Annonce
Varde

Forskere fraråder institution med kun specialbørn i Varde

Sct. Jacobi Skole vil egne sig godt til at være en specialskole, mener udvalgsformand Per Rask Jensen. Arkivfoto

Tre forskere fraråder i at lave en specialinstitution på sin egen adresse. Men udvalgsformand tror ikke, at forskerne har ret i, at specialklasserækker er bedst for børnene.

Annonce

Varde: Specialklasserækker på folkeskoler er bedre end selvstændige specialskoler, mener tre forskere, som fraråder at omdanne to specialklasserækker på Tistrup Skole og Lykkesgårdskolen til en selvstændig specialskole, som politikerne har foreslået at placere på Sct. Jacobi Skole.

Hovedargumentet er, at forskningen viser, at specialbørn har gavn af at møde normale børn i gården, på legepladsen og til fælles arrangementer på skolen. Efter skolen skal de ud i det samme samfund som alle andre, og derfor skal de ikke isoleres.

Men argumentet overbeviser ikke Per Rask Jensen (V), der er formand for børn og undervisning.

- Jeg er fuldstændig enig i, at man er nødt til at have interaktion mellem børnene, siger han.

- Men det her gør det ikke værre.

Specialinstitutionen

I dag har Varde Kommune en specialbørnehave, Solsikken, der ligger som nabo til en almindelig børnehave.På både Tistrup Skole og Lykkesgårdskolen er der en specialklasserække.

Børnehaven og de to specialklasserækker har politikerne foreslået at lægge sammen på Sct. Jacobi Skole fra 2020.

Eleverne på den nuværende Sct. Jacobi Skole skal til gengæld fordeles på de to øvrige byskoler.

Annonce

Kommer mere ud i lokalområdet

Per Rask Jensen mener, at specialbørnene kommer til at opholde sig mere på deres distriktsskoler, når de får deres egen skole i Varde. Hans argument er, at i dag har specialklasserækkerne tilknytning til den almenskole, de ligger ved, mens en selvstændig specialskole skal samarbejde med alle de øvrige skoler.

- Det bliver en enhed for alle folkeskoler, siger han.

Men det ændrer ikke på, at eleverne ikke længere vil møde normalbørn i skolegården på Sct. Jacobi Skole alle de dage, de er der. Og ifølge forskerne deltager specialbørn mindre i fritidslivet, hvis de ikke møder normale børn i skolen.

- Men det giver ikke mening at integrere specialbørnene på en skole i et lokalområde, hvor de ikke bor. De skal ud i deres eget lokalområde og dyrke kammeratskaberne der, svarer Per Rask Jensen.

Annonce

Bedre trivsel

Derudover synes Per Rask Jensen, at forskerne har et for snævert fokus på, hvad der kommer specialbørnene til gavn.

Han henviser til en undersøgelse, der viser, at børn i specialskoler trives bedre end børn i specialklasserækker. Det mener han ikke, at hverken han eller forskerne skal se bort fra.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce