Annonce
Nordtyskland

Forslag om hastighedsgrænser på tyske motorveje blev afvist

Modelfoto: Colourbox.

Kiel. Dansk-frisiske SSW kuldsejlede onsdag med et forslag i landdagen i Kiel om at indføre en generel hastighedsgrænse på 130 kilometer i timen på de slesvig-holstenske motorveje. Også et overhalingsforbud for lastbiler stod på ønskesedlen, men kunne heller ikke samle flertal.

Socialdemokratiet går ind for en hastighedsgrænse på 130 kilometer i timen på alle tyske motorveje og støttede derfor SSW-forslaget.

Regeringspartiet De Grønne er enige.

- For mig er det en gåde, hvordan man kan være imod en hastighedsgrænse. Den koster ikke noget, skaber mere sikkerhed og er god for klimaet, forklarede De Grønnes gruppeformand Eka von Kalben.

De Grønne måtte imidlertid tage hensyn til regeringssamarbejdet med det konservative CDU og det liberale FDP, der begge afviser generelle hastighedsgrænser, hvilket så også blev koalitionens holdning.

Onsdagen blev i det hele taget belastende for De Grønne i landdagen. Partiet måtte således også stemme nej til et forslag om skrive klimabeskyttelse ind i delstatens forfatning. Forslaget kom fra Socialdemokratiet, og igen er De Grønne enige. Men atter vejede disciplinen i koalitionen tungere end partiets reelle holdning.

/DPA

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce