Annonce
Sønderborg

Fornem korkoncert med "Kærlighed i valsetakt"

DR Vokalensembles 18 sangere gav koncert i riddersalen. Privatfoto

Sønderborg: DR Vokalensembles 18 sangere med dirigenten i hælene kom ind under forventningsfuldt bifald fra den fulde sal. Og endnu inden bifaldet var døet ud, satte dirigenten koret ind. Det kan man da ikke! Jo, når man synger Happy Birthday to You til en værdig fødselar. Og så var der allerede velfortjent bifald! En herlig start.

Sønderborg Musikforening fejrer i år sit 100 års jubilæum. Hvordan gør man så det? Jo, man viser hele bredden, samtidig med at man holder sig på det allerhøjeste niveau.

Den første koncert var med Sønderjyllands Symfoniorkester i stærkeste opstilling. Den anden var så i lørdags med DR Vokalensemble, 18 professionelle sangere ansat til at honorere nationens ambitioner på korområdet. Næste koncert er med bare to musikere originalt forankret i jazzen. Så Den Danske Strygekvartet, en af verdens bedste unge strygekvartetter, så tre af vores dygtige lokale musikere og til sidst den verdensberømte violinist Isabelle van Keulen med sit uortodokse ensemble – og så siger vi ikke mere. Men der er noget at komme efter.

Annonce

Musik med poler

Lørdagens korkoncert blev annonceret med titlen "Kærlighed i valsetakt". Det blev heldigvis meget bredere. Ikke bare valsetakt, men også morgen- og aftenstemninger og andre afstikkere. Tidsmæssigt strakte repertoiret sig fra Peter Cornelius’ cyklus Liebe fra 1872 til Ligetis Nat, Morgen fra 1953. Herimellem Johannes Brahms og Zoltán Kodály. Men først og fremmest en stor bredde i stilarter, som viste meget af korets formåen.

Cornelius (1824-1874) og Brahms (1833-1897) op ad hinanden er spændende. I 1800-tallet var der rigtig og forkert musik. Det, der var forkert for de rigtige, var rigtigt for de forkerte. Peter Cornelius tilhørte den nytyske skole omkring Liszt og Wagner. Dens modpol var den mere stilkonservative omkring Brahms - omkring - for det var tilhængerne snarere end hovedpersonerne, der udkæmpede fejden. Så polariseret ser vi slet ikke på musik mere, men glæder os over romantikkens rige produktion og kan nyde åndsforskellen mellem Cornelius’ cyklus og Brahms’ Abendlied opus 92 fra 1884. Den første søger grænserne for at presse dem ud i nyt land. Et værk af Brahms kender sine grænser på forhånd og fylder derefter rummet helt ud, så intet kunne have været anderledes.

En flot koncert

Det var en meget flot koncert, og musikforeningen kan glæde sig over det vistnok største publikum nogensinde i riddersalen. Så må man tage med, at salens akustik, der som udgangspunkt er ideel for kormusik, ændres, så den slet ikke bidrager med klangforskønning og -udglatning. Stemmerne stod helt bart, men de kunne tåle det. Helt uafhængigt af akustikken er det at høre en fuldstændig ren og velafbalanceret harmoni for menneskestemmer af denne kvalitet en grænseløs nydelse. Men også en nydelse var det at være helt nær, når de enkelte stemmer fremførte lange fraser alene. Betagende for eksempel at følge de fire tenorer alene gennemføre hele den næstsidste af Brahms’ programsatte Liebeslieder Walzer.

Værkerne af Brahms havde klaverledsagelse. Og da nu også dirigenten selv er en fremragende pianist, så kunne man lige gøre koncerten yderligere afvekslende med et par stykker for firehændig klaver. Det var så to af Brahms' temperamentsfulde ungarske danse.

Koncerten blev optaget af DR med henblik på udsendelse på P2 onsdag 6. november kl. 19.20.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Atomkraft, ja tak

Læserbrev: Har man set mage til narreri. Vores energiminister og co. står der i tv med stort smil og proklamerer, at jyderne vil blive ovenud glade for en erstatning på 5.000 kr pr. år skattefrit' for at få deres livsdrøm ødelagt. Sig mig engang tror den børnehave til Christianborgs politikere selv på, at alle andre som dem selv er dumme? jeg har da aldrig set noget mere naragtigt. Jeg synes, man skal se lidt syd for grænsen fra Medelby til Husum, her kan man ikke finde en kvadratkilometer hvor der ikke står en vindmølle, og hvor hustage er overplastret med solceller til el, Og hvad værre er så betaler den tyske stat for øjeblikket omkring 26 mio. euro til vindmølle- og solcelleejerne, fordi man ikke kan forbruge alt det strøm som produceres. Hvad med at bruge spekulatoren i stedet for at i panik prøve på at indfri valgløfter. Politikerne har også travlt med at ødelægge folks liv på vestkysten i almenvellets navn, nemlig at få lavet en 400 kw ledning, så elværkerne kan sælge strøm til England på de Danske forbrugers bekostning. Hvor længe skal vi finde os i denne form for legaliseret diktatur og løgnehistorier. Er det ikke snart på tide at vi slår bremserne i og ser på konsekvenserne af den hovedløse klimapolitik der føres? Alle de der i børnehaven (Christianborg) taler om børnenes tarv, en floskel som man er ved at være træt af. Den største miljøsynder er jo nok mobiltelefonen, og pc'er, og dem kommer der mange flere af. En teenager i dag kan vel ikke gå mere som 10 meter på en sms og kan åbenbart ikke gå uden at være på hele tiden. Hvad med at lære dem at omgås miljøet på en anstændig måde. Strøm skal vi altid bruge, og helt sikker er, at forbruget vil mindst blive fordoblet i fremtiden, men spørgsmålet er nok mere hvordan den skal fremstilles, og om vi er dygtige nok til at se de rigtige løsninger. Hvorfor forsker man ikke i atomkraft, som jo er den absolut reneste form for udvikling af både strøm og varme, hvad med at se det positive i atomkraft og få det udviklet, så det kan bruges uden at se bomber og krig alle steder. Krige er der nok af og de har altid været der, og hvis politikerne er så naive, at de tror de kan rede hele verden, så kan man kun være målløs, når man ser historisk på det har de danske politikere altid prøvet at behage de store lande, hvad med at stå på egne ben.

Vejen

Imerco lukker i det nye år

Annonce