Annonce
Aabenraa

Forsker dykker ned i det tyske mindretals historie

Jon Thulstrup kommer fra en stilling på Der Nordschleswiger. Privatfoto

Slesvig: Syddansk Universitet har ansat Jon Thulstrup til de næste tre år at forske i det tyske mindretals historie under anden verdenskrig.

Den 30-årige Jon Thulstrup er cand. mag i historie og tysk fra Syddansk Universitet Odense. Han har siden 2017 været ansat på det tyske mindretals avis Der Nordschleswiger og tiltræder nu som ph.d. stipendiat 1. februar.

Det treårige forskningsprojekt vil blandt andet sætte fokus på, hvordan fire generationer forholdt sig til mindretallets besættelseshistorie og krigsdeltagelsen, og på hvilke udtryk mindretallet giver deres erindringskultur gennem erindringsstedet Knivsberg nord for Aabenraa.

Jon Thulstrup får kontor på Institut for Historie, Syddansk Universitet Odense, men vil jævnligt være i Sønderjylland for at indsamle materiale og orientere om forskningens resultater. Første gang lørdag 28. marts på Knivsberg.

Forskningsprojektet er ligeligt finansieret af SDU, det tyske mindretals hovedorganisation Bund Deutscher Nordschleswiger - og en anonym sponsor.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Annonce