestre blev oprettet og samlede danskerne mod fjenden. I dag rejser musikkorpsene rundt i landet og spiller musik både til militære opgaver og civile koncerter. Korpsene er militærets musikalske ambassadører. De spiller nytårskoncerter og slotskoncerter for befolkningen, alt i mens de passer de vigtige militære opgaver, såsom at ære vores soldater og veteraner med musik ved forskellige begivenheder. Opbakningen til musikkorpsene er ligeledes stor. Slesvigske Musikkorps har en støtteforening med mere end 3000 medlemmer, Prinsens Musikkorps og Den Kongelige livgarde har også støtteforeninger - og så kan Den Kongelige Livgarde bryste sig af at være verdens ældste harmoniorkester på 359 år. Skulle vi politikere spare den kultur, historie og vigtige indsats væk? - Det mener jeg ikke, lyder det fra Rasmus Jarlov.

Statsministeren og forsvarsministeren præsenterer ved middagstid regeringens udspil til et forsvarsforlig i Spejlsalen i Statsministeriet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Frivillige planter sponsorskov

Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce