Annonce
Udland

Forskere finder mikroplast i fire af fem muslinger

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Der er mest mikroplast i muslinger fra Oslofjorden og Oslo havn, mindst på Grønland, Færøerne og Svalbard.

Forskere har fundet mikroplast i fire af fem undersøgte muslingearter i Norden.

Det viser en ny nordisk undersøgelse, der er en del af et større forskningsprojekt.

Her ser forskerne på forekomsten af mikroplast i muslinger fra 100 forskellige steder over hele Norden.

Forskerne fandt både plastfibre og plaststykker samt gummilignende partikler i muslingerne.

- Studiet er det første af sin slags, der har analyseret et så stort antal prøver fra et så stort geografisk område med så god analysekvalitet, siger projektleder Norman Green fra Norsk Institutt for Vannforskning (Niva) i en pressemeddelelse.

Niva har udarbejdet rapporten på bestilling fra det norske miljødirektorat.

Muslinger fra byområder og havneområder indeholder mest mikroplast.

Det højeste indhold af mikroplast blev fundet i muslinger i Oslofjorden og Oslo indre havn.

På Grønland, Færøerne og Svalbard fandt forskerne ikke mikroplast, der ligger over minimumsgrænsen. Men det skyldes antageligt, at der er taget for få prøver fra disse områder.

Undersøgelsen skal bruges til at finde ud af, hvor stor forekomsten af mikroplast er i havmiljøet i Norden.

Forskerne vil også kortlægge kilderne til mikroplast i muslinger.

/ritzau/NTB

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce