Annonce
Esbjerg

Forslag fra magtfuld organisation kan forhindre lukning af Esbjergværket

Wind Denmark kræver at Esbjerg og resten af Danmark skal opvarmes af grøn strøm. Dermed kommer den indflydelsesrige organisation Esbjerg og Varde kommuner til undsætning i fjernvarmestriden med Ørsted og Energistyrelsen. Arkivfoto
Wind Denmark mener, at kommende investeringer i varmesektoren skal ske med udgangspunkt i et elektrificeringskrav, så uhensigtsmæssige investeringer i biomasse undgås. Det er vand på Esbjerg og Varde kommuners mølle i den verserende sag om lukningen af Esbjergværket.

Esbjerg: En række forslag og ønsker, som den indflydelsesrige brancheorganisation Wind Denmark, tidligere Vindmølleindustrien, mandag præsenterede for klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) giver nu medvind til Esbjerg, Varde og Fanø kommuner i deres verserede fjernvarmestrid med Energistyrelsen og ejeren af Esbjergværket, Ørsted.

Kernen i sagen er, at Ørsted har meddelt sine aktionærer, at man vil stoppe al brug af kul med udgangen af 2022, og dermed skal Esbjergværket lukke. Ørsted foreslog et stort biomasseværk, men det ville Din Forsyning - og dermed Esbjerg og Varde kommuner, idet de to ejer Din Forsyning – ikke være med til. I stedet ønsker kommunerne mere tid til at få det rette alternativ i form af en fremtidssikret, økonomisk og miljømæssigt bæredygtig løsning på plads.

Din Forsyning og borgmestrene argumenterer for, at det tidligst kan lade sig gøre at have en ny varmeforsyningskilde klar med udgangen af 1. kvartal 2024 og beder altså om fem kvartaler ekstra, men det afviser Ørsted at acceptere. Og hos Energistyrelsen ser det ud til, at Ørsted får sin vilje, hvilket har fået borgmestrene fra de tre kommuner til at forsøge at mobilisere en lang række folketingspolitikere, inden den endelige afgørelse træffes.

I en pressemeddelelse påpeger Wind Denmark, at hvis hele Danmark i fremtiden skal køre på grøn strøm, så bør så kommende investeringer i varmesektoren ske med udgangspunkt i et elektrificeringskrav, så uhensigtsmæssige investeringer i biomasse undgås.

Annonce

Wind Denmarks forslag

Wind Denmark foreslår, at der stilles krav om elektrificering af varmesektoren. 2018-energiaftalens beslutning om at produktionsbindingerne gradvist skal ophæves peger i den rigtige retning, men skal ske hurtigere og kan ikke stå alene.

Der er behov for to yderligere tiltag:

1) Produktionsbindingerne bør ophæves for alle fjernvarmeområder for at understøtte den grønne omstilling af energisystemerne. Ændringen bør gennemføres snarest for at give de kommuner, som lige nu er ved at træffe beslutninger om nyinvesteringer i den fremtidige varmeforsyning, mulighed for at investere i f.eks. varme-pumper.

2) Der bør indføres et elektrificeringskrav parallelt med ophævelsen af produktions-bindingerne, som skal forhindre uhensigtsmæssige investeringer i biomassebaserede varmeløsninger og sikre at mest muligt af varmeforsyningen elektrificeres hver gang der foretages en ny investeringsbeslutning.

Undgå for alt i verden

Brancheorganisationen oplyser samtidig, at en omlægning til biomasse ved Esbjergværket vil være en stor fejltagelse:

- Folketingets partier signalerer med energiaftalen fra 2018 klart, at man ønsker at fremme varepumper som led i omstilling til et grønt fleksibelt og integreret energi-system. Så må man naturligvis også tage ansvar for at regler og rammer sikrer, at det rent faktisk sker, når der træffes investeringsbeslutninger, som rækker årtier frem. I tilfældet med Esbjergværket, venter denne investeringsbeslutning snart, og her skal vi for alt i verden undgå, at varmeforsyningen i Danmarks femtestørste by binder sig til en biomassebaseret løsning, som afkobler frem for opkobler Esbjerg til det integrerede grønne energisystem, siger Martin Risum Bøndergaard, politisk chef i Wind Denmark.

Han fremhæver også, at hvis klimamålene skal nås på en smart måde, er der ikke plads til flere nyinvesteringer i biomasse i varmeforsyningen. I stedet skal der investeres i varmepumpebaserede løsninger, hvor varmen laves af strøm, der i stigende omfang vil være grøn og komme fra vind og sol.

- I Wind Denmark foreslår vi, at der stilles krav om elektrificering af varmesektoren. Det betyder, at grøn el defineres som en klar førsteprioritet foran grågrøn biomasse, hver gang der foretages nye investeringer i den danske varmesektor. Der bør laves en ny varmelov, der fastsætter hvor stor en andel af varmebehovet, der som minimum kræves elektrificeret ved nyinvesteringer, siger Martin Risum Bøndergaard.

Wind Denmark tæller blandt medlemmerne magtfulde som Siemens Games, MHI Vestas og endda Ørsted selv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Kolding

Vej spærret: Store mængder regn giver problemer i Kolding

Annonce