Annonce
Danmark

Forsker: Det kan give problemer at tage pas uden om domstole

Ozan Kose/Ritzau Scanpix
Man kan tage pas fra IS-støtter uden om domstole, men det rejser problemer for retssikkerheden, siger forsker.

Det rejser flere problemstillinger om retssikkerheden, at regeringen administrativt vil tage passet fra fremmedkrigere med dobbelt statsborgerskab.

Det vurderer Eva Ersbøll, der er seniorforsker hos Institut for Menneskerettigheder.

- I dag har vi glimrende regler, der gør, at man kun kan få frataget sit statsborgerskab, efter at man har været ved en domstol, der har siddet med alle oplysningerne, og man selv har haft mulighed for at forklare sig.

- Det er sådan en ordning, der anbefales af blandt andet Europarådet.

- Hvis man gør det administrativt og på afstand, vil den proces blive meget sværere.

- Ifølge vores konventionsforpligtelser kan vi kun frakende danske statsborgere deres statsborgerskab, hvis de har handlet på en måde, der er til alvorlig skade for staten, siger Eva Ersbøll, der tager forbehold for, at hun ikke har set det konkrete forslag.

Regeringen har mandag varslet, at den vil hastebehandle en lov, så man kan frakende fremmedkrigere med dobbelt statsborgerskab deres danske statsborgerskab uden om domstolene.

Det er rettet mod personer, der er rejst ind i Syrien for at kæmpe sammen med Islamisk Stat.

Ifølge Eva Ersbøll vil Danmark med loven kunne komme i karambolage med internationale konventioner og EU-retten. Den siger, at der skal være mulighed for at prøve sin sag.

- Et lovindgreb kræver som minimum, at man opstiller nogle garantier, der gør, at de her mennesker stadig har en effektiv adgang til at få prøvet deres sag, så frakendelsen ikke sker vilkårligt, siger hun.

Samtidig skal der være proportionalitet. Det vil sige et rimeligt forhold mellem forbrydelsen og det, som en frakendelse af statsborgerskab vil betyde for den enkelte.

- Der befinder sig givetvis folk i området, som har begået meget alvorlige forbrydelser, som vil give meget lange fængselsstraffe og frakendelse af statsborgerskabet.

- Men måske er der nogle, der er kommet derned i selskab med andre - måske er de blevet voksne undervejs - og ikke har deltaget i aktiviteter, man normalt ville frakende statsborgerskabet for, siger Eva Ersbøll.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Lastbilbrand er opklaret

Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

112

Mand straffet for at kaste med sin hund

Annonce