Annonce
Erhverv

Forskningscenter opruster: Flere ansatte til klima-området

Center Danmark, som er et partnerskab mellem fire universiteter og Ewii-koncernen, har netop ansat to forskere til at bidrage med viden om at nedbringe CO2-udledningen. Foto: Ewii
Center Danmark, der holder til hos Ewii, har ansat to forskere, som skal bidrage med viden til at reducere Danmarks CO2-udledning med 70 procent.
Annonce

Fredericia: Danmark skal reducere CO2-udledningen med 70 procent. Det har et flertal på Christiansborg beslutte. Mens de beslutter, hvordan det skal gøres, ruster fagfolk i de grønne miljøer sig til at bidrage med den viden, de har.

Det gælder også hos Center Danmark, der er et samlingspunkt for grøn forskning fra partnere som Ewii Energinet, DTU, Aalborg Universitet, Syddansk Universitet, Aarhus Universitet samt en række virksomheder, kommuner og offentlige organisationer. Ewii-koncernen er blandt initiativtagerne til centret, der blev grundlagt i 2018. Center Danmark holder i øjeblikket til i et kontor hos Ewii i Kolding.

Her er netop ansat to forskere med speciale i grøn energi, data og digitalisering.

- Ambitionen om et grønnere Danmark er i dag meget konkret, og det er rigtig godt, der lige nu er mange og livlige diskussioner om klima, siger administrerende direktør i Ewii Koncernen, Lars Bonderup Bjørn i en pressemeddelelse.

- Det er et centralt spørgsmål, hvordan pengene er bedst brugt. Vores holdning i Ewii er, at det generelt ikke bare handler om at lave løsninger, der virker i Danmark, men om at lave løsninger, der har internationalt potentiale til reduktion af CO2, uddyber Lars Bonderup Bjørn.

Annonce

Håber at kunne eksportere viden

Center Danmark sigter blandt andet mod at skabe en data-infrastruktur, der gør det muligt at optimere det daglige forbrug, ikke kun for danskere, men også uden for landets grænser, så det på et senere tidspunkt kan blive en eksportvare.

Forskerne vil koble Danmarks fælles forsyning, der i dag er tre forskellige sektorer: el, vand og varme, samt intelligent integration af transport- og elsektoren.

- Vi kigger ind i en fremtid, der ser anderledes ud, og det kræver, at vi bygger en data-infrastruktur op, der passer til det. Vi skal sammentænke energisystemerne og ikke længere dele samfundet op i sektorer på samme måde som før, forklarer direktør i Center Danmark Søren Skov Bording.

Et konkret eksempel på en sektor-kobling er elbilerne. Hvor biler tidligere udelukkende hørte til i transportsektoren, er de nu også koblet på elsektoren, fordi de skal bruge strøm.

Et andet eksempel er fjernvarmesektoren, der leverer varme til 64 procent af den danske befolkning. De titusindvis kilometer ledning, der løber i den danske undergrund, kan bruges af andre sektorer, for eksempel til lagring af elektricitet fra vindmøller.

Center Danmark beskæftiger dermed nu tre ansatte, der skal være med til at udvikle samarbejdet mellem de fire deltagende universiteter og andre samarbejdspartnere og trække på forskerne fra universiteterne. Center Danmark forventer at ansætte flere medarbejdere fremover og senere flytte i større lokaler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce