Annonce
Udland

Forsker om Ubers plan: Ikke urealistisk med flyvende transport

David Mcnew/Ritzau Scanpix
Hvis Ubers plan om en luftbåren kørselstjeneste ligner services, man allerede kender, er den mere realistisk.

Inden for få år har Uber en plan om at lancere en ny kørselstjeneste, der skal tage form af luftbårne taxaer.

Hvis selskabets plan minder om nogle af de former for transportservices, der allerede findes, så virker planen umiddelbart til at være mere realistisk.

Det vurderer Niels Buus Kristensen, forskningsleder ved Transportøkonomisk Institutt i Oslo og medlem af Klimarådet.

- Jeg forstår, at man taler om en form for taxatjeneste. Og så kan man sige, at det er vel lidt i samme retning som det, vi har i dag, siger Niels Buus Kristensen.

Han forklarer, at der allerede findes typer af helikopterservices mellem udvalgte destinationer, for eksempel som shuttles mellem lufthavne og centrum af store metropoler.

Om en egentlig luftbåren kørselstjeneste kan komme i kommerciel drift inden for de næste år, er han dog mere i tvivl om.

Det skyldes, at der først skal laves forskellige typer af regulering på området, blandt andet i forhold til trafiksikkerhed.

- Det er meget kompliceret at udvikle et trafikstyringssystem, som er i stand til at håndtere en luftbåren trafik, hvis vi taler om noget, der har en skala, så det er betydende i forhold til den samlede trafik.

- Der er man i dag ikke tilnærmelsesvis på det niveau, hvor man er med udviklingen af de individuelle flyvende droner, siger Niels Buus Kristensen.

Mens Uber planlægger at kunne lancere en luftbåren kørselstjeneste i 2023, så forventer Hyundai, som Uber samarbejder med, at en egentlig taxaservice først vil kunne begynde i 2028.

Ubers plan er blevet præsenteret på den amerikanske elektronikmesse CES.

Her er det kommet frem, at Hyundai vil producere et fartøj af flytypen S-A1 med plads til fire personer, som er elektrisk drevet, til Uber.

Fartøjet vil kunne flyve med 290 kilometer i timen. Det vil i begyndelsen kræve en pilot, men over tid vil det blive selvflyvende.

Uber er i forvejen gået sammen med en række andre selskaber for at nå målet om at starte den luftbårne kørselstjeneste i 2023.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Kolding

Vej spærret: Store mængder regn giver problemer i Kolding

Annonce