Annonce
Esbjerg

Forsker får millionstøtte til udvikling af svampebatteri

Lektor Jens Laurids Sørensen har fået bevilliget 2.903.470 kr. i støtte til sit projekt med at udvikle svampebatterier af Novo Nordisk Fonden. Foto: Aalborg Universitet
Lektor Jens Laurids Sørensen fra Aalborg Universitet Esbjerg har fået 2,9 millioner i støtte til sit projekt.
Annonce

Esbjerg: Lektor Jens Laurids Sørensen fra kemi og biovidenskab, Aalborg Universitet Esbjerg, har netop fået 2,9 millioner kr. i støtte fra Novo Nordisk Fonden til sit forskningsprojekt.

Projektet har til formål er at identificere pigmenter fra skimmelsvampe, der kan bruges til lagring af energi og dermed erstatte traditionelle batterier, som er skadelige for miljøet.

Ideen med at bruge svampe til batterier opstod i 2016 hos Jens Laurids Sørensen og hans forskerteam, som løbende har videreudviklet på ideen.


Fordelen ved stofferne fra svampene er, at de er 100 procent nedbrydelige sammenlignet med batterier.

Jens Laurids Sørensen


Forventningen med støtten fra Novo Nordisk er, at de kan komme et skridt nærmere i deres søgen på egnede svampepigmenter, der med deres helt særlige egenskaber kan bruges til at lagre energi.

Annonce

100 procent nedbrydelige

- Fordelen ved stofferne fra svampene er, at de er 100 procent nedbrydelige sammenlignet med batterier, som er lavet på giftige metaller som eksempelvis vanadium og litium. Den første prototype i laboratoriet er allerede udviklet. Nu handler det om at optimere og finde den helt rigtige svampeart, som gør løsningen konkurrencedygtig i forhold til allerede eksisterende produkter på markedet, siger Jens Laurids Sørensen.

Indtil videre har forskerne lavet computersimuleringer af flere end 400 svampepigmenter, som både kan ophobe og aflade energi. Støtten fra Novo Nordisk skal bruges til at flytte pigmentproduktionen til en ny højtproducerende gærstamme, som indtil videre har vist lovende kvaliteter.

Målet er, at overskudsstrøm fra sol og vindenergi skal kunne lagres i batteriet og senere afgive strøm til elnettet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Live fra Venstres landsmøde: Inger Støjberg får ordet, når Stephanie Lose tager over som næstformand

Danmark For abonnenter

Lars Krarup i sit sidste interview om Venstre: Støjberg og Ellemann har skuffet

Regionalt For abonnenter

Sønderjysk rejsebureau tror på tysk genåbning til foråret: - Kør-selv-gæster venter bare på grønt lys

Sydjylland For abonnenter

Vaccinehåb får krydstogtskonges telefon til at bimle igen efter mareridtsår: - Men det er ikke prangende

Annonce