Annonce
Indland

Formandspost i EU er fortsat Vestagers topprioritet

Stringer/Reuters

Margrethe Vestager kalder sin jobforlængelse i EU en stor tillidsregering fra statsminister Mette Frederiksen.

Det er flot, at Mette Frederiksen (S), der torsdag formelt er statsminister i Danmark, rækker ud på tværs af partier.

Sådan lyder det fra den danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, som Frederiksen onsdag sendte mod endnu en valgperiode i EU.

- Jeg synes, at det er en stor tillidserklæring og anerkendelse af det arbejde, der har foregået de seneste fem år, så det er jeg meget glad for, siger hun.

Der er normalt tradition for, at en statsminister vælger en kommissær fra egne partirækker. Men Frederiksen har valgt Margrethe Vestager, der har en fortid i spidsen for Radikale Venstre.

I de seneste uger har kommissæren været et omdrejningspunkt for samtaler i Bruxelles, da hun blev nævnt som mulig formand for den nye kommission.

Der er dog en række andre store profiler i spil, og der er kun kommet flere, da det ikke lykkedes EU-landene at blive enige på et møde i sidste uge.

Spurgt til, hvorvidt det fortsat er hendes mål at besætte netop den post, svarer Vestager:

- Det kan jeg love dig for.

Vestager vil ikke direkte forholde sig til, hvilken kommissærpost hun går efter, såfremt hun ikke skulle blive kommissionsformand.

- Min erfaring er, at det skal man ikke have fokus på. Man skal have fuldt fokus på "Plan A", siger hun.

Konkurrencekommissæren tilføjer dog, at hun "elsker det, hun gør i øjeblikket".

Samme dag, som Mette Frederiksen pegede på Vestager, fik kommissæren også opmærksomhed fra en lidt uventet kant i USA.

Her rettede den amerikanske præsident, Donald Trump, kritik mod Vestager og EU's sager mod amerikanske tech-giganter som Google og Facebook.

- Hun hader formentlig USA mere end nogen anden person, jeg nogensinde har mødt, siger Donald Trump til Fox Business.

Men det afviser Margrethe Vestager. Hun vil nærmere sige, at hun er fascineret af USA.

- Det er en nation, hvor man finder alting. Min mand har familie i USA, og vi har rejst meget gennem de forskellige stater, siger hun.

Men konkurrencekommissæren tager det tungt, når der er nogen, der påstår, at EU ikke behandler lande lige. Det er meget vigtigt, lyder det.

- Når jeg hører det, stopper vi op og tjekker, at vi er på rette spor. Indtil videre har de her tjek vist, at det er vi.

I sin tid som konkurrencekommissær har Margrethe Vestager udskrevet adskillige milliardbøder til amerikanske selskaber.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Vejen Kommune vinder vigtigt slag om Skovgårdsvej: Har handlet efter bogen

Aabenraa

Kæmpe narkofangster ved grænsen

Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce