Annonce
Tønder

Forslag dømt ude: Træer for nyfødte i Tønder fik et kort liv

Dansk Folkepartis udspil om at plante et træ for hvert nyfødt barn i Tønder Kommune er ikke den første træplantningsaktion, der relaterer sig til børn. I Tønder Grundskole, den tidligere Holmeskole, var der i mange år tradition for, at nye klasser plantede klassens træ. Initiativet er resulteret mange store træer foran og rundt om bygningen. Foto: Uwe Iwersen
Dansk Folkeparti fik ikke meget ud af et forslag om at plante et kommunalt træ for hvert nyfødt barn. Forslaget er blevet afvist af et enigt teknik- og miljøudvalg. Men for forslagsstilleren, Jan Voss Hansen, stopper sagen ikke her.

TØNDER: - Udvalget ønsker ikke at arbejde videre med forslaget, idet indsatsen ikke står mål med ressourceforbruget.

Med denne beslutning og sætning afliver teknik- og miljøudvalget i Tønder Kommune forslaget om at plante et træ for hvert nyfødt barn i Tønder Kommune.

Forslaget blev i januar bragt i spil af Dansk Folkeparti, der havde benyttet den såkaldte initiativret til at bringe børnetræer på kommunalbestyrelsens dagsorden. At hans initiativ nu bliver mødt med en kold skulder, tager han til efterretning. Men sagen stopper ikke her.

Annonce

- Jeg accepterer beslutningen, men jeg vil have belyst beslutningsgrundlaget. Hvilke udregninger ligger til grund for vurderingen, at indsatsen ikke står mål med ressourceforbruget?, spørger Jan Voss Hansen.

Han har rejst spørgsmålet skriftligt overfor borgmesteren og kommunaldirektøren, og ser frem til et svar.


Vi var enige om, at der ikke skulle arbejdes videre med forslaget. Og der var heller ikke stemning for at tage det med til budgetforhandlingerne i efteråret.

Bo Jessen (Tønder Listen), formand for teknik- og miljøudvalget, Tønder Kommune


Da Jan Voss Hansen bragte træplantnings-aktionen i spil, skete det med den begrundelse, at træerne skulle være med til at øge de nyfødtes forbindelsen til lokalområdet. Desuden passede  i træerne også fint ind i kommunens vision om at fremstå som grøn kommune. Børnene og familier skulle desuden få en attest på, hvor træet var plantet, så man kunne finde tilbage til sine rødder, lød DF'erens argumentation på kommunalbestyrelsesmødet.

Begrænset arbejdsbyrde

Her tilføjede Jan Voss Hansen, at hans forslag med forventeligt 325 årlige træer ville være en begrænset arbejdsbyrde og udgift for kommunen, især når den praktiske udførelse blev uddelegeret til de 27 lokalråd, der findes i kommunen.

Men det er teknik- og miljøudvalget altså ikke enig i.

- Vi var enige om, at der ikke skulle arbejdes videre med forslaget. Og der var heller ikke stemning for at tage det med til budgetforhandlingerne i efteråret, fortæller Bo Jessen.


Jeg accepterer beslutningen, men jeg vil have belyst beslutningsgrundlaget.

Jan Voss Hansen, medlem af kommunalbestyrelsen for Dansk Folkeparti, Toftlund


Under debatten i kommunalbestyrelsen, der i øvrigt for første og hidtil eneste gang foregik som virtuelt møde, fik træ-aktionen både positive og kritiske bemærkninger med på vejen.

- 325 træer batter ikke meget i CO2-regnskabet. Vi har ikke behov for symboltræer, men rigtige træer, der plantes ud på mange hektar, sagde blandt andet Enhedslistens Holger Petersen, der sammen med SF's Mathilde Ziefeldt betegnede DF-fremstødet som hult.

Annonce

Inden for skiven

Andre var mere positivt stemte og besluttede at overdrage forslaget til videre behandling og kvalificering i teknik- og miljøudvalget.

Men i stedet for en videre behandling og kvalificering har udvalget medlemmer altså nu gjort kort proces, og dømt initiativet ude.

Men Jan Voss Hansen giver ikke op. Ud over at afvente svar for borgmesteren/kommunaldirektøren overvejer han også at bringe træer i spil i forbindelse med budgetforhandlingerne.

- Det ligger absolut inden for skiven, siger han.

Annonce

Anden gang

Det er faktisk ikke første gang, at initiativ-forslag fra Dansk Folkeparti på det seneste er løbet ud i ingenting. Tilbage i december gjorde Jan Voss Hansen sig til fortaler for, at Dannebrog fremadrettet skulle opstilles i byrådssalen under kommunalbestyrelsesmøder.

- Dannebrog er et nationalt samlingspunkt, og at det derfor kun vil være naturligt, at flaget er repræsenteret i kommunalbestyrelsens mødesal. Det vil stå som symbol på demokratiske processer, for frihed, fællesskab og folkestyre. Flaget ville også være en fin gestus overfor de seks riddere af Dannebrog, der findes blandt de 31 medlemmer af kommunalbestyrelsen, argumenterede Jan Voss Hansen dengang.

Men forgæves.

- Stor respekt for Dannebrog, men ikke i byrådssalen, lød flertallets vurdering.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-virksomhed er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Esbjerg For abonnenter

Pædagogen Lone vil slippe kontrollen over børnene: - De bliver skrøbelige, hvis vi ikke lader dem slå sig på en hammer eller falde ned fra et træ

Sydjylland

Smitteproblemer bliver mindre i fem kommuner, men trænger sig på i en anden: Syd- og sønderjysk kommune har nu tre-cifret smittetryk

Aabenraa

Ikke set siden onsdag: Efterlyst mand fundet død i skovområde

Kolding

Maya på 13 år har samlet ind til Knæk Cancer i fem år: Stopper ikke før der er fundet en kur

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Navne

50 år i brandmandstøjet: Flemming har kun misset én udrykning

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Varde

Nu er firmaet bag Danmarks bedste burger flyttet ud af kommunen: Slut med naboklager over lugten af stegte løg

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Danmark

Dør for mange af frygtelig sygdom i Grindsted? Ketty har indsamlet bekymringer - og det fører nu til ny undersøgelse

Annonce