Annonce
Haderslev

Forsøg på landet: Kom af med haveaffaldet døgnet rundt - eller få det hentet

Tre forskellige modeller er i spil, så borgere i landområderne lettere kan komme af med have- og grenaffald. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Repræsentanter for kommunens landområder bliver spurgt om hvilken ordning, de foretrækker i en forsøgsordning. Den ene model betyder, at affaldet kan hentes hjemme i borgernes haver.

HADERSLEV: Beboere i Haderslev Kommunes landområder får måske mulighed for at komme af med haveaffald døgnet rundt. I første omgang i en forsøgsperiode.

Det er landdistriktsudvalget i Haderslev Byråd, der har ønsket at se på mulighederne. Der er blevet udarbejdet tre modeller, og de blev alle undersøgt af forsyningsselskabet Provas under forårets corona-lukning af samfundet.

Erfaringer fra foråret

Den betød også en lukning af landets genbrugspladser, hvilket skabte pres fra borgere, der stod med haveaffald, de ikke kunne komme af med og som ikke kunne forstå, at pladserne var delvist åbne for erhverv, som organisationen Dansk Affald havde anbefalet, men lukket for private.

De tre modeller består af to stationære og en mobil:

1) En mini-genbrugsplads for have- og grenaffald, der skal have åbent 24/7. Ordningen er estimeret til at koste to-tre millioner i etableringsudgifter.

2) Containere, der står på befæstede arealer. Containeren stilles op i en kortere periode i højsæsonen for haveaffald. Den er estimeret til at koste 61.000 om ugen under forudsætning af, at den etableres i hele kommunen.

3) Endelig er der en forsøgsordning med husstandsindsamling, som de fleste kender det fra genbrug og restaffald. Husejere skal smide haveaffaldet et sted på grunden, hvorfra det kan grabbes op i en lastbil. Den er beregnet til at koste 64.000 kroner om ugen ved kørsel med to lastbiler otte timer om dagen i hele kommunen.

Bent Kloster (V), formand for landdistriktsudvalget fortæller, at kommunens landdistrikter i første omgang bliver spurgt om deres syn på de tre modeller.


Der er pladser i Tønder og Agerskov og hvis du kører rundt og kigger på dem ,ligger der meget.

Bent Kloster (V), formand for landdistriktsudvalget


- Så det ikke bare bliver noget, vi sidder og beslutter. Det skal ikke rulles ud i hele kommunen, men prøves af i et område. Der arbejdes også på længere sig med at holde de eksisterende genbrugspladser åbent, og hvad vil det betyde for behovet?

- Er der virkelig behov for at komme af med haveaffald 24/7.

- Der er pladser i Tønder og Agerskov og hvis du kører rundt og kigger på dem ,ligger der meget, siger Bent Kloster, der mener, at borgerne kan have behov både forår, sommer og efterår:

- Hvis man står og har klippet hæk lørdag, og pladsen lukker klokken 18, så er det meget rart, at der er et sted at køre hen lørdag aften, siger han, der erkender, at behovet om vinteren næppe er stort.

En forsøgsperiode tænkes at vare i et år.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Haderslev For abonnenter

Anklageskrift fylder 11 sider: Rerup tiltalt for at have 'fredskrænket' fem personer

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-virksomhed er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Esbjerg For abonnenter

Pædagogen Lone vil slippe kontrollen over børnene: - De bliver skrøbelige, hvis vi ikke lader dem slå sig på en hammer eller falde ned fra et træ

Varde

Nu er firmaet bag Danmarks bedste burger flyttet ud af kommunen: Slut med naboklager over lugten af stegte løg

Aabenraa

Politiet: Efterlyst mand fundet død

Kolding

Maya på 13 år har samlet ind til Knæk Cancer i fem år: Stopper ikke før der er fundet en kur

Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Sydjylland

Smitteproblemer bliver mindre i fem kommuner, men trænger sig på i en anden: Syd- og sønderjysk kommune har nu tre-cifret smittetryk

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Dør for mange af frygtelig sygdom i Grindsted? Ketty har indsamlet bekymringer - og det fører nu til ny undersøgelse

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Varde

Kreativ redningsaktion: Naturbussen reddede turister fra overnatning på oversvømmet halvø

Annonce