Annonce
Billund

Sydvestjysk Sygehus vil flytte afdelinger rundt: Grindsted mister 24 sengepladser

Grindsted sygehus står til at miste 35-40 arbejdsplaser, når en hel sengeafdeling per 1. april flyttes til Esbjerg. Til gengæld får Grindsted en arbejdsmedicinsk afdeling med 17 medarbejdere samt et daghospitalt med et indtil videre ukendt antal medarbejdere. Arkivfoto: Lars Fahrendorff.
Grindsted Sygehus skal ifølge nyt forslag afgive medicinsk sengeafsnit, men til gengæld få arbejdsmedicinsk afdeling og et nyt daghospital. Formålet er at fremtidssikre sygehuset, siger direktør. Politikerne skal debattere sagen den kommende tid.

Grindsted: Fra 1. april kan man som for eksempel hjertepatient ikke længere blive indlagt på Grindsted Sygehus. I hvert fald, hvis det står til et forslag fra direktionen på Sydvestjysk Sygehus, som sygehuset i Grindsted hører under.

Tre store forandringer er nemlig på vej på sygehuset: Medicinsk sengeafsnit med 35-40 medarbejdere skal flyttes til Esbjerg. Arbejdsmedicinsk afdeling fra Esbjerg med 17 medarbejdere skal flytte til Grindsted. Endelig skal Grindsted have et daghospital.

Det er i meget korte træk det forslag, som medarbejderne i Grindsted og Esbjerg i løbet af fredagen blev orienteret om, og som politikerne i regionens sundhedsudvalg skal debattere på onsdag.

"Den fremtidige profil for Grindsted Sygehus", hedder forslaget

- Det er vigtigt at sige, at vi ser Grindsted Sygehus som en meget vigtig del af vores sygehus, Sydvestjysk Sygehus, som vi slet ikke kan undvære. Men vi mener, vi er nødt til at lave om for at fremtidssikre sygehuset, siger Per Busk, administrerende direktør.

Han afviser, at ændringsforslaget er et spareforslag.

- Vi sparer omkring fire millioner kroner på det lægelige beredskab, men vi forventer at skulle bygge om og renovere for omkring 25 millioner kroner. Så det her sker af faglige årsager, understreger han.

Annonce

Grindsted Sygehus

Grindsted Sygehus har i dag:

Neurorehabilitering for patienter, der har pådraget sig en hjerneskade.

Medicinsk, organkirurgisk, ortopædkirurgisk og plastikkirurgisk ambulatorium, hvor man behandler patienter med for eksempel hjerte-lungesygdomme og diabetes, behandling af knæ og hofter.

Organ- samt ortopædædkirurgi, det vil sige mave-tarm operationer samt knæ- og hofteoperationer.

Skadeklinik, som behandler mindre skader.

Røntgen, blodprøvetagning, fysioterapi, jordemoderkonsultation og vagtlægekonsultation.

Friklinikken, som er en offentlig, selvstændig institution under Region Syddanmark og fungerer som en buffer i forhold til ventelisterne.

Grindsted Sygehus har i dag cirka 300 medarbejdere.

Medicinsk sengeafsnit med 24 senge, som foreslås flyttet til Esbjerg.

Nye funktioner ifølge forslaget:

Arbejdsmedicinsk Afdeling, som afklarer, om patientens sygdom har med arbejdsmiljøet (fx. stress) at gøre.

Daghospital, primært for borgere i lokalområdet.

Fagligt forsvarligt

Medicinsk sengeafsnit består af 24 senge. 35-40 sygeplejersker, sosu-assistenter og andre passer for eksempel hjertepatienter, som er i medicinsk behandling, efter at de er blevet indskrevet og undersøgt af en læge i Esbjerg og herefter overført til Grindsted. I løbet af et normalt år overføres cirka 1200 patienter til Grindsted, og omkring 200 af dem føres tilbage til Esbjerg, fordi de simpelthen er for syge.

Per Busk mener, at det ikke på sigt er forsvarligt at opretholde en afdeling på den måde.

- Vi har et meget dygtigt personale på Grindsted Sygehus, men udfordringen er, at afdelingen ikke har et ret stort støtteapparat til at hjælpe sig i forhold til de syge patienter herude. Patienterne er lige så syge som dem i Esbjerg, hvor man har anæstesilæger på vagt, og hvor man har en intensivafdeling, hvor man kan lægge patienterne over, hvis der tilstøder et eller andet. Det har vi ikke her i Grindsted - som det eneste sted i Region Syddanmark, forklarer han.

Ikke nok lokale brugere

Desuden viser Region Syddanmarks egen analyse, at sengeafdelingen ikke er blevet det lokale tilbud, som man oprindeligt forestillede sig: Mindre end en femtedel (16 procent) af patienterne kommer fra Billund Kommune og omkring halvdelen fra Esbjerg Kommune.

- Det er en overraskende kendsgerning, at afsnittet har udviklet sig til ikke længere at være en lokal afdeling, og det er baggrunden for, at vi synes, at det nu er tid til at flytte afdelingen, siger Per Busk.

Alle medarbejdere i Grindsted får tilbud om at følge med til Esbjerg. Det samme gælder de medarbejdere, der står til at skulle flytte arbejdssted til Grindsted.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce