Annonce
Billund

Forsker: Dårlig normering kan ses på børns stressniveau

Her blev det første spadestik til den kommende storbørnehave Børnenes Univers Gridsted Syd, som bliver kommunens største børnehave, taget. Om der kommer flere voksne per barn i børnehaven, end der er nu, vides endnu ikke.Foto: Martin Ravn

Hvor mange voksne skal passe dit og de andre børn i børnehaven, mens du er på arbejde? Hvad er det mest optimale for barnets trivsel og udvikling ifølge forskerne - og forældrene?

Billund: En god normering - altså mulighed for at en voksen pædagog har tid og overskud til at se og høre det enkelte barns behov og adfærd - er essentielt for et barns trivsel og udvikling. Det er flere forskere og interesseorganisationer enige om.

I Billund Kommune har normeringen i dagtilbud været et varmt emne under valgkampen - her lovede stort set alle politikerne bedre normeringer, for kommunen ligger ikke godt i statistikken. Ifølge tal fra KORA - det nuværende Vive - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd er der 8,2 børn per voksen i børnehaver og 4,7 børn per voksen i vuggestuer. Dermed er der langt til BUPL's anbefalinger på tre børn per voksen i vuggestue og seks børn per voksen i børnehaven. Billund Kommune adskiller sig også i forhold til de omkringliggende kommuner.

Ifølge tal fra kommunen selv vil det koste ikke mindre end 24 millioner kroner årligt at indfri BUPL's anbefalinger, men flere scenarier, der er knap så dyre er blevet præsenteret i børneudvalget, der lige nu stadig diskuterer sagen.

Annonce

Børn i institution

På borgerforslag.dk kan man stemme på minimums-normering i dagtilbud. Forslaget har i øjeblikket godt 5000 stemmer og skal op på 50.000. Kommer det det, vil det blive behandlet i Folketinget.Man kan læse mere om forslaget på fola.dk og mere om børns hverdag i rapporten https://www.sfi.dk/publikationer/daginstitutionens-betydning-for-boerns-udvikling-3204/

Urinprøver viste tegn på stress

Men hvad betyder normeringer egentlig for det enkelte barn?

Seniorforsker Mogens Christoffersen ved Vive konstaterer, at normering har en indflydelse på børnene - og der sker noget, når normeringen ændres:

- I en svensk undersøgelse tog man 6000 tisseprøver fra børnene efter deres middagslur i en børnehave, hvor man målte på stresshormoner i urinen. Der var en klar sammenhæng mellem, at dårlig normering, altså få voksne til børnene, havde flere stress-hormoner i urinen end de børn, hvor der var flere voksne til at tage sig af dem. Også sygefraværet blandt personalet blev nedsat, da normeringen blev bedre, siger Mogens Christoffersen.

Blev normeringen ændret til bedre eller dårligere, slog stresshormonet ligeledes ud.

- Med få personaler er der alt for lidt samtale, og undersøgelser viser, at det afgørende for barnets trivsel og udvikling netop er den følelsesmæssige relation til en voksen, siger Mogens Christoffersen.

Borgerforslag fra forældre

Forældrenes Landsforening, Fola, fremlagde midt i marts et borgerforslag om minimums-normering i dagtilbud - altså hvad der bør være det absolut mindst acceptable antal pædagogiske medarbejdere i en vuggestue og børnehave. Godt 5000 bakker lige nu op om forslaget.

- Forslaget går på tre børn per voksen i vuggestue og seks børn per voksen i børnehave, men det er ikke det mest optimale - der kan sagtens ansættes flere, siger formand Louise Gjervig Lehn, der oplever, at politikernes gode intentioner hurtigt kommer til at klinge hult, fordi de har store ambitioner på børnenes vegne - men man ønsker ikke, at det skal koste noget.

- Vores yngste er fremtiden, og når vi investerer i dem, er det en langsigtet investering, siger Louise Gjervig Lehn, der gerne ser, at der bliver lagt nogle overordnede rammer for kommunerne, så det ikke er et spørgsmål om postnummer i forhold til den gode normering.

- Alle børn har ret til en ordentlig start i livet. Alt taler for det både fagligt og forskningsmæssigt, siger Louise Gjervig Lehn, der oplever, at vilkårene i dagtilbudene er særdeles pressede.

- Vi hører om pædagoger, der står alene med 17-20 børn, og det er ikke i orden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce