Annonce
Sønderborg

Forskere vandt Sønderborg Iværksætter Pris

Roana de Oliveira Hansen og Jeanette Hvam vandt torsdag aften Sønderborg Iværksætter Pris 2017. Foto: Anders Kibbel

Roana de Oliveira Hansen og Jeanette Hvam strøg til tops med en helt ny sensormetode, der kan måle friskhed for kød og fisk, da årets bedste iværksætteridé skulle findes.

Sønderborg: Det blev to forskere fra Syddansk Universitet i Sønderborg, der kom med den bedste idé, da årets vinder af Sønderborg Iværksætter Pris skulle findes torsdag på Det blå gymnasium.

- Det er helt overvældende. Selvfølgelig havde vi håbet, men vores konkurrenter var rigtig gode, sagde Ph.d. Jeanette Hvam, som tilbage i 2013 startede AmiNIC ApS sammen med kollega.

Sammen udviklede de en helt ny sensormetode, der kan måle friskhed for kød og fisk samt fremskrive til en korrekt holdbarhedsdato. AmiNIC er et håndholdt apparat, der fungerer som en meget følsom næse bare 1000 gange mere følsom end menneskenæsen.

- Det er et kæmpe skulderklap. Giver os endnu mere blod på tanden, energi og motivation til arbejde videre, sagde Roana de Oliveira Hansen.

AmiNIC blev i 2015 udvidet med kommercielle kræfter i form af serie iværksætteren Runi Hammer og Jesper Haugaard med en lang karriere indenfor dansk erhvervsliv. Blandt sponsorerne er Fonden for Entreperneurskab og Innovationsfonden.

Den 15. december vil den første prototype stå klar og de første prototyper gerne være til salg i løbet af næste år. Målet er om tre år, at kunne sælge apparatet globalt. AmiNic samarbejder i dag allerede med over 20 virksomheder indenfor fødevarebranchen blandt andet Danish Crown. Den er i øvrigt gang med at tage patent på sit produkt.

Annonce

Det er et kæmpe skulderklap. Giver os endnu mere blod på tanden, energi og motivation til arbejde videre.

Roana de Oliveira Hansen, vinder af Sønderborg Iværksætter Pris 2017
Roana de Oliveira Hansen og Jeanette Hvam vandt torsdag aften Sønderborg Iværksætter Pris 2017. Foto: Anders Kibbel

Et skarpt felt

Prisen og de medfølgende 25.000 kroner sponseret af Linak tildeles iværksættere med en stærk, innovativ og bæredygtig forretningsidé, der kan bidrage til vækst og arbejdspladser i Sønderborg Kommune. De tre finalister var blevet fundet blandt 10 semifinalister. I alt havde 15 budt ind på Iværksætter Prisen.

De to andre finalister var Adapto Technologies ApS ved Chris Schack Noesgaard, Michael Frederiksen, Jeanette Klip Ipsen og Signe Schack Noesgaard. Adapto vil forbedre medarbejderens engagement og resultater. Ved hjælp af ny læringsteknologi vil Adapto revolutionere måden, hvorpå virksomheder kompetenceudvikler deres medarbejdere.

Den anden finalist var Conpos med Tinus B. Byrgesen, Mark J. S. Yeoman og Nicklas Frahm, som alle læser til ingeniør på Syddansk Universitet i Sønderborg, der vil lave en en digitalt platform, hvor virksomheder inden metalindustrien kan indhente lokale tilbud på elementer.

- Alle finalister var knivskarpe, men hvis AmiNIC kan få det her til at virke, så er det virkeligt et vigtigt fremskridt, siger Allan Kaczmarek fra SwipBox, som sammen med Bent Jensen, Linak, Stig Poulsen, Vækstfonden og Rikke Torré, Sønderborg Handel var dommere.

Deres stemmer talte to tredjedele, mens publikums vægtede resten.

Anders Kibbel
Anders Kibbel
Anders Kibbel
Anders Kibbel
Anders Kibbel
Anders Kibbel
Anders Kibbel
Anders Kibbel
Anders Kibbel
Anders Kibbel
Anders Kibbel
Anders Kibbel
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Annonce