Borgerne i Esbjerg kan se frem til en modernisering af bykirkegården i Jerne. Det har Teknik & Byggeudvalget besluttet med en ny udviklingsplan for Jerne Kirkegård.
Esbjerg: Begravelsesaktiviteterne samles i den nordlige del af kirkegården, mens den sydlige del bliver omdannet til en park, hvor områdets historie fortælles. Sådan lyder Esbjerg Kommunes bud på en fremtidig indretning af Jerne Kirkegård.
Målet er at finde nye måder at indrette og bruge kirkegården, så nutidens behov og efterspørgsel tilgodeses. Det skal dog ikke ske på bekostning af de eksisterende gravsteder og derfor farer man også med lempe, understreger udvalgsformand Anders Kronborg (S).
- Det kræver nænsomhed at arbejde med kirkegårdene, for der kan være mange følelser involveret for den enkelte bruger. Omvendt bruges kirkegårdene jo ikke kun til at besøge adføde slægtninge længere. Både børnefamilier, motionsløbere og studerende bruger kirkegårdene som parker, siger han.
Nytænkning af Jerne Kirkegård
Forslaget kommer i forlængelse af den behovsanalyse for de kommunale kirkegårde, man igangsatte i november 2014. Af den fremgik det blandt andet, at der frem mod år 2073 vil opstå et stort overskud af kistegravpladser, totalt op mod cirka 12.500.Planen sendes nu i offentlig høring via Esbjerg Kommunes hjemmeside i otte uger.
Hvad ændres?
Kirkegården består i dag af to forskellige afdelinger adskilt af Strandby Kirkevej. På den sydlige side findes både kirken og den gamle kirkegård. Her foreslår Esbjerg Kommune, at man stopper begravelsesaktiviteterne og i stedet omdanner området til en park. På den måde kan kirkebygningen fra 1100-tallet, gravhøjen og bondestenene stadig bruges til at fortælle om områdets historie.
Den nordlige del af kirkegården organiseres til gengæld i en række forskellige gravrum omkring et nyt centralt parkanlæg, Dahliahaven. Her er tanken, at de enkelte gravrum indrettes forskelligt, så der eksempelvis anlægges en gravhave med skovstemning til urner, en katolsk afdeling og en række traditionelle gravanlæg med lave stedsegrønne hække.
En langsigtet plan
Udviklingsplanen bliver implementeret over de næste 30 til 40 år, men inden, man foretager sig noget som helst, sendes planen først i otte ugers offentlig høring.
- Det er en spændende plan, men nu er det vigtigt, at vi også får borgerne på banen. Derfor vil jeg gerne opfordre alle til at tage et kig på planen og komme med gode idéer, siger Anders Kronborg.