Annonce
Indland

Forstå flyttestrømmen: Unge voksne vil bo i provinsen

En ny rapport fra Aalborg Universitet afliver en række myter om danskernes flyttemønstre. Der er ikke længere en stor tilflytning til de større byer, og de unge voksne vil bo i provinsen, viser rapporten.

Annonce

1. Modurbaniseringen er i gang

Hans Thor Andersen. Foto: Aau

Befolkningen søger ensidigt mod de større byer, og kun de ældre bliver tilbage i provinsen. Det er ifølge forskningschef fra Aalborg Universitet Hans Thor Andersen en fremherskende myte i Danmark. Men den passer ikke, slår hans nye rapport fast. Rapporten undersøger flyttemønstrene i den danske befolkning i 2016, og ifølge den er der er så småt indtrådt en modurbanisering, hvor store dele af befolkningen flytter væk fra de større byer.

2. De unge voksne flytter til land- og yderkommuner

2. De unge voksne flytter til land- og yderkommuner

En anden myte er ifølge Hans Thor Andersen, at det primært er de ældre, der befolker land- og yderkommunerne, og at de yngre aldersgrupper flytter derfra. Men rapporten viser, at særligt aldersgruppen 25-39 år i 2016 flyttede væk fra de større byer og ud i yder- og landkommuner. For de 25-29-årige var der eksempelvis i 2016 en nettotilflytning til landets yderkommuner. Det vil sige, at antallet af 25-29-årige, der flyttede til en yderkommune, er større end antallet, som flyttede derfra.

For de 18-24 årige ser billedet anderledes ud. Alle landets kommuner bortset fra centerkommunerne har en nettofraflytning af 18-24-årige. Det skyldes ifølge forskeren, at de flytter til Aalborg, Aarhus, Odense eller København for at studere.

3. Opgangstid får folk til at flytte længere væk

Totalt set er der en meget lille forskel i tilflytningen til land- og yderkommuner og bykommuner. Men der er stor forskel i de enkelte kommuner. Således havde Ringkøbing-Skjern med en nettofraflytning på 447 personer det største tab, mens Langeland i den anden ende af skalaen fik 59 flere indbyggere gennem tilflytning. De samlede tal viser dog ifølge Hans Thor Andersen en udvikling, hvor befolkningen i mindre grad søger mod bykommuner og i højere grad mod yder- og landkommuner.

- Hvis du kigger tilbage på situationen for 8-10 år siden, er det helt klart en udvikling. Da krisen kom, flyttede folk i stigende grad ind til hovedstaden, men nu er der opgangstid, så folk tør flytte længere væk, udtalte forskeren til avisen Danmark i september.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os nu få den cykelbro

Annonce