Annonce
forside

Forring ikke hverdagslivet for borgere på plejecentre

Læserbrev: Ifm. Vejen Kommunes spareplan har borgmester Egon Fræhr meldt ud, at man bestræber sig på effektivisering frem for serviceforringelser (JV.dk den 6. september). Men i budgetoplægget er det foreslået, at nedlægge vort BASH team (Bevar en Aktiv og Selvstændig Hverdag).

Vi støtter op om plejehjemsbeboernes ønsker ifht livskvalitet og hverdagsliv. Eks. Gå med på indkøb, gå ture i nærmiljøet, vande blomster, lægge tøj sammen og lignende indtil beboerne kan selv. Vi kan gå i skoven i 2 timer, hvis det skal til, for at én ikke indlægges på psyk. Én er støttet i at flytte hjem i egen bolig. Vi afdækker, hvordan beboere med bl.a. demens tilgodeses i aktiviteter, der er meningsfulde for dem.

Vores fokus er bl.a. også forebyggelse af funktionstab og fald.

Andre kommuner henvender sig til os, når de opretter lignende teams.

Sammen med personale og sygeplejersker er vi et unikt fagligt team. Vi ser forskellige vinkler af "elefanten" og gør 2+2 til 5.

At spare teamet væk er en kortsigtet løsning, når andel og kompleksitet af ældre stiger og derved behovet for fokus på kvalitet og tværfaglighed.

Det vil være en forringelse af hverdagslivet for borgere på plejecentre hvilket vi håber byrådet vil tage højde for ved mødet d. 9/10-18.

På vejene af BASH-Inde teamet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

PostNord er en dødssejler

I årevis har fusionen mellem Post Danmark og det svenske Posten AB til PostNord i 2009 været et problembarn. Der er nemlig så store forskelle mellem Danmark og Sverige, at det har vist sig nærmest umuligt at få fællesskabet til at fungere. Mens Danmark er en digital spydspids, bliver der fortsat ekspederet masser af fysiske breve og dokmenter via posten hos vores nordiske naboer. Og skønt man kan begræde det traditionelle brevs forsvinden i vores land, er udviklingen uafvendelig. Situationen i Danmark har siden 2012 udløst adskillige årsregnskaber med blodrøde tal, hvilket har belastet hele PostNord i fatal grad. I det seneste årsregnskab for 2018 havde den danske del af forretningen et minus på over en milliard kroner. Noget tyder på en bedring i økonomien, men prisen har været høj i form af massefyringer og bestandigt forringet service. Imens fortsætter brevmængden med at falde på grund af den digitale kommunikations fortsatte fremmarch kombineret med alt for lange leveringstider på fysiske breve. Nu er flere partier så åbne for at forlade postsamarbejdet. De nye toner er der grund til at være tilfreds med. For nok er situationen lige nu slem. Men fremover vil den blive endnu værre. Også hos vores naboer vil den moderne kommunikation vinde stadig mere frem. Det er ganske enkelt for hurtigt, bekvemt og billigt at holde digital kontakt med både venner, familie og myndighederne til, at fysiske breve på sigt kan overleve i større omfang. Det gælder også i Sverige. PostNord er med andre ord en dødssejler, det ikke vil være klogt at holde fast i. Lad os få lukket virksomheden, inden vi bruger endnu flere penge på at forlænge dens skrantende eksistens. Naturligvis skal det også fremover være muligt at sende fysisk post i Danmark. Men der er bestemt ingen grund til at genopbygge et nationalt postvæsen. I stedet bør politikerne se på muligheden for at betro opgaven til private aktører. Dyrere og ringere end den nuværende ordning kan det umuligt blive.

Vejen

Tv-gudstjeneste: Helt ok med lidt snyd

Annonce