Annonce
Tarm

Forsker: Handelsliv en forudsætning for en bys relevans

Uden et handelsliv i en by, går det øvrige liv også i stå, siger forsker. Arkivfoto: Mads Dalegaard/Scanpix
Ringkøbing-Skjern Handelsråd arbejder hen imod projekter, der skal styrke handelsliv og byudvikling i kommunens centerbyer.

RINGKØBING: Handelslivet er forudsætning for, at byer fortsat kan være relevante.

Det fastslog projektleder Maria Degn, da hun onsdag deltog i et inspirationsmøde på rådhuset i Ringkøbing, indkaldt af Ringkøbing-Skjern Handelsråd.

Maria Degn har deltaget i tværkommunale projekter på Langeland, Ærø, Faaborg-Midtfyn og Svendborg, der alle arbejder hen imod at skabe vækst i gadeplan, og nu var hun hentet til Ringkøbing for at give lokale aktører gode ideer.

Det er der god grund til, understregede formanden for handelsrådet, Bent Brodersen.

- Vi er ikke så hårdt ramt af butiksdød i vort område, men generelt er detailhandlen i Danmark inde i en trist udvikling, og den rammer også os. En undersøgelse viser godt nok, at 88 procent af borgerne er tilfredse med deres lokale butiksliv, men der skal en enorm indsats til. Især er der forsvundet mange cafeer og restauranter, noget, som både fastboende og turister klager over, sagde han.

Maria Degn understregede handlens centrale betydning for byernes trivsel.

- Uden handel, intet handelsliv, og handlen er direkte understøttende for andre vækst- og byudviklingsstrategier, for eksempel bosætning og lokalområdets attraktivitet, sagde hun.

I sit indlæg fortalte hun om, hvordan det tværkommunale projekt i det sydfynske har været med til at styrke handelslivet, ikke mindst gennem coaching af butiksfolk og andre tiltag.

Efter mødet fastslog borgmester Hans Østergaard, at sagen vil blive vendt på næste bestyrelsesmøde i handelsrådet, mens Bent Brodersen over for Dagbladet understregede, at oplægget klart er i tråd med, hvad rådet vil arbejde videre på.

- Vi er nødt til at gøre noget for at styrke handelslivet i kommunen, fastslog han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce