Annonce
Varde

Forrykt: Garnisonskommandant i sønderlemmende kritik af ny kaserneordning

Regimentschef Torben Dixen Møller fra Danske Artilleriregiment og garnisonskommandant på Oksbøl Kaserne kalder de nuværende forhold på landets kaserner forrykte, når det kommer til de opgaver, som ISS Facility Services varetager.  Arkivfoto: Henrik Reintoft
Oberst Torben Dixen Møller fra Danske Artilleriregiment og garnisonskommandant på Oksbøl Kaserne finder partnerskabsaftalen mellem ISS Facility Services og Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse fuldstændig forfejlet.

Oksbøl: Maden er elendig. Der er for lidt mad. Rengøringen er sat ned fra hver dag til en gang om ugen. Det tager adskillige dage at få udskiftet en pære.

Siden ISS den 1. februar 2018 overtog en lang række områder på landets kaserner fra Forsvaret selv, er kritikken vokset. Og nu tager garnionskommandant på Oksbøl Kaserne og oberst Torben Dixen Møller fra Danske Artilleriregiment bladet for munden.

Han kan ikke mere stiltiende se på de efterhånden groteske forhold, der udspiller sig på landets kaserner – også i Oksbøl, der er en af landets største.


Det er fuldstændig forrykt. Folkene er dybt frustrerede. De slår op i banen og har på mange måder opgivet.

Oberst Torben Dixen Møller, Danske Artilleriregiment og garnisonskommandant på Oksbøl Kaserne


- Det er fuldstændig forrykt. Folkene er dybt frustrerede. De slår op i banen og har på mange måder opgivet, siger Torben Dixen Møller.

Markant skifte før sommer

ISS Facility Services vandt en seksårig kontrakt med Forsvaret til en samlet værdi af godt tre milliarder kroner.

Siden 1. februar 2018 overtog ISS Facility Services næsten alle serviceforpligtelser på over 500 steder i Forsvaret. Foto: Henrik Reintoft

ISS Facility Services har overtaget driften på ni områder. Blandt andet rengøring, forplejning, tekniske installationer og bygningsvedligehold.

- Jeg oplevede, at der skete et markant skifte før sommerferien. Det virker som om, at ISS skal nedsætte sine omkostninger, siger Torben Dixen Møller.

Han oplevede selv, at den daglige rengøring blev ændret til ugentlig rengøring. Og det i en tid med covid-19.

- ISS forsøger også at skære omkostningerne i cafeteriet. Der er skåret ned på personalet, så der er lange køer, fortæller Torben Dixen Møller.

Fire dage at skifte pære

Han har også oplevet, at det tager fire dage at få skiftet en pære.

- Der er et eller andet galt med forretningsgangen. Hvorfor skifter ISS ikke pæren på stedet? Jeg skal oprette en rekvisition på, at pæren er sprunget i et rum. På et eller andet tidspunkt får de ansatte besked på: Iværksæt udskiftning pære.

Han har svært ved ikke at trække på smilebåndet. Som om at Hæren med et knips i fingrene er sendt et århundrede tilbage i tid og omkranset af en nybygget mur af bureaukrati.

Garnisonskommandant Torben Dixen Møller fra Oksbøl Kaserne har oplevet, af det tager fire dage at få skiftet en pære. Foto: Henrik Reintoft

Han understreger på det kraftigste, at han ikke er ude med riven efter den enkelte medarbejder hos ISS Facility Services, hvoraf mange tidligere var ansat i Forsvaret.

- De gør alt, hvad der står i deres magt. Min vurdering er bare, at der ikke er ressourcer til den service, der skal leveres, siger Torben Dixen Møller.

Sidder langt væk

Hans kritik går på både ISS Facility Services og Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i Hjørring. Han fortæller, at ISS Facility Services skal have en egenkontrol på, at den lever op til kontrakten med Forsvaret. Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse skal gennemføre stikprøvekontroller, tage imod kundeklager og fejlmeldinger, som sker via en klageportal.

Der er bare et lille og ikke helt uvæsentligt problem i Torben Dixen Møllers øjne.

- De sidder langt væk fra brugerne og kender ikke brugerne. Det er baseret på klager, ikke dialog. Jeg tænker, at det er unødvendigt bureaukrati og fordyrende mellemled.

For ham som regimentschef er det ekstra op ad bakke. Han har om nogen kæmpet for at rekruttere og fastholde soldater til Danske Artilleriregiment, der ved årsskiftet manglede 100 mand. Og inden 2023 skal Danske Artilleriregiment øges med ekstra 150 mand, så de når op på 650. Han og ledelsen har knækket koden og har vendt udviklingen.

- Det handler om fastholdelse. Det kræver også, at tingene er i orden, siger Torben Dixen Møller.

Flere penge

Han har selv en mulig forklaring på, hvorfor det er gået så galt. Det seneste Forsvarsforlig 2018-2023 havde to ben. Effektivisering på selve driften for cirka en milliard kroner om året, mens der for hele perioden er sat ekstra 12,8 milliarder kroner af til et større og stærkere forsvar. Blandt andet står Danske Artilleriregiment selv til at få nyt militært isenkram for cirka 1,1 milliard kroner, hvoraf de 400 millioner kroner tidligere var sat af til nye haubitser.

- Det var et bevidst valg at fokusere på de operationelle faciliteter og udstyr, men der skal være en balance. Det er ude af balance. Den eneste vej frem er flere penge, siger Torben Dixen Møller.

Det interessante ved det synspunkt er, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelsen i sit udbudsmateriale selv skønnede, at opgaven på landets kaserner havde en værdi på 4,5 milliarder kroner. Langt mere end de godt tre milliarder kroner, som ISS Facility Services vandt udbuddet med.

Forbedringspotentiale

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) er lydhør over kritikken:

­- Jeg mener, der er et problem med den nuværende struktur. Og når hverken vores soldater og øvrige ansatte er tilfredse og heller ikke de ansatte, der leverer serviceydelserne og det firma, der står bag. Så er der et åbenlyst forbedringspotentiale, siger Trine Bramsen.

Hun er derfor gået i gang med at se på, hvad kan laves af yderligere tiltag for at forbedre forholdene:

- Det er bestemt ikke en let opgave. Og der er mange bindinger, jeg har overtaget fra min forgænger. Jeg vil derfor ikke stille i udsigt, at alt kan være løst i morgen eller om et halvt år, siger Trine Bramsen.

Kontrakten

  • ISS Facility Services kalder selv kontrakten med Forsvaret, Danmarkshistorien største offentlige facility-aftale. Aftalen trådte i kraft den 1. februar 2018.
  • Den seksårige aftale har en værdi af cirka tre milliarder kroner og omfatter over 500 steder i Forsvaret.
  • Fra Forsvarsministeriet til landets kaserner, flyvestationer og flådestationer og øvelsesområder.
  • Aftalen omfatter rengøring, forplejning, arealpleje, bygninger og belægninger, affaldshåndtering, tekniske installationer, intern service, skyde- og øvelsesområder og brandberedskab.
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Sydjylland

Motorvej helt spærret i nordgående retning: Lastbil væltet henover midterautoværnet

Kolding For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Erhverv For abonnenter

Kig indenfor i det gamle posthus: En kleppert af en bankboks kan blive til vinkøleskab

Sønderborg For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Sydjylland

Seks ud af ti kommuner døjer med flere smittede - også på landsplan får corona mere magt

Varde

Handelschef for købstad forklarer: Derfor er julepynten allerede kommet op at hænge i efterårsferien

Kolding For abonnenter

Landmand taber 140.000 kroner om ugen på historisk lave svinepriser: Øjner konkurs hvis tingene ikke snart retter sig

Tønder

Mads Langelund skriver kærlighedssang til sin hjemby

Sydjylland

Motorvej helt spærret i nordgående retning: Lastbil væltet henover midterautoværnet

Sydjylland

Trods fjernelse af corona-restriktioner: Grænsekontrol fortsætter

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Esbjerg

Politiet beder om hjælp: Tyve stjal senge for 1,2 millioner kroner

Esbjerg For abonnenter

Museumsdirektøren træder tilbage efter eget ønske: Hun har bare alt for meget at lave til at gå på pension

Erhverv

Derfor mister Vester Nebel sin eneste selvstændige bager: - Jeg har i en periode haft en arbejdsdag på 17 timer, og det holder ingen jo til