Annonce
Haderslev

Forsker om biogasanlægs klimaregnskab: - Man kommer i kæmpeplus uanset hvad

Dette biogasanlæg har ingen sammenhæng med det, der planlægges opført ved Sode. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Bliver gyllen behandlet i et biogasanlæg, inden det spredes på markerne vil det mindste lugtgenerne gevaldigt, fortæller biogasekspert. Han understreger desuden, at biogas er helt unikt og ufatteligt klimavenligt.

Haderslev Næs: Et biogasanlæg er et fantastisk "klimaredskab".

Det mener Henrik Møller, der er seniorforsker hos Institut for Ingeniørvidenskab ved Aarhus Universitet.

- Den energi, der kommer ud af energien fra biogassen, er næsten 200 procent CO2-neutral, siger han.

At noget kan være mere end 100 procent co2-neutral lyder umiddelbart meget optimistisk. Men ifølge Henrik Møller giver det god mening:

- Rent klimamæssigt er biogas en fantastisk teknologi. Det vil ingen benægte. Det gode ved biogas er, at det gør to ting i forhold til klimaet. Det ene er, at man kan producere vedvarende energi og endda en ret værdifuld en af slagsen.

- Den anden er, at når man ikke laver biogas af husdyrgødningen, så ligger det ude i e gyllelager i cirka ni måneder om året, hvor man har et lille biogasanlæg. Her står methanbakterier og laver gas hele året rundt, siger Henrik Møller.

Det betyder altså, at den gylle, der spredes på markederne er afgasset for methan, som er en værre klimasynder:

- Methan er jo en meget kraftig drivhusgas. Den er 25 gange værre end CO2, så derfor er små produktioner af methan ude i gyllelageret meget alvorligt for klimaet. Men på et biogasanlæg er methanen lavet under kontrollerede forhold og opsamlet. Dermed udleder det, der kommer ud i den anden ende af biogasanlægget, meget lidt methan i forhold til gylle, som ikke har været afgasset.

Annonce

Mindre lugt

Han mener, at fordelene ved et biogasanlæg opvejer ulemperne.

- Der er nogen anlæg, hvor der stort set ikke er øget transport. Men det er klart, at der ved mange af anlæggene vil være en øget transport, men det er ikke noget, der rykker ved co2- og energibalancen. Man kommer i kæmpeplus uanset hvad, slår Henrik Møller fast.

Han påpeger også, at en anden sideeffekt er gyllelugten.

- Der bliver meget mindre lugt, fordi den afgassede biomasse lugter langt mindre end rågylle, når det har været forbi biogasanlæg. Generelt er vurderingen, at samfundet som helhed bliver meget mindre belastet af lugt, siger Henrik Møller.

Mere konkret omkring kørsel og lugtgener i forbindelse med anlægget kan Henrik Møller ikke blive, da hans forskningsområde knytter sig til selve biogasprocessen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

Annonce