Annonce
Billund

Forslag: Genbrugspladser skal videoovervåges

En evaluering af de tre små genbrugsstationer i Vorbasse, Filskov og Sdr. Omme har vist, at der er behov for forbedring. Politikerne i teknik- og miljøudvalget skal tirsdag tage stilling til, om pladserne skal hegnes ind, om der skal indføres faste åbningstider, og om pladserne skal videoovervåges. Arkivfoto: Joan Karlsen

Fremtiden for de mindre genbrugsstationer i Vorbasse, Filskov og Sdr. Omme kan være anderledes end hidtil. Kommunen stiller forslag om, at pladserne skal hegnes ind, overvåges og kun have begrænset åbningstid.

Billund Kommune: Det kan være slut med at aflevere sit affald på skæve tidspunkter på genbrugsstationerne i Vorbasse, Filskov og Sdr. Omme.

De tre genbrugsstationer har siden deres åbning for et års tid siden været døgnåbne, men Billund Kommune lægger nu op til, at der i stedet skal indføres faste åbningstider. Samtidig bliver det foreslået, at pladserne skal hegnes ind, at de skal videoovervåges, og at det ikke længere skal være muligt for borgerne at aflevere eksempelvis mursten og tegl på de tre nærgenbrugsstationer.

Det er forslag, som politikerne i teknik- og miljøudvalget i den kommende uge skal tage stilling til.

Annonce

Nærgenbrugsstationer

Det er omkring et år siden, at de små genbrugsstationer i Filskov, Vorbasse og Sdr. Omme blev åbnet. Pladserne har siden været døgnåbne, og 5-10 timer om ugen har der været frivillige vejledere.

En evaluering har vist, at der ofte bliver sorteret forkert, at der foregår en del indpendling, og at der bliver afleveret eksempelvis elektronik og olie- og kemikalieaffald, som det ellers kun er muligt at aflevere på genbrugspladserne i Grindsted og Billund.

Hvis politikerne vælger at nikke ja til forslaget om at indhegne og videoovervåge de tre pladser, vil det koste omkring 500.000 kroner.

Ligner en losseplads

Baggrunden for forslagene er en evaluering af de tre nærgenbrugsstationer. Af evalueringen fremgår det, at affaldet ofte bliver sorteret forkert, og at der under "mursten og tegl" ofte bliver afleveret asbestholdigt affald. Desuden er det konstateret, at der i de såkaldte byttezoner, hvor borgerne kan aflevere genstande, andre måske kan få glæde af, for ofte er henstillet ubrugelige ting.

Lokalrådene i de mindre byer var med i arbejdet om etableringen af nærgenbrugsstationerne, og herfra er der enighed i, at der er behov for at gøre noget.

- Det ligner en losseplads på den dårlige måde. Der er ikke styr på det. Vi må anerkende, at vi ikke er dygtige nok til at passe det ordentligt, siger Ole Gram, som er næstformand i Vorbasse Lokalråd.

Mangler fraktioner

Erfaringerne fra det første år siger desuden, at mange borgere, som ikke bor i Billund Kommune, og som derfor ikke bør aflevere affald på en genbrugsstation her i kommunen, bruger nærgenbrugsstationerne for at komme af med deres affald.

Selvom der fra Vorbasse Lokalråd er enighed i, at tingene ikke kører, som det skal, ser man hellere, at der bliver oprettet flere fraktioner i stedet for det modsatte, som der i forslaget er lagt op til.

- Vi mangler også nogle fraktioner. Vi mangler i høj grad muligheden for at kunne aflevere elektronisk affald. Det har vi virkelig behov for, siger Ole Gram.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce