Annonce
Kultur

Fornem hæder til fond og museum: Askov var arnestedet for det danske vindmølle-eventyr

Flagene var fremme, da Wind Denmark uddelte Vindmølleprisen 2021 på Poul la Cour Museet i Askov. Fra venstre er det indstiller Birger Madsen, Bjarke Thomassen, der som formand for Poul la Cour Fonden modtog prisen for Poul la Cour Fonden og museet, Kristian Jakobsen, formand for Ejerforum i Wind Denmark, prismodtager Benny Christensen fra Danmarks Vindkraftshistoriske Samling og Jette Kjær fra Wind Denmark. Foto: Brian Lindholt
Poul la Cour Fonden og museet i Askov modtager Wind Denmarks Vindmøllepris. De kommer nu ind i en flot række af modtagere, der blandt andre tæller tidligere ministernavne som Svend Auken, Jens Bilgrav-Nielsen, Conny Hedegaard og Martin Lidegaard.

Askov: Power to X, vedvarende energi, IT-kommunikation.

Allerede for 120 år siden beskæftigede opfinderen Poul la Cour sig med forløberne til tre af nutidens største verdensomspændende dagsordener på forsøgscentret i Askov på Møllevej.

I dag driver Poul la Cour Fonden museum på stedet, og onsdag kunne fondens bestyrelsesformand Bjarke Thomassen på vegne af Poul la Cour Fonden og museet modtage Wind Denmarks vindmøllepris.

- Poul la Cour gjorde for 120 år siden epokegørende forskning i vind og brint. Det var denne forskning, som blev afgørende for, at Danmark blev førende på verdensplan indenfor vindteknologi. Så museet bliver kaldt for arnestedet for dansk vindmølleteknologi, sagde formand for Ejerforum i Wind Denmark, Kristian Jakobsen, under ceremonien på museet og fortsatte:


Poul la Cour gjorde for 120 år siden epokegørende forskning i vind og brint. Det var denne forskning, som blev afgørende for, at Danmark blev førende på verdensplan indenfor vindteknologi. Så museet bliver kaldt for arnestedet for dansk vindmølleteknologi

Kristian Jakobsen, formand for Ejerforum i Wind Denmark


- Samtidig har har Poul la Cour allerede for 120 år siden tegnet den vej, som vi først nu for alvor bevæger os ud af. Brintproduktionen koblet sammen med vindenergien udvikles i disse år, så teknologien kan blive kommerciel og blive det næste store skridt i Danmarks vindeventyr. Fra vind over brint til mange nye brændsler - det der i dag så ofte omtales Power to X. Og alt dette begyndte med forsøg her i Askov for 120 år siden.

Formanden for Poul la Cour Fonden, Bjarke Thomassen, Askov, fik også fine ord med på vejen.

- I mere end 20 år har du drevet arbejdet med at sikre historien i Poul la Cours bygning/labaratorium i Askov for eftertiden. Og det er lykkes. Det ser vi, når vi i dag står her foran museet, sagde Kristian Jakobsen.

Poul la Cour Museet kommer nu ind i en fornem prisvinderrække, der blandt andre tæller tidligere ministernavne som Svend Auken, Jens Bilgrav-Nielsen, Conny Hedegaard og Martin Lidegaard.

Annonce

Et stort skulderklap

- Jeg er utroligt stolt af at modtage prisen på vegne af Poul la Cour Fonden. Det er et rigtigt stort skulderklap for det arbejde, vi går og laver hernede, replicerede Bjarke Thomassen.

Bjarke Thomassen flyttede selv til Askov i 1987 og faldt på stedet for den historiske bygning på Møllevej i Askov, der nu er museum.

Der blev nedsat en arbejdsgruppe, der skulle forsøge at indsamle de 700.000-800.000 kroner, det ville koste at overtage de historiske bygninger.

Det gik trægt, og Bjarke Thomassen var tæt på at opgive, inden han sendte en pressemeddelelse til Ritzaus Bureau, hvor han kritiserede, at vindmølleindustrien ikke ville være med til at værne om sin egen historie.

Det havde effekt. Pengene blev bevilget, og få dage efter blev skødet skrevet under.

Siden 25. marts 2000 har Poul la Cour Fonden stået i spidsen for bygningerne og museet.

- De første seks-syv år havde vi det økonomisk meget stramt. Men så kom der fod på økonomien, fortæller Bjarke Thomassen, der værner om historien.

-  Det er vigtigt for os alle at vide, hvor vi hver især kommer fra. Og det er vigtigt at vide, hvordan ting er opstået. For intet kommer af sig selv, siger Bjarke Thomassen.

Annonce

To priser denne gang

Wind Denmark uddelte denne gang hele to vindmøllepriser.

Benny Christensen fra Tim og Danmarks Vindkraftshistoriske Samling blev også hædret for sit store arbejde med at indsamle data og levendegøre fortiden til gavn og glæde for nutiden og eftertiden.

- Du har indsamlet vindmølledele og hele naceller fra vindkraftens barndom omkring 1900-tallet og op til den nye industris opståen i begyndelsen af 1980erne. Der er indsamlet en meget stor mængde arkivalier og billeder, som beror i samlingen. Man kan sige, at du har arbejdet som amatør-historiker men på et yderst professionelt niveau, sagde Kristian Jakobsen.

På Poul la Cour Museet i Askov har Benny Christensen blandt andet bidraget med flere billeder og plancher med historiske fortællinger.

- Jeg glæder mig over, at det skaber liv i vindmøllehistorien og vil fortsat publicere og prøve at få historierne ud til et endnu større publikum, sagde Benny Christensen, og tilføjede:

- Det er dejligt at få et klap på skulderen og anerkendelse for det, man har arbejdet med de sidste 30 år, sagde han.

Prismodtager Benny Christensen viser frem i mødelokalet på Poul la Cour Museet. Han har dokumenteret det danske vindmølle-eventyr gennem tiderne på yderst professionel vis. Foto: Brian Lindholt
Kristian Jakobsen, formand for Ejerforum i Wind Denmark, lytter, mens Bjarke Thomassen viser frem og fortæller på Poul la Cour Museet i Askov. Foto: Brian Lindholt
Et af de store klenodier på Poul la Cour-museet - brintbeholdern fra 1894. Foto: Brian Lindholt
Her starter hele Power to X-eventyret i Askov med en 70 meter dyb vandboring fra 1890. Fra venstre er det Bjarke Thomassen, Birger Madsen og Benny Christensen. Foto: Brian Lindholt

Vindmølleprisen

Vindmølleprisen er uddelt siden 1990. Prisen er historisk uddelt af Danmarks Vindmølleforening, der i 2019 blev lagt sammen med Vindmølleindustrien i Wind Denmark.

De foregående ti års modtagere har været:

2020: Hirtshals Havnefond ved formand Jens Peter Lunden.

2019: Anders Eldrup.

2018: Peter Østermark Andreasen, administrerende direktør i Energinet.

2017: Asbjørn Bjerre, forhenværende direktør i i Danmarks Vindmølleforening.

2016: Jesper Theilgaard, DRs klimaekspert og vejrredaktør.

2015: Henrik Stiesdal.

2014: Ringkøbing-Skjern Kommune ved borgmester Iver Enevoldsen.

2013: Hvide Sande by og havn ved formanden for Hvide Sande Nordhavn Møllelaug, Henning Davidsen.

2012: Anne Grete Holmsgaard.

2011: Borgerne på Ærø ved formanden for Ærø Vind, Jesper Balslev.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

En af Esbjergs rigeste familier vil bygge nyt sportsanlæg på historisk grund

Varde For abonnenter

Seniorforsker: Ingen tager vare på børnene i asbestsag – politikere må på banen

Annonce