Annonce
Danmark

Forsker: - Vi slipper aldrig helt af med de mundbind

Fra i dag ryger mundbindet, men når det ryger på jorden som her, kan det ende med at blive til bittesmå stykker plast, som vokser sig ind i naturens organismer. Også din. Foto: Katrine Becher Damkjær
I dag smider vi mundbindene. Men alt for mange af dem ender i naturen, hvor vi aldrig helt slipper af med dem. De vokser sammen med planterne, med dyrene og med os mennesker.

Mundbind: Egentlig ville jeg skrive en nekrolog til mundbindet på denne dag, hvor vi - næsten - slipper af med mundbindene. De fortjener et par ord med på vejen, selv om de næppe har været elsket og nok heller ikke bliver savnet.

Personligt vil jeg ikke savne hverken de duggede briller, den skærende fornemmelse bag ørerne eller åndenøden. Men undervejs i researchen finder jeg så ud af, at mundbindet ikke dør denne mandag. Tværtimod.


Annonce

Der kan gå hundredvis af år eller mere, inden de forsvinder helt. Engangsmund-bindene er nemlig lavet af plastik-mikrofibre.

Fra artiklen


Dels er det jo ikke helt slut med mundbind, fordi de stadig skal bruges i fly og lufthavne. Og heller ikke i den offentlige transport slipper vi helt. Man skal også stadig hive et bind med elastikker op af tasken eller lommen, når man stiger ind og ud af toget eller bussen, hvis man er stående passager, eller hvis man er personale i den kollektive trafik.

Men selv når de sidste mundbindskrav forsvinder, slipper vi ikke af med dem.

Der kan gå hundredvis af år eller mere, før de er væk. Engangsmundbindene er nemlig lavet af plastik-mikrofibre, og sådan nogle banditter forsvinder ikke af sig selv.  De kan nemlig ikke nedbrydes i naturen.

I stedet vil vind, vejr og vand slide dem til mindre og mindre fragmenter. På et tidspunkt bliver stumperne så små, at de kaldes for mikro- eller nanoplastik, og de kan spredes i økosystemerne og bliver optaget af dyr og planter. Og ja, af mennesker.

Elvis advarer

Så du skal altså forestille dig, at dit mundbind ikke sidder og generer og irriterer uden på din mund i fremtiden. Næ - det flytter ind i din krop som mikroskopisk små stykker plast, fordi mange mundbind er efterladt i naturen i stedet for i affaldsspanden.

En af dem, der ved mest om fænomenet, sidder i Odense. Han er forsker på Biologisk Institut ved Syddansk Universitet, SDU. Elvis Genbo Xu er hans navn, og han advarer sammen med professor Zhiyong Jason Ren fra Princeton University i tidsskriftet Frontiers of Environmental Science & Engineering om den tikkende bombe, mundbindene kan blive.

"Mange mundbind bliver ikke afleveret som plastikaffald, og derfor er det nu ekstremt vigtigt, at vi forholder os til den potentielle trussel mod miljøet, som de kan udgøre. Det her må ikke blive det næste plastikproblem", skriver de blandt andet.

Det er desværre ikke lykkedes at få kontakt til Elvis Genbo Xu for at få uddybet problemstillingen og de potentielle farer, men der er næppe tvivl om, at det kan være et meget stort problem. Undersøgelser viser, at vi på globalt plan bruger 129 milliarder mundbind om måneden - tre millioner i minuttet.

Annonce

Plastik overalt

I en rapport fra Miljøministeriet konkluderes det, at plast, der frigives til miljøet, kan opholde sig i miljøet i mange hundrede år, før det nedbrydes. Og mikroplast er fundet i alle organismer på alle niveauer i fødekæden.

Der er begrænset med sikker viden om, hvad mikroplast gør ved os, når den flytter ind i alle organismer. Men var man ikke helst fri for at blive fyldt med mikroskopiske stykker plastik fra for eksempel de mundbind, der ikke havner sammen med et andet plastikafffald ?

Her anbefales mundbind stadig

Sundhedsstyrelsen anbefaler stadig at bruge mundbind:

  1. Når man benytter kollektiv transport som f.eks. tog, bus, metro, letbane og færger. Mundbindet kan fjernes, når man sidder ned.

  2. Når man skal testes for ny coronavirus, både ved PCR-test og antigentest, og uanset om man testes grundet mistanke om smitte eller grundet screening - f.eks. med henblik på at få et coronapas.

  3. Når man er smittet, har symptomer eller er nær kontakt og helt undtagelsesvist er nødt til at bryde selvisolation og bevæge sig ud, f.eks. i forbindelse med test eller lægebehandling.

  4. Når man rejser med fly.

De sidste krav om mundbind vil efter planen være udfaset 1. september. Men det gælder altså ikke dem, der er havnet i naturen. Dem kommer vi ikke sådan lige af med, når først de er blevet til mikroplast.

Annonce
Annonce
Tyskland

Dansk mindretal får en plads i Forbundsdagen: - Det er sensationelt

Tønder For abonnenter

Først vidste Tommy ikke, hvad han skulle bruge det gamle Danish Crown-slagteri til: Det gør han nu

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Sønderjyske Ishockey

Der er i den grad noget at revanchere: SønderjyskE skal komme med en helt anden attitude

Kultur

Stig Rossen faldt i søvn på scenen midt i en forestilling: - Jeg havde slået hjernen fra og sendte kun kroppen på arbejde

Billund For abonnenter

Underlige buler på benene blev begyndelsen til halvandet år med medicin, angst og læger, der ikke taler sammen: 38-årige Trine savner sammenhæng i sundhedsvæsenet

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Danmark

Corona er ikke længere en samfundskritisk sygdom - men selv vaccineret plejepersonale skal stadig testes ugentligt

Haderslev

Yngre mand faldet otte meter ned fra tag: Indlagt i kritisk tilstand med svære skader

Tyskland

Live: Valgprognoser giver lille forspring til SPD - følg gyservalget i Tyskland

Varde For abonnenter

82-årige Poul Eriks opråb: Der skal røres op i den politiske vælling

Haderslev For abonnenter

Analyse: Tre grunde til, at Haderslev ikke får en ny svømmehal i de næste mange år

Vejen For abonnenter

92-årig har en drøm: - Jeg tvivler på, de når det, før jeg dør

Annonce