Annonce
Aabenraa

Formuen er væk: Turistfart-enke på vej mod konkurs

Det er kun de chauffører, der var ansat til at køre taxa-kørsel, der mangler deres feriepenge. Da Conny Monfeldt Hansen solgte turistfartdelen til Agerskov Turistfart, skete det som en virksomhedsoverdragelse, så alle forpligtelser i forhold til turistfart-medarbejderne fulgte med i salget. Arkivfoto: Bo Nielsen
Manglende udbetaling af feriepenge til 12 tidligere ansatte chauffører har fået 3F til at indgive konkursbegæring mod det, der er tilbage af Sønderjyske Turistfart. Egenkapitalen er blevet spist op på to år.

Aabenraa: Det kom som et chok, da Svend-Erik Monfeldt Hansen, ejer af Sønderjyske Turistfart, døde i februar 2016.

Hans enke, Conny Monfeldt Hansen, stod uforberedt tilbage, men hun trådte til som direktør for at opfylde et af sin mands sidste ønsker: At Aabenraa-firmaet skulle fortsætte uden store forandringer.

Hun forsøgte. Men sidste år måtte hun sammen med sin revisor og rådgiver, Kaj Glochau fra EY i Aabenraa, erkende, at det var klogest at afhænde forretningen. I første omgang betød det, at selskabet ikke bød på taxa-kørslen med specialskolen Fjordskolens elever, som firmaet ellers havde stået for i mange år, og ved årsskiftet blev turistkørslen overtaget af Agerskov Turistfart.

Annonce

Ikke noget regnskab

  • Hvor man i regnskabet kan se, at Taxa Bus Sønderjylland, som selskabet, der favnede både taxabus-kørslen og Sønderjyske Turistfart, hed, kom ud af 2017 med et underskud på 714.000 kroner, så bliver det aldrig offentliggjort, hvad 2018 endte med.
  • - Jeg har frarådet Conny Monfeldt Hansen at bruge penge på at få lavet et årsregnskab, som ingen alligevel vil kunne bruge til noget. Det vil ikke være anstændigt at bruge penge på det, når lønmodtagerne ikke har fået feriepenge, forklarer selskabets revisor, Kaj Glochau.
  • Det bliver det kommende konkursbos kurator, der får til opgave at gøre værdierne i selskabet op og betale kreditorerne det, der måtte være tilbage.

Feriepenge er udeblevet

Dermed er der ikke længere aktivitet i Aktieselskabet af 12. april 2019, som selskabet bag Sønderjyske Turistfart/Taxa Bus Sønderjylland nu hedder, men historien slutter ikke her.

15 chauffører, der i dag er ansat hos HB Care, der overtog Fjordskolen-kørslen, har nemlig stadig feriepenge til gode hos deres tidligere arbejdsgiver. Penge, der ikke er i kassen, og derfor er der en konkurserklæring på vej fra 12 af de 15 chaufførers fagforening, 3F Aabenraa.

- Vi har sendt sagen ind til vores juridiske afdeling, siger Jørgen Christensen, brancheansvarlig for Faglig Transport, der forklarer, at en konkurserklæring er en nødvendig procedure, hvis chaufførernes tilgodehavende skal kunne dækkes af feriegarantiordningen.

Opsparing er væk

Kaj Glochau, der gennem hele forløbet har udtalt sig på vegne af det sønderjyske taxa- og busselskab, bekræfter, at feriepengene er udeblevet.

- Der er penge i kassen, men de sidste tilgodehavender er ikke indbetalt endnu, så derfor er der ikke nok til, at alle feriepenge kan udbetales. Selskabet har af flere forskellige grunde været svært underskudsgivende efter Svend-Eriks død, forklarer revisoren, der fortæller, at han tidligt informerede 3F om tingenes tilstand, så fagforeningen kunne få trykket på konkursknappen og dermed få sikret de tidligere Taxa Bus-medarbejdere deres feriepenge.

Kaj Glochau fortæller videre, at Conny Monfeldt Hansen er ked af, at det er endt, som det er endt.

- Conny er vældig ked af, at det ikke lykkes af hensyn til eftermælet, siger Kaj Glochau, der også kan oplyse, at hele egenkapitalen på 1,9 millioner kroner er sat over styr de seneste to år.

- Det, der kunne have været Connys pensionsopsparing er væk, så hun er hårdt ramt.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kan vi i det mindste få ærlig kommunikation?

Det lover simpelt hen ikke godt for regeringens troværdighed. I ni ministerier har man skiftet kommunikationschef efter valget. I syv tilfælde er der blevet ansat en kommunikationschef, der træder ind ad døren med et cv præget af tætte personlige eller politiske relationer til den socialdemokratiske minister, der netop har sat sig til rette i ministerkontoret. Der er tale om tidligere personlige rådgivere, valgkoordinatorer og politisk frivillige i valgkampe. Det er dog et tilfælde, insisterer regeringen. Et helt ufatteligt tilfælde, fristes man til at tilføje. Alt er gået rigtigt til. De bedste er valgt, i hvert eneste tilfælde. Og ministrene har overhovedet ikke blandet sig. Hedder det sig. I Danmark er embedsmandskorpset ikke politisk udpegede. Der er godt nok en tendens til, at politikere omgiver sig med flere og flere rådgivere, men kommunikationschefer i ministerier er ikke rådgivere. De er embedsmænd, de arbejder for staten og dermed for borgerne. De får løn af statskassen. De er ikke socialdemokrater eller noget andet - de er upolitiske. Det er derfor, at ansættelserne af de syv kommunikationschefer stikker sådan ud. Det er derfor oppositionen - ført an af Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, i en stadig mere og mere kontant retorik insisterer på at få svar fra ministrene på spørgsmålet: Er alt gået rigtigt til? Man forstår den stigende irritation, som bortforklaringerne fortsætter. Det er en dybt beklagelig udvikling. Det er muligt, at politikere har brug for mere og mere politisk rådgivning, og derfor har behov for politiske rådgivere. I så fald er det rådgivere, de skal ansætte, og det skal selvfølgelig ske transparent for alverden. Stå ved det, tag det efterfølgende politiske slagsmål i Folketinget, for ærligt talt vil det være en kamp, der er til at klare. Uanset hvad der siges lige nu på tværs af folketingssalen, vil den næste regering formentlig ansætte endnu flere politiske rådgivere, end denne har gjort. Sådan er trenden. Men vær dog ærlig. Drop skuespillet. Hellere politisk udvalgte kommunikationschefer end fordækte udnævnelser, der skaber tvivl om afsenderen på de budskaber, som vil komme ud af samtlige ministerier de kommende år.

Annonce