Annonce
Kolding

Forsorgshjem får alvorlig reprimande fra Arbejdstilsynet: Ansatte var ikke beskyttet nok mod vold fra beboere

Det var den 9. februar i år, at Arbejdstilsynet var på tilsynsbesøg på forsorgshjemmet Overmarksgården på Dyrehavevej, og efter besøget uddelte tilsynet et strakspåbud om effektivt at forebygge vold mod de ansatte fra beboerne. Foto: Søren Gylling
Forsorgshjemmet Overmarksgården i Kolding fik for nylig et strakspåbud fra Arbejdstilsynet om at sikre ansatte bedre mod vold fra beboerne. Ved tilsynsbesøget bar flere medarbejdere ikke overfaldsalarmer, ligesom ikke alle ansatte sørgede for at have styr på risikovurderingen for hver enkelt beboer, når de møder ind på vagt.

Kolding: Medarbejderne på forsorgshjemmet Overmarksgården i Kolding har ikke været godt nok sikret imod vold fra beboerne på stedet, og det endda selv om en del af beboerne kan være meget udadreagerende og har en udforudsigelig adfærd.

Det slog Arbejdstilsynet fast efter et besøg på forsorgshjemmet på Dyrehavevej i februar i år og uddelte et strakspåbud til Overmarksgårdens ledelse om med det samme at få gjort noget ved de problemer, der blev konstateret i forbindelse med et tilsynsbesøg på stedet 9. februar.

Den tilsynsførende fra Arbejdstilsynet vurderede ved besøget, at de ansatte på stedet ikke er godt nok beskyttet mod vold fra beboerne, og arbejdet var ikke tilrettelagt og udført, så det var sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt. Desuden var der "utilstrækkelig forebyggelse af risikoen for vold og trusler om vold under arbejdet", lød det fra Arbejdstilsynet.

Annonce

Problemet var, at flere af de ansatte og en leder på stedet ikke bar overfaldsalarm, da Arbejdstilsynet var på besøg. Det skal de ellers, men det var der tre medarbejdere, der ikke gjorde, ligesom en leder havde sin alarm i en taske.

Desuden kom det frem, at det ikke er alle ansatte, der - som de ellers skal - orienterer sig i risikovurderingerne for alle beboere, når de møder ind på vagt. Dette skal de, så de for eksempel ved, om en beboer er så udadreagerende, at der altid skal være to ansatte til stede, når man har kontakt med vedkommende.

De færreste er farlige

Sabrina Jensen er arbejdsmiljøchef og en af de to centerledere på Overmarksgården. Hun peger på, at det er et fælles ansvar blandt både ansatte og ledere, at reglerne, som skal være med til at beskytte medarbejderne mod vold fra beboerne, ikke er overholdt.

Hun forklarer også, at man som medarbejder bliver orienteret ved sin ansættelse om, at man skal bære alarm, og at man skal orientere sig i risikovurderingerne for beboerne, når man møder på arbejde.

- Jeg tror, der nogle gange sker det, når vi arbejder med dem, at vi ikke ser beboerne som så farlige. Det er de færreste beboere, som er farlige, og de fleste har vi et godt kendskab til. I bund og grund er det mennesker, som har brug for rigtig meget hjælp og støtte, og heldigvis er det den del, vi oftest bruger vores kræfter på. Desuden har vi har gode relationer til dem, siger Sabrina Jensen.

Hun fortæller, at man efter strakspåbuddet har strammet op på, om reglerne overholdes, og når hun selv for eksempel er på arbejde, går hun nu altid lige rundt og tjekker, om alle bærer alarm. Desuden har man gjort det langt nemmere at tjekke beboernes risikovurderinger.

Annonce

Wake up-call

- Det ærgrer mig selvfølgelig, at vi har fået det påbud, men det har også været med til at gøre, at vi har kigget alle vores retningslinjer igennem, og vi har kunnet forbedre os, siger Sabrina Jensen.

Så husker alle medarbejdere at bære alarmen på sig i dag?

- Ja, og vi er også blevet gode til at italesætte det. Jeg vil sige, at det har været et slags wake up-call for os, mener centerlederen.

Hun oplyser, at man efter strakspåbuddet har orienteret Arbejdstilsynet om, hvordan man vil efterkomme påbuddet, og dette er accepteret af Arbejdstilsynet.

Arbejdstilsynet har efterfølgende været på et uanmeldt tilsynsbesøg på Overmarksgården, og her fandt man ikke nogle overtrædelser af arbejdsmiljølovgivningen, fremgår det af papirer fra Arbejdstilsynet.

Overmarksgården

  • Der arbejder cirka 40 medarbejdere på forsorgshjemmet Overmarksgården.
  • Der er plads til 44 beboere. I øjeblikket er stedet dog ikke fyldt op. Man kan bo midlertidigt på Overmarksgården og for eksempel få hjælp til at kunne få sin egen bolig.
  • På Overmarksgården er der også fire herbergspladser, der er reserveret til mennesker, som har akut brug for overnatning.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Babyboom lukker populær frisørsalon

Annonce