Annonce
Esbjerg

Formandsskifte og kandidatvalg hos De Konservative

Der er sket udskiftninger på bestyrelsesposterne i Det Konservative Folkeparti i Esbjerg. Danni Petræus (yderst til venstre), der hidtil har været næstformand, bliver nu formand istedet for Rasmus Sømod (stående i baggrunden i lyseblå skjorte til højre i billedet. Den nye næstformand Nicolaj Fast Aarøe ses som nummer tre fra venstre. Derudover er Peder Tørnqvist, Ribe, byrådsmedlem May-Britt Andrea Andersen, Peter Kent Starup og Dino Selimović (yderst til højre) med på billedet. Foto: Martin Ravn
Det Konservative Folkepartis vælgerforening samledes lørdag formiddag på ECH Park, hvor der både blev godkendt kandidater til kommunalvalget næste år og skiftet ud på formands- og næstformandsposterne.

Esbjerg Kommune: Det Konservative Folkeparti er i fuld sving med forberedelserne til kommunalvalget i november næste år. Lørdag mødtes medlemmer af partiets vælgerforening og nikkede til navnene på foreløbig fire kandidater, der skal optræde på partiets stemmeseddel ved valget. Samtidig blev der skiftet formand - Rasmus Sømod takkede af og overlod posten til Danni Petræus, der i de seneste to år har været næstformand.

Rasmus Sømod, der selv har været formand i to år og forinden bestredet næstformandsposten samt siddet i bestyrelsen for vælgerforeningen i en årrække, skal bruge mere tid til arbejde og familie.

- Det kræver meget arbejde og tid at planlægge og gennemføre en valgkamp, og der er jeg ikke lige nu, lød det fra Rasmus Sømod om begrundelsen for, at han har nu træder et skridt tilbage.

Danni Petræus, der oprindelig stammer fra Sjælland, men flyttede til Esbjerg i 2012 og i de senere år har arbejdet som vedligeholdelses-konsulent ved Rensespecialisten ApS i Ribe, er mere end klar til at samle handsken op.

- Jeg føler det ikke som et ekstra pres - det gør man jo ikke, når politik er ens største interesse, smiler han.

Annonce

Valgforbund

  • Et valgforbund er et valgteknisk samarbejde mellem partier, som groft sagt sikrer, at et parti, der måske i sig selv kun henter stemmer nok til eksempelvis halvandet mandat, alligevel kan ende med to mandater, fordi overskydende stemmer fra de andre partier kan bruges til at "runde op". Det sker efter en særlig fordelingsnøgle.
  • Ved kommunalvalget i 2017 indgik Venstre, Borgerlisten, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance i et valgforbund. Det Konservative Folkeparti var i valgteknisk samarbejde med Nye Borgerlige.

Kommende samarbejde

I den kommende tid vil bestyrelsen for De Konservative koncentrere sig om at finde en lang række yderligere kandidater til opstillingslisten - den nye formand drømmer om flere end de 10, partiet stillede med ved valget i 2017 - og derudover forestår en drøftelse af, om og i givet fald med hvem partiet skal indgå et valgteknisk samarbejde med:

- Vi vil gerne have en dialog med alle opstillingsberettigede partier, men det er klart, det ikke lige ligger i kortene, at vi går i valgforbund med SF og Enhedslisten. Det skal selvfølgelig være partier, der er indstillede på at føre borgerlige politik, men vi vil som udgangspunkt gerne i dialog med alle, siger Danni Petræus, der forventer en afklaring af spørgsmålet inden januar 2021.

Det blev i øvrigt den 25-årige Nicolaj Fast Aarøe, der er tidligere landssekretær i KU og forhenværende formand for KU i Esbjerg, der på generalforsamlingen blev valgt som ny næstformand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce